Skip to main content

Wat is de ideale maand om te fietsen? April, fout. Juli, hè weer mis. Augustus dan. Dju toch, drie keer mis. Het is september. De dagen worden iets korter, de herfst komt af en toe piepen, bomen verliezen voorzichtig de eerste bladeren. De omstandigheden worden wat zwaarder, en daar moeten wij, liefhebbers van het afzien, het toch van hebben. Bovendien ben je in september op en top gemotiveerd na een zomer vol wielrennen op televisie. In september zijn er veel mooie toertochten. Ik heb vijf toertochten voor je uitgekozen die ik persoonlijk heel fraai vind.

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

  • Zondag 9 juni 2024
  • 90/120/150km uitgepijlde route
  • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
  • Optioneel: Cobbles summer jersey twv €59 voor €29
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

1. Henk Lubberding Classic

26 augustus / ‘s-Heerenberg / racefiets

Juist, nu ben ik zelf af, want deze tourtocht wordt dit jaar op 26 augustus verreden. Hij hoort wat mij betreft echter bij de najaarstochten. Als zeventienjarige ex-voetballer en binnenkort ex-tennisser ging ik mijn pijlen richten op de fiets, het liefst in wedstrijdverband. Rondjes rond de kerken die in Zeeland talrijk aanwezige zijn zag ik niet zitten. Ik moest het, zonder daar enig bewijs voor te hebben, van de langere tochten hebben.

De Henk Lubberding Classic is 110 kilometer lang, trekt door het mooie Gelderland en wordt de eerste 75 kilometer in een gesloten peloton afgelegd, met een gemiddelde snelheid van 30 kilometer per uur. De laatste 35 kilometer is het koers, over onder meer de Paasberg en ‘t Peeske, alleen de naam al. En er doen geen pannenkoeken mee. In één van de eerste edities streed een toen nog jonge Kenny van Hummel mee om de prijzen, hij eindigde als tweede.

Naar de website

2. Mergelheuvelland 2-daagse

15 & 16 september / Zuid-Limburg / racefiets, mountainbike

Het fietswalhalla van Nederland, Zuid-Limburg, vormt het decor van de Mergelheuvelland 2-daagse. Voor racefietsers en mountainbikers zijn er op zaterdag 15 en zondag 16 september routes uitgezet door Zuid-Limburg en de Voerstreek. Vooral dat laatste gebied kan me bekoren. Het is er net zo mooi (eigenlijk mooier) dan in Zuid-Limburg, de beklimmingen zijn er zwaarder en de wegen rustiger. Bovendien laat vooral de route van zaterdag je kennismaken met beklimmingen die andere toertochten links laten liggen. En een tweedaagse is ook eens wat anders.

cobbles toertochten september 2018 mh2d

Naar de website

3. Primus Classic Cyclo

15 september / Haacht / racefiets

André Greipel, Sep Vanmarcke, Greg van Avermaet, Sean de Bie, Fernando Gaviria, Matteo Trentin. Geen onaardig rijtje. Het zijn de laatste zes winnaars van de Primus Classic Impanis-Van Petegem. Die wedstrijd wordt dit jaar op 15 september verreden, met de finish voor de poort van de brouwerij van Haacht, handig voor na het fietsen. Sinds een aantal jaar kunnen wielertoeristen op de dag van de wedstrijd de Primus Classic afwerken. Een toertocht van 123 kilometer over 15 hellingen in Vlaams- en Waals-Brabant. Misschien niet het meest bekende fietsgebied in België, ook niet het zwaarste, maar niet te onderschatten en zeer fraai. Ook geeft het over de finish rijden, een paar uur voordat de profs dat doen, ons het gevoel dat we coureurs zijn. Na de toertocht kan je naar de wedstrijd van de profs kijken.

Naar de website

4. Strade Bianche Peel en Hei

23 september / Asten / gravel

Toegegeven, deze heb ik puur uitgekozen vanwege de naam. Alhoewel. Als puber ging ik vaak met mijn ouders en broer op vakantie naar Roggel, in Noord-Limburg. We reden daar op gewone fietsen dagelijks zo’n 40 kilometer, door een gebied waar zand- en grindwegen geen uitzondering waren. Hoe de omstandigheden op 23 september van dit jaar ook zijn, heroïsch wordt het. Zon betekent stofhappen, regen zal ploegen door de modder tot gevolg hebben.

Naar de website

5. Gran Fondo Bike Division, Peschiera del Garda

23 september / Gardameer, Italië / racefiets

Mocht je op 23 september geen trek hebben in een dag stofhappen/moddervreten in Nederland, dan kan je het verderop zoeken. In het vaderland van mijn broer, Italië. Sterker nog, mijn broer woont sinds 2005 in Peschiera del Garda, aan het Gardameer, in het land dat qua fietsgekte Nederland, en zelfs België, laat verbleken. Als fietser ben je daar iemand, zelfs op ons niveau. Automobilisten zijn geen vijanden, maar vrienden of fans. Ze veranderen in ware tifosi op het moment dat jij op je kleinste verzet één van die vreselijke steile wegen in Italië beklimt.

De Gran Fondo, een wedstrijd en toertocht in één, is 95 kilometer lang en voert langs het Gardameer, door wijngaarden, en over tal van beklimmingen. Korte, middellange en zelfs een heuse col van meer dan tien kilometer lang. Bovendien is het Gardameer eind september een prima plek om te verblijven, de massa toeristen is allang weer aan het werk, de temperatuur is draaglijk en het eten is er onverminderd goed.

Van de hierboven genoemde toertochten heb ik er exact één zelf gereden, de Primus Classic. Maar van de andere ken ik, op de Strade Bianche na, elke meter. Het hierboven staande pleidooi is dus niet geheel op aannames gebaseerd.

Naar de website

Heb jij nog leuke tips voor toertochten?

Deel ze in een bericht in de Cobbles Strava Club en help je mede-fietser! Karmapunten gegarandeerd.

Gerelateerd artikel

cobbles mountainbiken riva del garda gerelateerd

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×