De één rijdt graag solo over de weg of door het bos, de ander haakt liever bij een groep aan. Cobbles beschrijft de voornaamste verschillen tussen een solo- en groepsrit.
Artikel gaat verder onder banners
Gravel, snert, trappist & vuurkorven:
- Zondag 3 november 2024
- 65 of 90km prachtig gravel
- De Kempen en het Vlaamse grensgebied
- Cobbles '24 windbody optioneel
1. Teamsport
Als je een echte teamsport wil doen, denk je niet het eerste aan fietsen. Je zit zelf op je fiets en moet zelf het vermogen leveren om die fiets voorwaarts te krijgen. Al sinds heugenis zoeken fietsers elkaar op om in groepen te rijden. Meestal zijn dit de zondagse toerclubs, maar intussen zijn er heel veel verenigingen die fietsen in groepen faciliteren en veel fietsende vriendengroepen. Of het nou een snoeiharde training is of social ride, vaak kun je rekenen op de nodige gezelligheid. Wil je juist even je hoofd leeg maken na een lange dag werken of een drukke gebeurtenis, dan kan solo rijden een heerlijk mediterende bezigheid zijn.
(tekst gaat verder onder de afbeelding)
2. Vermogen
Het grootste verschil tussen in een groep of alleen rijden is het vermogen dat je moet trappen. Het maximale gemiddelde wat je kunt halen solo ligt op eenzelfde route onder dezelfde condities ongeveer 3 tot 5 km/u lager dan wanneer je in een groep rijdt. Dit komt doordat je met meerdere mensen meer kunt afwisselen van kop. Zo kan je na een goede kopbeurt weer bijkomen in het wiel van een ander. Om hier optimaal gebruik van te maken wordt daarom vaak in ‘waaiers’ gereden.
3. Training
Door solo te fietsen kan je beter trainen op een manier die bij jou past. Tijdens soloritten bepaal je zelf hoe hard je gaat en in welke hartslagzone je gaat rijden. Daarnaast moet je ook harder werken als je alleen rijdt, doordat je constant lucht weerstand hebt. In een groep train je juist weer wanneer je met een groep rijdt die eigenlijk net iets te hard rijdt voor je. Vooral door het harmonicaeffect dat je achterin ervaart waardoor je na elke bocht moet sprinten, heb je vaak na afloop een goede intervaltraining gehad.
4. Opletten
In een groepsrit moet je veel alerter rijden dan wanneer je solo rijdt. Dat betekent niet dat je tijdens een solorit niet alert bent; in het verkeer let je altijd op! Echter in een groepsrit kan je achterin veel minder goed zien wat eraan komt en daarom ben je als voorste rijder de ogen voor de hele groep. Dat betekent op tijd zien dat er iets aan komt en dat ook op tijd doorgeven naar degenen die om je heen fietsen. Je kunt niet op het laatste moment besluiten om toch linksom een paaltje te gaan in plaats van rechtsom. Als beginnende wielrenner is het daarom extra belangrijk om voor je in groep mee gaat rijden de ‘groepsregels’ te leren en de signalen en woorden die geroepen dienen te worden. Aantal regels: houd je lijn, laat geen of zo min mogelijk gaten vallen, wees voorspelbaar, houd je handen bij je remmen, etc.
(tekst gaat verder onder de afbeelding)
Welke belangrijke verschillen ervaar jij?
Zijn er meer verschillen? Laat het ons weten via je favoriete social media kanaal: Facebook, Instagram of Strava. Of neem contact met ons op.