Skip to main content

In een serie van blogs gaat Jeroen je proberen te enthousiasmeren om te beginnen met koersen. In deel twee lees je wat er nodig is ter voorbereiding op een koers.

Artikel gaat verder onder banners 

Gravel, snert, trappist & vuurkorven:

  • Zondag 3 november 2024
  • 65 of 90km prachtig gravel
  • De Kempen en het Vlaamse grensgebied
  • Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Wedstrijd kiezen en doelen stellen

Zoals jullie in de vorige blog hebben kunnen lezen zijn er verschillende soorten wedstrijden. Het is aan te raden om te beginnen bij een koers met een relatief laag niveau. Daarom kun je het beste beginnen met een wedstrijd in een zomeravondcompetitie. Deze wedstrijden zijn over het algemeen genomen goed te doen, vooral voor beginners. Kies een wedstrijd die niet op korte termijn plaatsvindt. Kies er één die over vier à zes weken is. Dit geeft je genoeg tijd om je goed voor te bereiden op deze koers.

Indien je nog niet vaker in een groep gefietst hebt is uitrijden al een prestatie op zich.

Intervaltraining

Het trainen voor een wedstrijd is anders dan voor bijvoorbeeld een toertocht zoals de Amstel Gold Race. Waarbij het bij toertochten vooral om de duurtraining gaat, zijn bij wedstrijden juist de interval training heel belangrijk. In een wedstrijd ben je constant bezig met het maken van kleine sprongetjes en het aanzetten na bijvoorbeeld een bocht. Een goede intervaltraining, voor beginners, kan bijvoorbeeld zijn om na elke bocht 5 a 10 seconden flink aan te zetten. Doe dit bij bochten waarbij je bijna stilstaand uit de bocht komt. Bouw dit rustig op. Begin eerst met ongeveer 10 bochten en bouw dit langzaamaan op naar 40 á 50 bochten.

cobbles-wielrennen-koersen-beginners-trainingskoers-rijen-vrije-coureurTrainingskoers voorjaarscompetitie WV de Vrije Coureur Rijen

Rijden in een groep

Niet alleen de intervallen vereisen aandacht, maar ook het rijden in een groep. Als je op dit moment alleen of met zijn tweeën rondjes rond de kerk fietst zal de overgang naar een grote groep te groot zijn. Probeer eerst aan te sluiten bij lokale trainingsgroepen. Hierdoor leer je hoe je moet omgaan met het fietsen in een groep. Bij een trainingsgroep gaat het vaak iets rustiger dan in een wedstrijd. Dit geeft je de tijd om goed uit te proberen hoe je het beste uit de wind kunt rijden. Hoewel dit misschien makkelijk lijkt is dit in de praktijk het moeilijkste onderdeel van het koersen. Overschat jezelf ook niet door te denken dat je sterk genoeg bent om niet in het wiel te hoeven zitten. Het verschil is namelijk heel groot. Je voordeel kan oplopen tot vijftig procent minder inspanning bij dezelfde snelheid.

Duur

Wedstrijden van een zomeravondcompetitie duren vaak niet langer dan 1,5 uur. Het is dus niet nodig om meer dan twee uur te trainen per trainingsrit, al kan dit natuurlijk geen kwaad. Een gevaar voor wielrenners, vooral in Nederland, is dat ze vaak te ‘vlak’ trainen. En dan bedoel ik niet het gebrek aan heuvels. Vlak trainen wil zeggen dat je altijd stevig doorrijdt maar nooit rustig of heel hard. Probeer rustige trainingen af te wisselen met harde trainingen. Dit is belangrijk omdat een harde training het beste een wedstrijd nabootst. Een lichaam heeft echter ook herstel nodig; daarbij komen de rustige trainingen van pas.

Tactiek en informatie filmpjes

Om jezelf goed voor te bereiden op de wedstrijden kun je ook je lering trekken uit een aantal informatie filmpjes:

Trainingen voor wedstrijden:

In de volgende video zie je uitleg over wat er gebeurt in de wedstrijd en hoe je dit het beste aan kunt pakken:

In de laatste video wordt uitgelegd hoe je moet aanvallen en hoe je je moet gedragen in een kopgroep:

 

Meer tips

De volgende blog gaat over waar je op moet letten bij het rijden van wedstrijden. Mocht je al vragen hebben stel ze gerust op Facebook!

Heb jij tips in voorbereiding op een koers? Laat het weten via je favoriete social media kanaal: Facebook, Instagram of Strava.

Gerelateerd Artikel

koersen voor beginners - de voorbereiding koersen koersen voor beginners deel twee gerelateerd artikel

Wat ooit begon met de Rabo Dikke Banden Race mondde uit in koersen, toertochten, veldritten en fietsvakanties. Jeroen geniet ervan hard te trainen, zo nu en dan een koers te rijden en andere renners klaar te stomen voor wedstrijden. Je vindt Jeroen zowel op de weg als in het bos.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×