Skip to main content

Na winter en verre uitstapjes is het Vlaamse openingsweekend nu echt daar: Omloop het Nieuwsblad. De koers komt weer thuis, in het land van de frieten, pintjes én Tom Boonen!

Artikel gaat verder onder banners 

Gravel, snert, trappist & vuurkorven:

  • Zondag 3 november 2024
  • 65 of 90km prachtig gravel
  • De Kempen en het Vlaamse grensgebied
  • Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Cobbles voorjaarsklassiekers Omloop Nieuwsblad Tom BoonenTom Boonen in actie op de kasseien

Voorbereidingen

Er is dit jaar al menig koers gereden: De Ronde van Oman, Tour Down Under, de Ronde van de Algarve… Persoonlijk kunnen ze mij gestolen worden. Het is nodig als voorbereiding op het echte werk. Regen, wind, Belgische betonplaten, kasseien, kasseien en nog eens kasseien. Cobbles heeft maanden gesmacht naar dit moment. Vanaf nu kunnen we onze wielerhelden weer ontvangen in (semi) eigen land!

Belgisch speciaalbier bij de koers

De grimassen op gezichten van de coureurs, doorkomsten in plaatsen met namen als Zottegem en Zwalm, klimmen als de Kapelmuur en de Haaghoek. Het is een waar genot om de grote meneren aan het werk te zien. Uiteraard vanaf de bank met een uitstekend Belgisch speciaalbier in de hand.

Pro tip: hou ons de komende weken goed in de gaten, want we gaan jullie haarfijn uitleggen welk bier je het beste kan drinken bij welke klassieker, voor het ultieme koersgevoel.

Cobbles voorjaarsklassiekers Omloop Nieuwsblad 2015Omloop het Nieuwsblad 2015 met Stannard, Boonen, Vandenbergh en Terpstra. Foto: Cor Vos

De aftrap

Op zaterdag trappen we het Vlaamse klassiekerseizoen af met Omloop het Nieuwsblad. Hét moment voor kasseienspecialisten om ten tonele te treden. Op zondag krijgen de coureurs een herkansing in Kuurne – Brussel – Kuurne. In de laatstgenoemde zijn het vaak de sprinters die de prijzen mogen verdelen.

De Omloop

De Omloop het Nieuwsblad viert dit weekend zijn zeventigste editie. Zij zal ditmaal voor het eerst het klassieke voorseizoen openen met een UCI WorldTour status. Vrijwel alle kasseispecialisten gaan van start, op John Degenkolb na. Met recente winnaars als Greg van Avermaet, Sep Vanmarcke en Ian Stannard belooft het een mooie koers te worden. Al gaan kleppers als Kristoff en Sagan het zeker niet cadeau geven.

Cobbles voorjaarsklassiekers Omloop Nieuwsblad Peter SaganKan Sagan zijn eerste zege op vlaamse grond pakken? Foto: Digitalclickx

Het routeverloop

Het startschot word gegeven bij de legendarische wielerpiste ’t Kuipke in Gent. De mannen vertrekken voor een omloop van 198km, met dertien hellingen en tien kasseistroken. De koers kent een relatieve rustige aanloop richting de finale. Met als enige onderbreking de legendarische Muur van Geraardsbergen, die al op 80 kilometer na vertrek is opgenomen. De finale gaat zich voltrekken in de laatste 80 kilometer. Deze bevatten bepalende stroken als de Haaghoek, de Donderij, Holleweg, Paddestraat en de Lange Munte.

Kasseien en klimmen

Naast deze kasseistroken gaan het vooral de klimmen zijn die voor een schifting gaan zorgen. De verwachting is dat de eerste verschillen worden gemaakt op de Taaienberg. Deze ligt op ruim 60 kilometer voor de aankomst. Hier is het van essentieel belang om juist gepositioneerd het bekende gootje op te draaien. Vanaf nu komen aanvallen, scheuren en crashes. De kasseien van de Haaghoek liggen er slecht bij gevolgd door de laatste klim op 36 kilometer van de meet, de Molenberg. Wie hier mee zit kan zich opmaken voor het slotstuk met de Paddestraat en de laatste kasseistrook de Lange Munte. De kasseien liggen er hier goed bij maar de tegenwind maakt het zwaar. Vanaf hier is het nog elf kilometer richting Gent.

