Skip to main content

Drie routes voor wielrenners in Vlaanderen

De bossen van Noord-Brabant, heuvels van Zuid-Limburg, of in mijn geval, de open vlaktes in het Zeeuwse land. Het is fraai fietsen in ons land. Maar laten we wel wezen, het echte koersland bevindt zich ten zuiden van ons. België heeft alles. Open vlaktes, kasseien, korte steile klimmetjes, en in de Ardennen kan je op bijvoorbeeld de Rosier echt klimmen. Martijn heeft drie routes voor je gemaakt, in verschillende delen van België. Het land van de koers.

Artikel gaat verder onder banners 

Gravel, snert, trappist & vuurkorven:

  • Zondag 3 november 2024
  • 65 of 90km prachtig gravel
  • De Kempen en het Vlaamse grensgebied
  • Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Kasseien

Mijn liefde voor kasseien zat er al vroeg in. Zo ging ik voor de GPS tijd al op goed geluk op pad, zonder te weten welke wegen je precies tegen zou komen. Ik ging bijvoorbeeld eens op zoek naar een twee kilometer lange kasseistrook (de Hogerwaarderpolder), waar ik van gehoord heb. Ik vond hem helaas niet die dag. Ik ben dus bij het juiste blog terecht gekomen. In onderstaande routes zul je dan ook de nodige kasseien tegenkomen.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles wielrennen routes hogerwaardpolder kasseistrookDe Hogerwaarderpolder

1. Antwerpen: kasseien op de grens (72km)

Deze route situeert zich in het gebied boven Antwerpen. 72 kilometer over doorgaans rustige wegen, met veel bos, en voldoende kasseistroken. Liefhebbers van gravelroutes en de Schaal Sels kunnen hun lol niet op in deze route. Naast gravelstroken fiets je ook over meerdere kasseistroken. Vooral de Torenseweg is fraai! Na het korte eerste stuk volgt een meter of tweehonderd over asfalt, waarbij je na wat draaien en keren onder de A12 doorgaat, daarna volgt het laatste stuk. Het gaat te ver om te zeggen dat deze strook niet zou misstaan in Parijs-Roubaix, maar het komt in de buurt. Ook het Reigersbos mag er zijn, al is dit een kort stukje.

Wil je KOMs jagen? Markeer dan onderstaande kasseistrooksegmenten:

Inderdaad. De Hogerwaardpolder is in de route opgenomen. De strook is te mooi om te laten liggen!

Download de GPX Bekijk de route op Komoot

2. Gent: Klimmen of kasseien? (meerdere routes)

Ik kan braaf een route gaan uittekenen voor het gebied rond Gent, ware het niet dat het gevoel me bekruipt dat iemand me voor is geweest. Zonder gekheid. Je kunt vanuit Gent alle kanten op. Naar het zuiden zit je snel in de Vlaamse Ardennen. Je kunt één van de drie bordjesroutes van de Ronde van Vlaanderen volgen. Zo kom je de klassieke beklimmingen en kasseistroken tegen. Mocht je één van die uitgepijlde routes gaan rijden, kun je de auto het beste in Oudenaarde zetten. Daar beginnen alle routes, bovendien scheelt het je een saai half uur langs de Schelde.

Op de website van Centrum de Ronde van Vlaanderen vind je alle routes (even scrollen en dan vind je de drie lussen).

Ook ten noorden Gent kan je heerlijk fietsen, indien je van kasseien houdt. Dit jaar is de eerste versie van de toertocht met de prachtige naam ‘De Wase Keikop’ gehouden. De langste route, 125 kilometer, kent een totaal van 25 kilometer aan kasseien. Daarnaast zijn er nog routes van 90, 60 en 25km gemaakt. In de kortste twee routes zijn kasseien optioneel.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles wielrennen routes wase keikop kasseistrokenKasseistroken in de Wase Keikop (klik om te vergroten)

3. Vlaams-Brabant: Op zoek naar de Leeuw van Waterloo (84km)

Een jaar of vijf geleden ging ik met een collega in Vlaams-Brabant fietsen. Even iets anders dan de Ardennen (Vlaams of Waals). We werden niet teleurgesteld! Vlaams-Brabant biedt veel bossen, veelal goede wegen en een hoop uitdagingen voor de wielertoerist. Ik deel onze route graag met jullie!

De auto parkeer je net als wij in Tervuren. Het eerste doel is Overijse, bekend van de Druivenkoers, maar sinds 2010 vooral van de Brabantse Pijl. De finale van die koers vindt plaats op een circuit rond Overijse, met de beklimmingen van de IJskelderlaan, Schavei, Hagaard, Hertstraat en Holstheide. In het eerste deel van onze ronde gingen we over de Ijskelderlaan, Schavei en Hagaard. Vooral de laatste is pittig. Op een smal weggetje ga je door het bos omhoog, met gemiddeld tien procent.

View this post on Instagram

Out there with the big guns yesterday @brabantsepijlofficial

A post shared by MVDP (@mathieuvanderpoel) on

Mijn liefde voor kasseien komt ook in deze route terug. Op en af reden we via Terhulpen naar Waterloo. Op de plek waar de Leeuw van Waterloo over het landschap uitkijkt, begint de Rue du Dimont. Ruim twee kilometer kasseien, in licht dalende lijn, een heerlijk stuk. Daarna blijven de lekkernijen komen. Twee beklimmingen op kasseien, nog meer op asfalt, zonder dat je echt wordt afgepeigerd.

In deze route van 84 kilometer rijd je iets meer dan duizend hoogtemeters. Een aanrader!

Download de GPX Bekijk de route op Komoot

Nog een tip: let op de verkeersdrukte. Tijdens de ochtendspits ben je waarschijnlijk niet de enige op de ring van Brussel.

Waar ga jij graag rijden in Vlaanderen?

Deel je favoriete routes met ons en je mede-Flandriens in de Cobbles Strava club.

Gerelateerd artikel

Ben je van plan een van bovenstaande routes te rijden? Dan kun je deze 8 tips voor het fietsen over kasseien zeker en vast gebruiken!

cobbles wielrennen tips kasseien fietsen

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×