Skip to main content

Je kent het wel: je komt met een lekkere snelheid van een heuveltje af denderen, klaar om de bocht in te duiken, als je plotseling als een gek op en neer stuitert over een serie kuilen en bulten. Je hebt zojuist hardhandig kennis gemaakt met het fenomeen remkuilen, ook bekend als wasbord. Wout geeft je een introductie in de theorie en de praktijk van dit fenomeen.

Artikel gaat verder onder banners 

Gravel, snert, trappist & vuurkorven:

  • Zondag 3 november 2024
  • 65 of 90km prachtig gravel
  • De Kempen en het Vlaamse grensgebied
  • Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Mountainbiken in Nederland kwam vroeger vaak neer op jakkeren door het bos over rechte, brede paden. De afgelopen jaren zijn er echter overal in Nederland leuke en uitdagende nieuwe mountainbikeroutes aangelegd. Deze routes hebben meestal veel singletrack, talloze slingerbochten, en maken maximaal gebruik van elke (deci)meter hoogteverschil. Met de opkomst van deze moderne tracks is ook het verschijnsel remkuilen aan een stevige opmars bezig. Enige basiskennis over dit fenomeen en hoe ermee om te gaan is dan ook geen overbodige luxe.

Singletrack en heuveltjes: het ideale recept voor het ontstaan van remkuilen.

Wie heeft die kuilen neergelegd?

Het antwoord op deze vraag is simpel: wij allemaal. Je ziet plotseling een scherpe bocht opdoemen, bedenkt op het laatste moment dat je te hard gaat, en knijpt vlak voor de bocht in de remmen. Niets aan het handje in eerste instantie, maar een paar honderd fietsers later ligt er een aardig wasbord. Door het gestuiter vlak voor de bocht ga je de volgende keer nog harder remmen, wat de kuilen alleen maar dieper maakt.

Nu zijn er ongetwijfeld bikers die vinden dat zij zo’n goede rem- en stuurtechniek hebben dat hun niets te verwijten valt. Voor deze toppers heb ik slecht nieuws: ook jullie gaan niet helemaal vrijuit. Het is namelijk wetenschappelijk aangetoond dat wasbordvorming altijd optreedt als je over een losse ondergrond rijdt. Het fenomeen beperkt zich dan ook niet alleen tot mountainbike tracks, maar is bijvoorbeeld ook bekend van onverharde autowegen. Soortgelijke verschijnselen kun je ook zien op skipistes (buckles) en het strand (windribbels). Conclusie: zo lang we over heuvelachtige singletracks rijden, zullen we moeten leren leven met remkuilen.

cobbles mountainbike remkuilen wegWeinig aanleiding om te remmen, maar toch kuilen…

Hoe kom je er fatsoenlijk overheen?

Hoewel ook technisch goede fietsers de dans dus niet helemaal ontspringen, is het natuurlijk wel veel beter om zonder al te veel geslip en geschuif door de bocht te gaan. Dus verbeter je fietstechniek en zorg dat jij niet de grote remkuilengraver bent! Maar hoe?

Kijk vooruit – Laat je niet verrassen door die scherpe bocht en de bijbehorende remkuilen. Als je ziet wat je te wachten staat, kun je voorzorgsmaatregelen nemen. Op routes waar je vaak komt, weet je de lastige bochten waarschijnlijk met je ogen dicht te liggen. Maak gebruik van die parcourskennis!

Rem op tijd – Zorg dat je ruim vóór de bocht al vaart mindert, zodat je de bocht in gaat met de juiste snelheid. Remmen op het wasbord werkt veel minder goed, aangezien je wielen de helft van de tijd los van de grond zijn. Als je op tijd remt hoeft je dus minder hard te remmen, en krijg je minder kuilen.

Kies de juiste lijn – Je hóeft natuurlijk niet het meest hobbelige spoor te volgen. Als je de bocht aan ziet komen en je snelheid op tijd aanpast, heb je ook meer tijd om een betere lijn te kiezen en daarmee de ergste kuilen te omzeilen.

cobbles mountainbike remkuilen slip

Ontspan – Je fiets kan heel wat hebben, het zijn eerder jouw onderdelen (armen, schouders, nek en rug) die protesteren tegen het gestuiter. Kom uit het zadel en neem een ontspannen houding aan, dus met je armen en benen gebogen en je gewicht ongeveer in het midden. Als je niet meer als een gek hoeft te remmen, kun je ook je stuur ontspannen vasthouden. Laat de fiets onder je bewegen terwijl je door de bocht rolt.

Stel je fiets goed af – Zorg dat de luchtdruk in je banden en je vering niet te hoog is, zodat ze hun dempende werk kunnen doen. Je kunt ook spelen met de rebound van je voorvork, dus hoe snel hij terug veert na een hobbel of kuil.

De moraal van het verhaal

Remkuilen zijn irritant, maar het is in de praktijk een onvermijdelijk ongemak. Je kunt dus maar beter proberen er het beste van te maken. Wat in ieder geval niet helpt, is om andere mountainbikers de schuld te geven van die stomme kuilen. Met bovenstaande tips zorg je ervoor dat je het ontstaan van remkuilen vermindert, en dat je er tegelijk sneller én comfortabeler overheen rijdt. Succes!

Wat is jouw gouden tip voor het be(st)rijden van remkuilen?

Deel hem met je mede-mountainbikers in de Cobbles Cycling Strava Club. Lid worden is gratis!

Gerelateerd artikel

cobbles mountainbike remkuilen gerelateerd

Hij kocht ooit zijn eerste mountainbike om vaker buiten te zijn. Meer dan tien jaar later rijdt Wout nog steeds op dikke banden. Waarom? Hij houdt van de rust in het bos en is niet vies van een mooie singletrack, maar heeft vooral een hekel aan tegenwind.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×