Skip to main content

Wielervoeding is er in alle soorten en maten, zo ook het in Nederland relatief nieuwe Tailwind Nutrition. Al hun voeding is gemaakt in vloeibare vorm, sportdrank dus. Merlijn ging ermee aan de slag, lees verder voor zijn review.

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

  • Zondag 9 juni 2024
  • 90/120/150km uitgepijlde route
  • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
  • Optioneel: Cobbles summer jersey twv €59 voor €29
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Disclaimer: Cobbles doet haar best reviews zo objectief mogelijk uit te voeren. Een Cobbles review geeft de ervaringen en beleving van de schrijver/schrijfster weer. Cobbles wordt niet betaald voor deze review. We hebben voor deze review alleen de testproducten ontvangen.

Vloeibare sportvoeding van Tailwind Nutrition

Voeding lijkt in de wielersport belangrijker dan ooit. Niet alleen bij de profs, maar ook de renner die voor z’n eigen plezier een blokkie om gaat neemt eerder een gespecialiseerde sportdrank mee in plaats van suikerwater of siroop, zoals vroeger. Ook gelletjes en sportrepen zijn niet meer weg te denken, maar deze kunnen wel problemen opleveren als je ze bij zware inspanningen eet, omdat ze dan niet (goed) verteren.

Vandaar ook dat Tailwind Nutrition alleen maar sportdrank heeft! Op papier is dit relatief licht en verteert het altijd makkelijk en snel, zonder dat je last krijgt van je maag. Ook is het zo gemaakt dat je er in principe geen vaste voeding bij nodig hebt. Hoe werkt dit in de praktijk?

Tekst gaat verder onder afbeelding
cobbles voeding tailwind nutrition review raspberry flavourTailwind Nutrition, raspberry flavour

Wat is het?

Tailwind Nutrition komt vanuit het hardlopen, met name lange afstanden. Bij hardlopen is voeding natuurlijk net zo belangrijk als op de fiets, maar vaak nog een stuk lastiger omdat de inspanning hoger ligt en je continu beweegt, waardoor vast eten vaak niet praktisch is omdat het zwaar op de maag ligt en slecht verteerd.
Tailwind is dan ook zo gemaakt dat het licht verteerbaar en snel opneembaar is. Dat doen ze door zowel glucose als sucrose te gebruiken in combinatie met elektrolyten. Los je dit op in de juiste hoeveelheid water dan heeft dit een synergetisch effect, waardoor je lichaam alle voedingsstoffen net iets sneller absorbeert. Hiernaast zijn de smaken ook niet extreem zoet maar juist zacht en niet te uitgesproken, iets wat ik zelf ook wel kan waarderen.

Smaken

Er zijn zeven smaken; waarvan eentje een ‘naked flavour’ is, die heeft geen specifieke toegevoegde smaak. Het voordeel hiervan is, is dat je deze kan toevoegen aan een andere smaak, om zo de hoeveelheid koolhydraten in één bidon te verdubbelen zonder dat de smaak extreem sterk wordt. Een aantal smaken zijn ook nog eens voorzien van een shot cafeïne, iets wat ik zelf altijd wel op prijs stel!

Tekst gaat verder onder afbeelding
cobbles voeding tailwind nutrition review naked flavourTailwind Nutrition, naked flavour

Ook hebben ze een ‘Rebuild’ herstelshake, in twee smaken. Hier zitten onder andere veel eiwitten in om de spieren zo goed te laten herstellen.

“All you need, all day. Really.”

Met zo’n slogan maak je wel een statement! Volgens Tailwind Nutrition in dit in de praktijk ook goed uitvoerbaar, tenzij het om extreem lange ritten gaat. En als er wel iets is wat goed getest moest worden, is dit het wel. Ik besluit een duurritje te doen van zo’n 80 kilometer, met een aantal pittige klimmetjes, waaronder de Oude Holleweg in het midden. Een kleine drie uur op alleen drinken, best spannend!
Met drie sticks, 54 gram per stuk, in twee bidons moet het gebeuren. In eentje zit ook de smaakloze opgelost. Ondanks dat je ruim 100 gram poeder oplost in 750 ml water lost het mooi en snel op, en het is ook nog eens kleurloos. Nu heb ik in deze bidon al zo’n 100 gram koolhydraten zitten! En in de andere ook nog eens ruim 50, bij elkaar goed voor zo’n 600 kcal.

