Skip to main content

Wil jij net als de titanen in de Tour de France ook adembenemende en magische cols bedwingen in de Alpen, de Pyreneeën of een ander indrukwekkend gebergte? Niet iedereen is een geboren klimgeit, maar klimmen kun je wel degelijk leren. Marjolijn heeft vijf tips op een rij gezet waarmee jij je klimcapaciteiten kunt verbeteren.

Artikel gaat verder onder banners 

Gravel, snert, trappist & vuurkorven:

 • Zondag 3 november 2024
 • 65 of 90km prachtig gravel
 • De Kempen en het Vlaamse grensgebied
 • Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

 • Zondag 3 maart 2024
 • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
 • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
 • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Toertocht

met klimmen

in NL?

Heb jij zin in een toertocht met een aantal klimmen erin? In Nederland valt genoeg te klimmen! NL Tour Rides heeft een paar mooie toertochten door de verschillende heuvelachtige gebieden in Nederland.

 • Primavera Ride
  (Sallandse Heuvelrug)
 • Gran Fondo Rosa
  (Arnhem, Posbank, Berg en Dal)
 • 1K Ride
  (Posbank, Arnhem, Utrechtse Heuvelrug)
 • Arnhems Mooiste
  (Arnhem, Veluwezoom, Deelerwoud)
 • Gran Fondo Veluwe
  (Veluwe)
Bekijk de toertochten

Door je via deze link in te schrijven, help je Cobbles

Het is altijd weer een prachtig schouwspel: het peloton dat de bergen in trekt. Klimmen blijft één van de meest fascinerende en adembenemende onderdelen van het wielrennen om naar te kijken. Op de flanken van de zwaarste en steilste toppen van Europa barst de strijd pas echt los. Niemand kan zich meer verschuilen in het peloton. In de bergen wordt het echte verschil gemaakt. En dat met magische vergezichten op de achtergrond.

Dit spektakel inspireert en motiveert menig wielrenner om ook naar de bergen af te reizen. Om de cols waar de profs omhoog reden ook te bedwingen, met als beloning een heroïsche foto bij het hoogtebord bovenop de berg. Maar voor je met je fiets in de lucht op de top staat, is het hard werken. Vijf tips om je te helpen om jouw fietshoogtepunt te bereiken:

1. Verbeter je basisconditie

Een goede basisconditie is een logisch startpunt voor vrijwel elk hoger fietsdoel. Werken aan je conditie doe je door gewoon regelmatig de fiets te pakken en op een rustig tempo de duur van je ritten op te voeren naar twee, drie uur of zelfs langer. Een goede basisconditie is handig om te hebben als je serieus wil gaan klimmen, maar alleen daarmee kom je er niet.

cobbles wielrennen klimmen tips haarspeldbochtEen goede basisconditie is een vereiste bij het klimmen

2. Train je souplesse

Naast het verbeteren van je basisconditie is het ook belangrijk om specifiek op souplesse te trainen. Een veel gemaakte (beginners)fout is om jezelf op te blazen door te snel te starten op een te zwaar verzet. Een korte klim kun je best op kracht bedwingen, maar een lange klim steek je anders in. Zorg daarom dat je in staat bent om je energie te verdelen over de klim.

Kies als training een klim die iets langer is en niet al te steil, zoals de Duivelsberg bij Nijmegen (Oude Kleefsebaan). Op het eerste gezicht stelt deze klim niet veel voor, met een lengte van 2,5 km en een gemiddeld stijgingspercentage van nog geen 3%. Maar de lengte zorgt ervoor dat je hier goed op souplesse kunt trainen. Rijd deze klim een aantal keer op met een iets hogere trapfrequentie dan normaal. Houd daarbij je hartslag op een niveau dat je voor je gevoel nog uren vol kunt houden. Heb je een hartslagmeter en weet je je omslagpunt, zorg er dan voor dat je net onder je omslagpunt blijft rijden.

Rij ook in Nederland met een hoge cadans, om je souplesse voor het klimmen te verbeteren

3. Trainen in het vlakke land: duw én trek!

Het beste is natuurlijk om te gaan trainen in de heuvels of bergen, maar dat kan in Nederland nog wel eens lastig zijn. Gelukkig kun je ook heel goed krachttraining doen op een viaduct. Start onderaan vanuit bijna-stilstand op een zware versnelling. Let er tijdens het oprijden van het viaduct op dat je de kracht uit je benen haalt. Houd je bovenlijf daarom zo stil mogelijk. Duw én trek aan je pedalen! Met deze oefening bouw je kracht op, en hij helpt je om tijdens het klimmen bewuster te duwen en te trekken aan je pedalen.

Extra tip: als je naar een viaduct in de buurt fietst, voer dan een gerichte warming-up uit waarbij je steeds 30 seconden één voet uitklikt. Je wordt dan gedwongen met je andere been zowel te duwen als te trekken aan je pedaal om rond te blijven draaien. Maak vooral de beweging onder- en bovenin zo soepel mogelijk.

Mocht je nog niet met klikpedalen rijden, dan is nu hét moment om daarmee te starten

4. Staand én zittend klimmen

Leer zowel staand als zittend te fietsen. In de bergen is het afwisselend zittend en staand fietsen van groot belang. Op korte steile stukken kan het helpen even te gaan staan. Dit zorgt ervoor dat je makkelijk even kunt versnellen en in hetzelfde ritme over een steiler stuk komt. Staand klimmen kan echter ook zeer vermoeiend zijn. Dit kun je trainen door tijdens op elke trainingsklim in een ritme van 30 seconden staand en 30 seconden zitten te fietsen. Schakel een tandje bij als je gaat staan. Als je weer gaat zitten, houd het tempo dan nog even vast voor je weer terugschakelt.

5. Op naar de top!

Ben je klaar voor je rit in de bergen (of de flinke heuvels), zorg dan dat je goed voorbereid op pad gaat. Controleer de weersverwachting en neem genoeg warme kleding mee (het kan bovenop de berg veel kouder zijn dan in het dal) en zorg voor genoeg drinken en eten. Vooral voldoende drinken heeft veel invloed op je prestaties! En onthoud: ook al ben je goed getraind, klimmen doet altijd zeer aan de benen. Het is de kunst om dit gevoel opzij te zetten en ‘gewoon’ te blijven rijden. Heb je het zwaar, bedenk dan dat elke omwenteling je dichter bij de top brengt. En tot slot de allerbelangrijkste tip: geniet ervan!

Wat is jouw tip voor het kweken van klimmersbenen?

Word gratis lid van de Cobbles Strava Club en vertel het ons, of deel je tips op onze Facebook pagina!

Gerelateerd artikel

Ooit begonnen met wielrennen door een weddenschap om de Elfstedentocht te rijden. Inmiddels balanceert Marjolijn tussen lekker toeren en koersen knallen. De ene dag rijdt ze een toertocht met hoog terrasgehalte, de andere dag leeft ze naar een grensverleggende uitdaging toe.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×