Skip to main content

Wanneer wedstrijdrijders of oud profs stoppen met koersen zetten ze soms de fiets aan de kant. Maar vroeg of laat kruipt het bloed waar het niet gaan kan en pakken ze de oude liefde weer op. Ze gaan dan op in de grote groep recreatieve toerrijders. Toch kun je de oud prof er zo tussenuit halen. Ron zet een aantal zaken waarin de oud prof opvalt voor je op een rij.

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

  • Zondag 9 juni 2024
  • 90/120/150km uitgepijlde route
  • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
  • Optioneel: Cobbles summer jersey twv €59 voor €29
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

1. Hij hoeft niet (meer) de eerste te zijn

Hij weet wat hij kan en kon en hoeft zich niet meer te bewijzen. Hij hangt dan ook in de middenmoot of net achter de snelste van de groep. Dat doet hij met een groot gemak. Je maakt hem niet gek met sprints naar plaatsnaam bordjes en de jacht naar KOM’s. Natuurlijk wordt er af en toe hard gereden. Maar meestal rijdt hij zonder al te veel moeite mee en gelooft het wel. Hij heeft het allemaal al gezien.

2. Hij lijkt een zesde zintuig te hebben voor obstakels

Voordat jij in de gaten hebt dat er een probleem is wijkt hij al uit en rijdt zo om die kuil, tak of ander obstakel heen. Door de jarenlange ervaring kijkt hij ver vooruit en beoordeeld continue de situatie. Hij let op de groep of rijders voor hem en anticipeert op hun gedrag en reacties. Daardoor weet hij al dat er een mogelijk probleem is voordat hij ermee wordt geconfronteerd en is klaar voor een uitwijk- of rem manoeuvre.

(tekst gaat verder onder afbeelding)

cobbles oud prof herkennen

3. Zijn hartslag is 20-30 slagen lager

Wanneer je lekker aan het rijden bent en je jezelf feliciteert met een hartslag van 150 bpm ondanks de hoge snelheid, blijkt hij met een hartslag van 125 te rijden. Door de jarenlange training is zijn hart groot en sterk geworden en pompt het per slag meer bloed rond dan dat van jou. Het hoeft dus niet zoveel toeren te draaien. Wanneer het een keer echt hard gaat en je flink in de verzuring zit (HS 175) dan merkt hij droog op dat zijn hartslag met 155 echt heel hoog is. Tja.

4. Hij slingert nooit

Koersvast, als op rails. Zelfs wanneer hij omkijkt. Waar de meesten naar links of rechts afwijken en slinger bewegingen maken blijft zijn fiets een strakke rechte koers aanhouden.  Niet alleen dat, hij draait zich verder om dan dat jij dat kan en doet dat ook langer. En dat ziet er allemaal heel soepel en makkelijk uit. In een grote groep zal hij nooit een rare beweging maken waardoor iedereen achter zich rot schrikt.

5. Hij ziet alles en snapt het spelletje

Ben jij van plan te demarreren, zit je aan het elastiek of moet je even bijkomen? Hij weet het. Op de een of ander manier heeft hij dat allemaal in de gaten. Die keren dat er wel hard gereden wordt weet hij welk wiel te pakken en de juiste positie te kiezen. Hij zet vrijwel tegelijk aan als degene met de grote plannen. Dat is waarom ik vaak de oud prof in de gaten houdt en zijn wiel probeer te pakken.

Zit je er doorheen, dan versnelt hij een keer en moet je even bijkomen dan juist trekt hij even door. Dat blijft een leuk spelletje en dat snapt hij beter dan de rest. Wanneer er een nieuw, hard rijdend, clublid is die zichzelf wil bewijzen dan wordt deze gedold. Het enthousiaste nieuwe clublid rijdt flink door en sleurt op kop waarbij hij de mensen in zijn wiel denkt te zien kraken. Wat hij niet doorheeft is dat de kop slechts sporadisch over wordt gepakt, en dan ook telkens een andere rijder. Dit onder regie van de oud prof. Kortom, de nieuweling rookt zich op en op het einde wordt orde op zaken gesteld. Dat verveelt nooit.

Welke oud profs kwam jij tegen onderweg?

En herken jij deze bovenstaande vijf zaken? Laat het ons weten via je favoriete social media kanaal: FacebookInstagram of Strava. Of neem contact met ons op.

Gerelateerd artikel

peter sagan de redding van het wielrennen voorjaar peter sagan gerelateerd artikel

Momenteel is hij het oudste lid van Cobbles, mountainbiker en fanatieker dan verstandig is voor zijn leeftijd, maar Ron kan niet zonder sport. Ron combineert plezier met snelheid en wanneer hij niet wordt geplaagd door blessures rijdt hij soms een wedstrijdje bij de amateurs.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×