In Jason’s oneindige zoektocht naar toffe microadventures kwam hij uit op bikepacking. In deze blog beschrijft hij dit gave fenomeen. Lees zijn verhaal om het zelf eens uit te proberen!
Gravel, snert, trappist & vuurkorven:
- Zondag 3 november 2024
- 65 of 90km prachtig gravel
- De Kempen en het Vlaamse grensgebied
- Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Onze eigen winter gravel toertocht!
- Zondag 3 maart 2024
- 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
- Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
- EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Bikepacking
“Bikepacking, dat wil ik eens doen! Tentje mee, de fiets op en kijken waar je uitkomt.” Dit zeg ik nu al een jaar. Maar het komt er steeds niet van. Ten eerste kost het aanschaffen van het juiste bikepacking materiaal veel geld en ten tweede maak ik geen tijd vrij voor bikepacking. Toch lukte het mij afgelopen maand om op een soort van bikepackingavontuur te gaan. Zonder geld uit te geven!
Bikepacking tassen bron: Jereme Rauckman
Kort door de bocht is bikepacking niets anders dan backpacken op de fiets. In plaats van een volle backpack op je rug, ga je op pad met volle fietstassen. En dan heb ik het niet over die standaard fietstassen die je op omafietsen ziet. Nee, fietstassen die speciaal gemaakt zijn voor het bikepacken. Tassen die waterbestendig zijn en je eenvoudig op een racefiets of mountainbike kunt monteren.
Microadventure
Na het micro adventure met mijn vriendin naar Antwerpen besloten wij dat we vaker op avontuur wilden. We besloten dit keer een soort van bikepacking trip te maken. We hadden geen fatsoenlijke bikepackingtassen. Laat staan een fatsoenlijke lichtgewicht tent om mee te nemen. Maar dat maakte niet uit. We wilden proeven aan het bikepacken. Veel tijd hadden we ook niet voor ons avontuur. Daarom bekeken we van te voren welke slaapmogelijkheden er waren. We wilden per se slapen in een tent, om het echte bikepacking gevoel te ervaren. Wildkamperen was echter geen optie. De boetes daarvoor zijn veel te hoog in Nederland. Een camping werd lastig. We waren immers van plan om pas ‘s avond op de fiets te stappen en pas rond middernacht onze tent op te zetten.
Zonsondergang op de fiets, prachtig!
Paalkamperen
Na een kleine Google zoektocht kwam ik op een website over “paalkamperen” terecht. In Nederland heeft staatsbosbeheer zo’n 24 bosrijke plekken benoemd tot paalcamping. Het zijn plekken waar je legaal kunt wildkamperen. Het wildkamperen volgens de regels heet paalkamperen omdat de plaatsten middels een paal worden aangegeven. Via de website over paalkamperen, vonden wij een mooie plek aan het begin van de Biesbosch. Op deze plek zou een hut staan. In die hut zou je kunnen slapen. Wij kozen om toch de tent mee te nemen, in het geval de hut vol zou zitten met trekkers.
Bij gebrek aan bikepacking tassen haalden wij een backpack uit de kast. Deze vulde we met de tent en slaapzakken. De backpack zat vrijwel meteen vol. Maar met wat proppen, kregen we er nog wat kleding en lampjes in. Het avontuur kon beginnen!
De reis
Rond zeven uur ’s avonds vertrokken wij vanuit Nijmegen voor een tocht langs de Waal richting de Biesbosch. Om half twaalf kwamen we bij het bos waarin de hut zou liggen. Met de GPS coördinaten liepen wij het bos in, opzoek naar de hut. De hut vinden bleek veel lastiger dan van te voren gedacht. Na een dikke drie kwartier dwalen, vonden we dan eindelijk de hut. We bleken er achteraf een hele tijd omheen te zijn gelopen, zonder de hut te zien. Om de hut heen stonden al een aantal tentjes, waar wij ons tentje naast gingen zetten. Dat is best nog lastig in het donker! Maar het lukte en we konden fijn gaan slapen. De volgende dag zat ons avontuur er alweer op. Tijd om verder te fietsen naar de volgende paal om daar te kamperen hadden we niet. We moesten terug, op naar huis!
‘s Ochtends was de hut weer goed te zien
We hebben geproefd aan het bikepacken. Het heeft ons geen geld gekost. We hebben alles kunnen doen met de spullen die we al hadden. In de toekomst ben ik wel van plan om te investeren in goede bikepacking tassen. Want fietsen met een backpack kan, maar ideaal is het zeker niet!
Wil je zelf een keertje paalkameren? Kijk dan eens op de website over paalkamperen in Nederland.