De test

De smaak bevalt me wel; geen enkele smaak is echt zoet, al zijn sommige smaken wel erg onuitgesproken. Ook zit er een lichte zoute smaak aan. Niet gek; zouten moeten natuurlijk ook aan worden gevuld, en vervelend is het niet. Hierdoor smaken ze absoluut niet chemisch of onnatuurlijk, iets wat je regelmatig tegen komt bij sportdrank. Het kleeft ook niet enorm en ik krijg er geen droge mond van. Fijn! De bidon met twee sticks opgelost is overigens wel beduidend zoeter, ook niet heel gek. Nog steeds niet vervelend omdat de smaak niet heel sterk of chemisch is. Wel moet ik tijdens de rit goed doseren, omdat ik moet zorgen dat de bidons niet voortijdig op zijn. Je zou eventueel ook nog een extra stick mee kunnen nemen, om die op een rustpunt op te lossen in een bidon.

Tekst gaat verder onder afbeelding
Op de Oude Holleweg moet de sportvoeding toch van pas kunnen komen, niet?

Over de werking kan ik kort maar krachtig zijn; die is goed! Tijdens de rit heb ik me continu goed gevoeld en op geen enkel moment had ik een tekort aan energie. De klimmetjes kon ik meer dan prima omhoog vlammen en ook de terugweg gingen soepel. Eenmaal thuis had ik wel een beetje een ‘lege maag gevoel’, maar dit was wel zonder echt honger. Ook niet heel gek als je zo’n 2,5 uur alleen hebt gedronken, maar wel flinke inspanningen levert.

Rebuild

Dan is er nog de Rebuild, de hersteldrank van Tailwind Nutrition. In zowel vanille als chocoladesmaak. Deze hersteldrank bestaat uit een mix van koolhydraten, eiwitten en wederom elektrolyten. Zo vult het al je voorraden weer aan en ondersteunt het je spierherstel zo snel mogelijk. Het lijkt in de praktijk prima te werken; een dag later zat ik voor m’n gevoel weer lekker fris op de fiets!

De smaken van de Rebuild spraken mij persoonlijk niet zo aan. Ik ben geen fan van chocoladedrankjes, dus van deze smaak word ik niet snel vrolijk. Ik vind het niet vies, maar lekker is ook een groot woord. Overigens was de smaak niet gek of afwijkend. Dat is over de vanillesmaak niet te zeggen; deze lijkt totaal niet op vanille, smaakt niet lekker en heel onnatuurlijk.

Tekst gaat verder onder afbeelding
cobbles voeding tailwind nutrition review rebuild chocolate flavourTailwind Nutrition Rebuild, chocolate flavour

Conclusie

Alles bij elkaar opgeteld is Tailwind Nutrition een meer dan prima sportdrank. Door de samenstelling kan het ook concurreren met vast voedsel en gelletjes! Het is licht op de maag en verteert snel. Mocht je een gevoelige maag hebben kan dit echt een uitkomst zijn. Naast wielrennen is het ook meer dan geschikt voor mountainbiken; denk (ultra)marathons waar je continu op een hoge intensiteit bezig bent, maar ook voor hardlopen is dit een uitstekende sportdrank! In een triatlon misstaat het dus zeker niet.

Interesse? Op https://www.tailwindnutritionbenelux.nl/ is er meer te lezen, en kan je het ook bestellen!

Wat is jouw favoriete sportvoeding?

Laat het weten in de Cobbles Strava club en help je medefietser!

Gerelateerd artikel

Lees ook onze gids boordevol tips over wat goede voeding is tijdens verschillende soorten ritten:

cobbles-sportvoeding-wat-te-eten-tijdens-het-fietsen-gerelateerd

Hij begon ooit op de mountainbike, maar uiteindelijk is daar ook een racefiets en een gravelbike bijgekomen. Daan maakt voor iedere rit een nieuwe route en is een rasechte toerder. Genieten staat voorop! Een biertje of een koffietje op het terras misstaat niet in Daans ideale rit.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×