De eindsprint

De aankomst op de Emilie Clauslaan in Gent loopt licht omhoog. Inmiddels hebben we bijna 200 kilometer koers erop zitten. Wie hierna nog fris genoeg in het zadel zit voor een machtsprint mag de bloemen in ontvangst nemen.

Cobbles voorjaarsklassiekers Omloop Nieuwsblad AvermaetVan Avermaet klopt zijn tegenstanders in de sprint in 2016. Foto: Cor Vos

Tom Boonen

Met het afscheid vorig seizoen van Fabian Cancellara is het peloton een van zijn grote patrons kwijt. Die andere, nationale volksheld, Tom Boonen, is begonnen aan zijn afscheidstournee die op 9 April in Parijs – Roubaix zal eindigen. Hij zal dan zijn velo voorgoed opbergen. Professioneel gezien dan. Tom is helemaal klaar voor zijn laatste klassieker, mentaal en fysiek. De foto op Twitter van zijn messcherp afgetrainde been ging de wereld over. Vrijwel meteen daarna pakte Tom zijn eerste zege van het seizoen. Nu Tom terug is op zijn eigen grond, rest dan ook maar één vraag: kan Tommeke op zijn 36e nog winnen als vanouds?

Cobbles voorjaarsklassiekers Omloop Nieuwsblad Tom Boonen San JuanTom Boonen met winst in San Juan. Foto: Tim de Waele

Boonen won vrijwel alle Vlaamse koersen waarin hij ooit van start ging maar opvallend genoeg ontbreekt de Omloop nog op zijn erelijst. Kuurne – Brussel – Kuurne won hij dan wel weer drie maal (2007, 2009 en 2014). Zijn nieuwe ploegmaat Gilbert won de seizoensopener al tweemaal (2006, 2008). Naast deze ervaren rot heeft Boonen tevens de steun van luxe knechten en kandidaat-winnaars als Stybar, Keisse én Terpstra. Wat ons betreft het dreamteam om de winst weg te kapen bij kleppers als Van Avermaet, Sagan en Stannard.

Flandriens

Kan Stannard zijn ongelofelijke truc van 2015, toen hij de drie grote mannen van Quickstep te slim af was, herhalen? Zal Sagan in de regenboogtrui de zege pakken? Gaat het Kristoff zijn die zijn benen laat spreken in de sprint? Zorgt Boom voor een verrassing? Gaat Van Avermaet zichzelf opvolgen als winnaar? Of is het Tornado Tom die eindelijk bijgeschreven gaat worden op de erelijst? Wie het ook gaat zijn, voor de Flandriens op de kasseien heb ik altijd respect.

Cobbles voorjaarsklassiekers Omloop Nieuwsblad StannardStannard die zijn tweede zege pakt in de Omloop. Foto: Digitalclickx

Genieten

Bij Cobbles zijn de bieren al zorgvuldig uitgekozen, het bijpassende glas staat al te blinken en de vrienden zijn uitgenodigd. Het is weer tijd om te genieten!

Ook benieuwd naar de koers? Plaats jezelf dan rond 13:30 uur op de bank en schakel in bij Sporza. Of ben jij zo’n geluksvogel en ben je afgereisd naar de heilige Vlaamse gronden rondom Gent en Oudenaarde? Hoe dan ook, veel plezier vandaag!

Laat je horen!

Wie denk jij dat er gaat winnen? Laat het weten via je favoriete social media kanaal: Facebook, Instagram of Strava.

Inmiddels een ware veteraan in de fietssport. Hij legde duizenden kilometers af in het Zeeuwse landschap, de Vlaamse Kempen en over de Brabantse Wal. Robbert haalt zijn passie uit Parijs-Roubaix, lange ritten en het drinken van een welverdiende Trappist.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×