Skip to main content

De kasseienklassiekers, met als hoogtepunt Parijs-Roubaix, zijn net weer achter de rug. Deze heroïsche koersen spelen zich in België en Frankrijk af. Maar voor fietsen over kasseien kun je ook in Nederland terecht! Cobbles’ eigen kasseienkoning Martijn heeft een aantal fraaie kasseienroutes bij elkaar gezocht van Drenthe tot Zeeland.

Artikel gaat verder onder banners 

Gravel, snert, trappist & vuurkorven:

 • Zondag 3 november 2024
 • 65 of 90km prachtig gravel
 • De Kempen en het Vlaamse grensgebied
 • Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

 • Zondag 3 maart 2024
 • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
 • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
 • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Toertocht

met kasseien

in NL?

Heb jij zin in een toertocht met een aantal prachtige kasseistroken erin? In Nederland heb je er heel veel! NL Tour Rides heeft een paar hele mooie, diverse routes uitgezet, om lekker te stuiteren (genoeg tijd tussendoor om bij te komen hoor).

 • Flandrien Ride
  (Breda, Midden/West-Brabant)
 • Only For Men Stone Ride
  (Sluis, Brugge, Zeeuws-Vlaanderen)
 • Gran Fondo Drenthe
  (Assen, Drenthse flintenstroken)
 • Cobbles Ride
  (Tilburg, Midden-Brabant)
Bekijk de toertochten

Door je via deze link in te schrijven, help je Cobbles

De enige echte kasseien liggen natuurlijk in het noorden van Frankrijk. Als je er al eens gereden hebt, dan weet je hoe het voelt. Je lijf wordt door elkaar geschud, je benen en polsen doen pijn, net als je zitvlak. En dan dat wegdek. Je moet behoorlijk beneveld zijn om de kasseien zo neer te leggen. En toch is het prachtig. De gedachte dat je over dezelfde wegen als de profs rijdt, waar al zoveel veldslagen zijn gevoerd. En dan dat gevoel als je van de kasseien afkomt. Alsof je in een wereld vol zachte kussens bent beland. Ook in Nederland kun je van kasseistroken genieten. Ze mogen dan niet zo slecht liggen als in Noord-Frankrijk, het is zeker de moeite waard. We hebben vijf kasseienroutes voor je gemaakt. Of kies voor een route met kasseien tijdens de Cobbles Ride!

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles wielrennen routes tilburg gilze kasseistrookNederlandse kasseien mogen er dan vaak ‘goed’ bijliggen, het blijft ploeteren.

Kasseienroutes in Noord-Brabant

Over de kasseien in Noord-Brabant verschillen de meningen weleens. Dat komt doordat veel op stroken een klinker- of asfaltstrook naast de kasseien ligt. Het is natuurlijk verleidelijk om daar overheen te fietsen, in plaats van over de kasseien. Als liefhebbers van dokkeren moeten we eerlijk tegen elkaar en onszelf zijn. We gaan geen kasseienroute rijden om niet over de kasseien te rijden. In de bergen blijf je ook niet in het dal rijden, anders kan je net zo goed op fietsvakantie naar Flevoland. We hebben in Noord-Brabant twee routes voor je gemaakt. Een in West-Brabant, de ander meer richting Tilburg en Lage Mierde.

Tilburg

Startpunt van de rit in de omgeving van Tilburg is niet geheel verrassend Tilburg. Daar krijg je ook al meteen de eerste twee kasseistroken voor je kiezen. In deze rit zitten ook wat stukjes onverhard. Los van dat dit de route mooier maakt, is het ook gewoon nodig om zoveel mogelijk kasseien in de rit te krijgen. Vanuit Tilburg rijden we naar Lage Mierde, waar het zwaartepunt op het gebied van kasseistroken ligt. In rap tempo volgen ze elkaar op, met steeds een strook met klinkers ernaast. Denk aan de afspraak: daar rijden we niet overheen! Na die opeenvolging rijden we terug naar Tilburg, onder meer over een lange, kaarsrechte klinkerweg door het bos. Dit wordt gevolgd door een stukje onverhard. De rit is zo’n 70 kilometer lang.

Bergen op Zoom

Het startpunt van deze rit is niet in Noord-Brabant, maar nog net in Zeeland. Bij de brug over het Schelde-Rijnkanaal is een parkeerplaats waar altijd voldoende plek is. Het verhaal gaat dat deze parkeerplaats ook voor andere doeleinden wordt gebruikt, dus let een beetje op als je je omkleedt. We beginnen met de klim over het Schelde-Rijnkanaal, daarna rijd je door de Hogerwaardpolder. Een ruime twee kilometer kasseien. Daarna krijg je een klimmetje voor de kiezen, de Vossenweg bij Bergen op Zoom.

Wat volgt is een stuk door de bossen en polders richting Zevenbergen. Daar liggen lange stroken die elkaar snel opvolgen, ook hier kan je profiteren van het fietspad, maar ook dit keer doen we dit natuurlijk niet. Na die stroken rijd je door het mooie Brabantse landschap naar Woensdrecht, waar zowaar een kasseiklim ligt. Daarna zijn we snel bij de finish. Dit is een lange rit, maar wel een hele fraaie.

