Skip to main content

Koen, mijn oudste zoontje is zeven jaar oud. Hij heeft papa altijd zien fietsen en weet niet beter dan dat dit erbij hoort. Toen hij zes was en ik voorzichtig de vraag stelde of hij ook  wilde mountainbiken was er geen enkele twijfel. Sinds de aanschaf en het opknappen van een tweedehands mountainbike gaan we regelmatig samen op pad. Ondanks het veel lagere tempo dan normaal bevalt het me heel goed, het is ontzettend leuk. Waarom leg ik hieronder uit. Herken jij je erin?

Artikel gaat verder onder banners 

Gravel, snert, trappist & vuurkorven:

  • Zondag 3 november 2024
  • 65 of 90km prachtig gravel
  • De Kempen en het Vlaamse grensgebied
  • Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

1. De glimlach

Zelden zie ik zo’n grote, oprechte glimlach op het gezicht van mijn zoontje. Hij geniet zichtbaar en weinig dingen doen mij zo goed als mijn zoontje zo te zien genieten. Weg frustraties, weg verveling en tegendraads gedrag. Ik word er zelf ook blij van! Wanneer ik hem een compliment geef en vertel trots te zijn, ook al is het ‘maar’ 27km met 15.4 km/h gemiddeld, wordt de voldoening en glimlach alleen maar groter.

cobbles-mountainbiken-wielrennen-kinderen-genietenDe glimlach!

2. Weg van de tablet

De laptop, tablet en TV generatie. Mits er voldoende tegenover staat heb ik daar niet veel op tegen. Door samen te fietsen komen de kinderen meer buiten en zijn ze meteen bezig met actief bewegen. Twee vliegen in een klap dus. Bovendien leert hij de omgeving kennen, ziet hij dingen die hij anders niet zou zien en wordt zijn wereld een stukje groter. Ik ben ervan overtuigd dat buiten zijn, met name in het bos, goed is voor een mens.

cobbles-mountainbiken-wielrennen-kinderen-stravaHet rondje wat ik laatst maakte met mijn zoontje

3. Grenzen verleggen

Al doende leert hij dat hij verder en meer kan dan hij denkt. Ik verlang niets van hem en laat hem zelf bepalen hoe lang en ver hij wil fietsen. Toch zijn er soms momenten van vermoeidheid of dat het energieniveau daalt. Met wat positieve coaching komen we altijd goed en voldaan thuis. Hij leert wat inspanning inhoud, hoe zijn lichaam hierop reageert en hoe het voelt om over grenzen heen te gaan. Grenzen die vaak geen grenzen blijken te zijn en dat hij veel meer kan bereiken dan gedacht met wat extra inzet. Als ouder let je er wel op dat niet te gek wordt.

cobbles-mountainbiken-wielrennen-kinderen-oostenrijkKlimmen in Oostenrijk

4. Quality time

Iedereen heeft het tegenwoordig druk , druk, druk. Daardoor heb je niet altijd even veel tijd voor je kinderen als je zou willen. Maar op de fiets is er alle tijd voor goede gesprekken en mooie verhalen. Het draait tenslotte niet om de snelheid maar om het samen toeren en keuvelen. Ik neem ook altijd wat te eten en voldoende te drinken mee. Even rustig zitten op een bankje en genieten van de meegebrachte lekkernij is ook een mooi moment van samen genieten en hem te laten vertellen over wat hem bezig houdt. Even wat échte quality time!

5. Een goede verslaving

Je weet zelfs waarschijnlijk als geen ander dat fietsen een hele dure hobby kan zijn. Wie weet wordt je kind zelf nog echt fanatiek en wil hij of zij wedstrijden gaan rijden. Dat is een verslaving waar ik geen moeite mee heb! Zo hebben ze in elk geval geen geld om te roken of te drinken.

Nog meer pret

Het zal niet heel lang duren voordat de pret nog groter wordt. Mijn jongste zoontje is nu 4 en het is natuurlijk wachten op het moment dat hij, hopelijk, vraagt of hij mee mag. Dat komt mooi uit want tegen die tijd is mijn oudste aan een nieuwe fiets toe. Dat wordt dubbel genieten.

Laat je horen

Heb jij ook leuke ervaringen met fietsen met je kinderen? Laat het weten via je favoriete social media kanaal: Facebook, Instagram of Strava.

Gerelateerd artikel

Niet alleen fietsen met je kinderen is ontzettend leuk, ook het fietsen met je vriend of vriendin is geweldig! Lees hier Michelles ervaringen:

cobbles-wielrennen-vriend-vriendin

Momenteel is hij het oudste lid van Cobbles, mountainbiker en fanatieker dan verstandig is voor zijn leeftijd, maar Ron kan niet zonder sport. Ron combineert plezier met snelheid en wanneer hij niet wordt geplaagd door blessures rijdt hij soms een wedstrijdje bij de amateurs.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×