Skip to main content

Single speed (en fixies) is een modeverschijnsel dat vast niet aan je is voorbijgegaan. In de grote steden zie je hippe, goedgeklede jongens en meisjes door het verkeer laveren op bontgekleurde fietsen zonder versnellingen. Maar is een single speed ook leuk voor ons als sportieve fietsers? Laat me je proberen te overtuigen met 5 redenen om de single speed een kans te geven.

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

  • Zondag 9 juni 2024
  • 90/120/150km uitgepijlde route
  • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
  • EARLY BIRDS: Cobbles summer jersey twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

1. De eerste keer…

Zijn we niet allemaal begonnen op een single speed of doortrapper? Denk aan je oude driewielertje waarop je vroeger al driftig trappend probeerde papa of mama bij te houden… Je allereerste ervaring met het fantastische fenomeen “fietsen”! En net zoals met je eerste zoen, je eerste avondje stappen of je eerste biertje, dat moment is uniek in je leven. Dus waarom niet nu je wat ouder bent dat gevoel opnieuw beleven met een mooie single speed!

2. Less is more

Ook al stamt deze spreuk al uit de jaren 30, hij geldt nog steeds. Zonder na te hoeven denken over dingen als schakelen, de juiste kettingloop en de perfecte cadans, heb je zoveel meer tijd voor het allerbelangrijkste tijdens het fietsen: genieten! Single speed rijden zorgt voor rust op de pedalen.

3. Zen, and the art of bicycle maintenance

Het in goede conditie houden van een single speed is al net zo zen als het rijden erop. Zonder die derailleur, dunne ketting, meerdere bladen, kabels en bedieningshendels ziet je fiets er niet alleen veel strakker uit, er kan ook veel minder kapot. En daar wordt je portemonnee weer blij van, want het onderhoud van een single speed kost nagenoeg niets. Hou je toch mooi weer wat geld over voor dat trendy shirt of die snelle bandjes!

Cobbles single speed tekst

4. Goede training

Ik heb het idee dat ik, sinds ik veel single speed rij, soepeler rij en beter klim. Geen geneuzel meer met terugschakelen voor een steil viaduct of naar een groter blad met wind mee, gewoon harder of sneller trappen. Je beschikt op een single speed immers over een prachtige continue variabele transmissie: je benen!

5 Hipper dan hip

En single speeds zijn natuurlijk erg hip. Als je wilt kun je jezelf helemaal onderdompelen in de single speed/fixie scene. Als hipster met flinke baard rijden op een doortrappende fiets zonder remmen, als fietskoerier met een stuurtje ter grootte van een balpen tussen de auto’s doorknallen of van het ene naar het andere trendy koffietentje met je vriendinnen, het kan allemaal.

Zijn er dan geen nadelen aan een single speed?

Natuurlijk heeft dat ene verzet ook nadelen. Het uitvogelen van de juiste overbrengingsverhouding kost de nodige tijd en de ideale uitkomst is voor iedereen anders. Te licht en je kunt alleen freewheelend een helling af en te zwaar en je komt diezelfde helling alleen lopend boven! Gelukkig leven we in een lekker plat landje en een werkend compromis is echt wel te vinden. Zelf gebruik 42/16 op mijn single speed racer wat een voor mij ideale kruissnelheid geeft van ca. 30 km/uur. Rij ik in een groep, dan houdt het ergens tussen de 35 en de 40 km/u wel op voor mij omdat ik mezelf dan voorbij trap. Maar ach, iets langzamer kom ik er ook wel.

Een voor allen, allen voor een!

En overtuigd? Vast wel! Dus doe jezelf van de winter eens een leuke oude stalen racer cadeau en bouw die in de donkere dagen om naar een toffe single speed. Je zult zien hoeveel lol je er van het voorjaar mee kunt hebben! Of nu al natuurlijk, want de single speed is een perfecte winterfiets…

Word lid van onze Strava club

Wil je op de hoogte blijven van Cobbles, je vrienden in de gaten houden of misschien de rest de loef afsteken? Word dan lid van onze Strava club, het is helemaal gratis!

cobbles retro stalen racefiets gerelateerd

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×