Skip to main content

Eén van de frustraties met fietsen is altijd het lek rijden. In deze blog zal Bas stap voor stap uitleggen hoe je gemakkelijk een binnenband kan vervangen in 10-15 minuten.

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

  • Zondag 9 juni 2024
  • 90/120/150km uitgepijlde route
  • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
  • Optioneel: Cobbles summer jersey twv €59 voor €29
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Stap 1:

Zorg dat je altijd goed voorbereid bent, een lekke band en daarop volgend je binnenband vervangen kan je namelijk altijd overkomen. Als je met de racefiets of mountainbike gaat fietsen moet je de volgende benodigdheden bij je hebben: een binnenband (of 2 voor de zekerheid), 3 kunststof bandenlichters en een pompje of co2 patroon. Hoe je dit het beste mee kunt nemen? Ik vind een tasje onder het zadel erg handig, dan kan je deze benodigdheden ook niet vergeten. Heb je geen zadeltasje dan kan je het ook gewoon in de zakjes van je shirt stoppen.

Een binnenband vervangen in 10 a 15 minuten beginner binnenband vervangen liggende foto1

Stap 2:

Als je met een lekke band langs de kant staat kun je het beste een rustige plek opzoeken (uit de wind mocht er wind staan). Als je uit de wind staat koel je minder snel af en loop je minder kans op een verkoudheid. Zorg ervoor dat je wat ruimte hebt in de berm om je fiets neer te leggen, zodat het andere verkeer niet gehinderd wordt.

Stap 3:

Haal je wiel uit je fiets en leg de fiets in de berm neer. Zorg ervoor dat je de linkerzijde op de grond legt, het gewicht van de fiets leunt dan niet op het achterderrailleur en je vermijdt dan dat deze onverhoopt gebogen wordt.

Stap 4:

Je kan alvast even checken of je aan de buitenkant al glas of een steentje ziet. Vervolgens pak je de bandenlichters erbij en je begint de buitenband van de velg halen. Dit doe je door de lichter onder de buitenband te duwen en de band omhoog te heffen, doormiddel van de lichter naar beneden te duwen. Meestal kun je de bandenlichter dan achter een spaak haken en dan kun je hetzelfde doen met de volgende bandenlichter ongeveer 10-15 cm verderop. Met de derde lichter doe je hetzelfde en ga vervolgens zo door.

Een binnenband vervangen in 10 a 15 minuten beginner binnenband vervangen liggende foto3

Stap 5:

Nu kun je jouw vingers onder de buitenband krijgen en daarmee de rest van de buitenband er, aan die zijde, afhalen. De buitenband hoeft maar aan 1 kant los te zitten.

Stap 6:

Als je buitenband er aan 1 kant af is dan kun je je binnenband eruit halen. Als je dit gedaan hebt is het heel belangrijk om goed te voelen aan de binnenkant van de buitenband of er nog ergens een steentje, een stukje glas of iets anders scherps in zit. Deze moet je dan ook verwijderen. Het kan ook voorkomen dat het steentje er al weer uit was of dat je gewoon stooklek had. In die gevallen zal je dus niks scherps voelen. Check dit goed, want verwijder je het niet dan sta je een paar kilometer verderop weer met een lekke band.

Stap 7:

Als er niks scherps meer in de buitenband zit kan je de nieuwe binnenband erop leggen. Het is slim om daar alvast een klein beetje lucht in te pompen, zodat hij een klein beetje bol staat. Dan kun je de band het gemakkelijkste op de velg leggen. De binnenband schuif je gewoon onder de buitenband.

Belangrijk is om te checken dat er geen knik in de binnenband zit en dat de band nergens gedraaid zit. Heb je geen knik of draai? Dan kan je nu beginnen met het erop leggen van de buitenband. Als je de buitenband er al voor de helft op hebt liggen kan je de lucht uit de binnenband laten lopen. Ik begin vaak met het opleggen tegenover het ventiel en eindig bij het ventiel.

Stap 8:

Binnenband oppompen. Met een klein pompje is het vaak lastig om veel druk in je band te krijgen maar 5-6 bar moet altijd wel lukken. Vaak voel je dat zelf wel aan. Let er goed op dat je pompje goed vastzit op het ventiel, als je lucht lekt blijf je pompen.

Stap 9:

Wiel er weer in zetten en verder rijden. Neem je lekke band altijd mee, samen werken wij aan een schoner milieu.

Heb jij nog tips voor het vervangen van een binnenband?

Heb jij nog handige tips voor het vervangen van een binnenband? Laat het ons weten via je favoriete social media kanaal: FacebookInstagram of Strava. Of neem contact met ons op.

Gerelateerd artikel

Een binnenband vervangen in 10 a 15 minuten beginner binnenband vervangen gerelateerd artikel

Als jongen van twaalf begon hij met wedstrijden. Nu gaat Bas alleen nog recreatief op pad, maar hij houdt nog van een uitdaging. Bas rijdt als avonturier graag lange ritten op de racefiets en onderhoudt in de winter zijn conditie op een singlespeed mountainbike.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×