Skip to main content

Een goede voorbereiding is de sleutel van een succesvolle eerste grote klim. Op welke dingen moet je letten en waar moet je rekening mee houden? Lees Pascal zijn 8 tips:

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

  • Zondag 9 juni 2024
  • 90/120/150km uitgepijlde route
  • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
  • Optioneel: Cobbles summer jersey twv €59 voor €29
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Voorbereiding is essentieel om een goede klim te rijden waar je ook nog van kan genieten. Het gebruik van een goede fiets en goed materiaal is te allen tijde een aanbeveling. Deze zaken worden niet specifiek benoemd.

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

8 tips voor het rijden van je eerste grote klim beginner eerste grote klim liggende foto1

1. Weersvoorspelling

Het weer is een belangrijk onderdeel voor een geslaagde en leuke dag/klim. Bekijk daarom ook ruimschoots van te voren wat het weer gaat doen. Als je in de mogelijkheid bent, pas dan hier op aan op welke dag je de klim gaat fietsen. Naast de voorspelling gebruik ook je gezond verstand. Het weer kan op (grote) hoogte snel omslaan, kijk dus goed om je heen en neem geen onnodige risico’s.

2. Kleding

Wanneer je op de hoogte bent van het weer probeer je dan hier zo goed mogelijk op te kleden. Houd er rekening mee dat het op de top van een klim een flink aantal graden kouder kan zijn. Het kan zelfs zo erg verschillen dat de temperatuur in het dal ‘aangenaam’ is en er op de top sneeuw ligt. Kleed je hierop.

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

8 tips voor het rijden van je eerste grote klim beginner eerste grote klim liggende foto3

3. Windjack

Ook al is het warm, neem extra kleding mee. Waaronder een windjack. Na het bereiken van de top is het tijd voor de ‘vaste’ fotomomentjes en het genietmomentje van het uitzicht. Neem hier de tijd voor, hoe vaak kom je immers hier nog? Dit zorgt er echter wel voor dat je lichaam afkoelt en het zweet opdroogt. Trek daarom op de top direct iets extra’s aan. Ga je wel direct de afdaling in? Ik adviseer om toch even een windjack aan te trekken. Op de top is het een stuk frisser en dit in combinatie met het afkoelen van je lichaam en de snelheid van de afdaling kunnen ervoor zorgen dat jij het koud krijgt.

4. Eten/drinken

Een klim vergt veel van je lichaam. Zorg dat je genoeg brandstof in je lichaam hebt en tank dit bij door onderweg goed te eten en te drinken. Adviezen over wat voor soort drinken en voeding zijn te vinden in deze blog: “Wat te eten tijdens het fietsen? Tips voor wielrenners en mountainbikers”

5. Bekijk het profiel goed van je eerste grote klim

Lees je van te voren goed in zodat jij weet wat je te wachten staat. Waar zitten de ‘pijnpunten’ van de klim, waar is het stijl, is het begin of juist het einde moeilijk? Door dit te weten kan je jouw energie beter verdelen en zal jij de klim makkelijker bedwingen.

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

8 tips voor het rijden van je eerste grote klim beginner eerste grote klim liggende foto4

6. Niet gek laten maken door ‘snellere’ renners

Laat je niet gek maken door mede-wielrenners. Vooral tijdens je eerste grote klim heb je geen flauw idee wat je te wachten staat. Laat je daarom vooral niet gek maken door renners die als een bezetene die berg op knallen. Begin voorzichtig en versnel wanneer jij denkt dat het kan. Onthoud goed: Wie het laatst lacht, lacht het best.

7. Zoek je ritme

Fiets je eigen tempo. Ga niet in iemand zijn wiel zitten omdat je denkt dat zijn tempo jou misschien naar grote hoogte doet stijgen. Ga je al vroeg in de klim in het ‘rood’ dan moet je dit de rest van de klim bekopen. Dit zal ervoor zorgen dat jij de hele klim aan het zwoegen en harken bent en je de klim heel anders ervaart dan je eigenlijk zou willen.

8. Geniet van de omgeving

Probeer te genieten van de omgeving. Vooral op je eerste grote klim is het belangrijk om te genieten. Stel jezelf geen doelen of scherpe tijden om de top te bereiken. Het is erg uniek om in dit landschap te fietsen. Kijk goed om je heen, stop eventueel een paar keer voor een foto en sta erbij stoel hoe uniek en gaaf dit is. Je komt immers niet heel vaak in de positie om een grote klim te fietsen.

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

8 tips voor het rijden van je eerste grote klim beginner eerste grote klim liggende foto2

Welke grote klim ga jij bedwingen?

Welke grote klim ben jij van plan te gaan bedwingen? Laat het ons weten via je favoriete social media kanaal: FacebookInstagram of Strava.

Gerelateerd artikel

8 tips voor het rijden van je eerste grote klim beginner eerste grote klim gerelateerd

 

Pascal zal geen zeven keer de tour of vierentwintig sprintetappes in de Giro winnen. Hij is de onmisbare en hardwerkende knecht waar te weinig aandacht voor is. Zijn taak is om een lichtje te schijnen over deze ondergewaardeerde toppers.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×