Cobbles Ride kasseienroutes

Ook tijdens de Cobbles Ride kun je de Noord-Brabantse kasseien opzoeken. Deze routes zijn voor fietsers met karakter. Net als bij Schaal Sels vind je in de (langste) route 14 kasseistroken, een aantal klinkersegmenten en een paar stukjes gravel (racefiets-proof). Tussendoor kom je bij op prachtige fietspaden van maagdelijk glad asfalt door de beste stukjes natuur die Midden-Brabant te bieden heeft. Bij inschrijving ontvang je bovendien een tot de nok toe gevulde box met goodies, waaronder een Cobbles fietsshirt én het bijpassende wielerpetje.

Als je voor de Brabantse kasseien gaat heb je de keuze uit vier zorgvuldig samengestelde routes:

 • 120 kilometer met 14 kasseistroken
 • 85 kilometer met 14 kasseistroken
 • 65 kilometer (oosterlus) met 12 kasseistroken
 • 55 kilometer (westerlus) met 2 kasseistroken (en veel glad asfalt)

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-kasseien-routes-nederland-cobbles-rideDe Cobbles Ride in Noord-Brabant biedt je 4 routes met kasseienstroken.

Kasseienroutes in Zeeuws-Vlaanderen

Een van de meest geschikte gebieden om over kinderkopjes te rijden is Zeeuws-Vlaanderen, in het uiterste zuidwesten van Nederland. Zoals de naam al doet vermoeden ben je daar al bijna in België. Het taaltje klinkt Vlaams, de wegen zijn Vlaams. Omdat het best een uitgestrekt gebied is, hebben we twee routes voor je gemaakt. De eerste start in Philippine, waar je na de rit van een heerlijke pan mosselen kunt genieten. Rit twee begint in Terneuzen.

Philippine

Vanuit Philippine vertrek je in westelijke richting. De eerste stroken komen er snel aan. Voor wie de Omloop van de Braakman kent, is dit bekend gebied. De meeste stroken liggen op de grens met België, je komt regelmatig een grenspaal tegen. Het eerste deel van de route blijf je in het grensgebied. Via de stroken van de Boekhouteweg, Smokkelweg/Timmermansweg (de mooiste van allemaal) en de Kasseiweg rijd je een stuk door België, met nog een extra kasseistrook. Sint-Kruis is het meest westelijke punt van de route. Via de slecht liggende kasseien van de Kerkweg rijd je terug naar IJzendijke, waar je de Schorerweg meeneemt. Daarna rijd je richting de Westerschelde met onderweg nog drie kasseistroken, waarvan de Bolderweg de mooiste is. De finish in Philippine is dan dichtbij.

Terneuzen

In Zeeland heb je nog een leuke wedstrijd voor amateurs en beloften, de Wim Hendriks Trofee. Deze gaat over wat kasseistroken in de omgeving van Hulst en Axel. De stroken zijn hier minder talrijk, maar er zitten pareltjes tussen. Vanuit Terneuzen rijd je in zuidoostelijke richting naar de eerste kasseistroken. Schitterende namen als de Plattedijk, Bontekoe en Waterhuisstraat. Daarna is het een tijdje wachten op de volgende stenen. Met dank aan de vrienden van Bicycling kan je bij Clinge over de Knolweg.

Wat dan volgt is het lelijkste, maar met afstand mooiste gedeelte van de rit. Een kale omgeving, met in de verte de kerncentrale van Doel die steeds dichterbij komt. Als je voor je gevoel de reactor kunt aanraken kun je maar beter je handen aan het stuur houden, want de twee zwaarste kasseistroken van de dag komen eraan. Ze liggen dan weliswaar in België, maar zijn onmisbaar in deze route. Dit waren meteen de kasseien voor vandaag. Door de polders en langs de zeedijk fiets je terug naar Terneuzen.

Kasseienroute in Drenthe

Gieten

De kasseien in Drenthe worden niet eens kasseien genoemd, maar gewoon keien. De vorm is anders. Drentse keien zijn wat boller. Gelukkig is het gevoel hetzelfde. Het is niet voor niks dat er in Drenthe zoveel wielerwedstrijden zijn. Voorbeelden zijn de Ronde van Drenthe en alle kampioenschappen die in de omgeving van de VAM-berg zijn georganiseerd. De stroken in Drenthe kunnen behoorlijk lang zijn, tot een kilometer of zes. Neem maar van ons aan, dan ben je blij als je weer gewoon asfalt onder je wielen voelt.

We starten de route in Gieten, bekend van de veldrit die hier jaarlijks wordt verreden. Gieten is meteen het noordelijkste punt van de route. Je hoeft tijdens deze rit niet echt rekening te houden met de wind, omdat je veel door de bossen rijdt. Je krijgt een kilometer of zes om warm te draaien, voordat we de eerste en meteen langste strook van de dag opdraaien, 6100 meter Drentse keien. Vanaf daar rijd je van de ene naar de andere strook. Het is behalve een sportief uitdagende ook een prachtige route door de omgeving. Het ene moment rijd je tussen de schapen, daarna kan je genieten van vergezichten. De route die we hebben uitgezet is 77 kilometer lang. Het zou kunnen dat je ons na een kilometer of 70 vervloekt. De eerste strook doen we namelijk nog een keer gezellig in omgekeerde richting.

Weet jij nog meer fijne kasseienroutes te liggen?

Maak andere kasseienliefhebbes blij en deel je tips in de Cobbles Cycling Strava Club!

Gerelateerd artikel

Martijn schreef eerder over de mooiste kasseienstroken van Zeeland en zijn favoriete kasseienroutes in Vlaanderen. Wil je weten hoe je het beste over kasseien kunt fietsen? Lees dan ons blog over dit onderwerp:

cobbles wielrennen tips kasseienroutes fietsen

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×