Bijna iedere wielrenner of mountainbiker heeft de app met de twee driehoekjes op zijn telefoon: Strava. Maar wist je dat er ook veel apps zijn waarmee je allerlei leuke dingen kunt doen met de data die je op Strava bij elkaar fietst? Daniël heeft er een paar uitgeprobeerd, lees hieronder zijn ervaringen met twee fiets-apps met toffe functies.
Gravel, snert, trappist & vuurkorven:
- Zondag 3 november 2024
- 65 of 90km prachtig gravel
- De Kempen en het Vlaamse grensgebied
- Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Onze eigen winter gravel toertocht!
- Zondag 3 maart 2024
- 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
- Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
- EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
VeloViewer: nóg meer data en inzichten
VeloViewer is een Strava app waarmee je veel meer informatie over je gereden rit krijgt dan met welke andere applicatie dan ook. Ik gebruik hem zelf regelmatig, dus ik ken inmiddels de meeste ins & outs.
Op de website van VeloViewer koppel je deze app eenvoudig aan je Strava account. Daarna kun je aan de slag. Het eerste wat je ziet is de overzichtspagina (Summary). Op deze pagina zie je onder andere je VeloViewer Score staan. Dit getal wordt berekend aan de hand van de resultaten van je 100 beste segmenten. De laagste score die je kunt halen is 0 en de hoogste 99,99. De VeloViewer Score is een score waar je je gemakkelijk goed bij voelt, en die je met een beetje inspanning aanzienlijk kunt verhogen. Leuk om te zien en bij te houden, maar aan de andere kant zijn er in Nederland wel zo godsgruwelijk veel segmenten dat iedereen wel 100 segmenten heeft die lekker mee tellen.
Verder geeft de app je awards, afhankelijk van hoe vaak je welke afstand, hoogte en tijd hebt gereden. VeloViewer is ontzettend veelzijdig, en er zijn veel functies waar je gebruik van kunt maken. Zo kun je 3D-profielen bekijken van segmenten waarop je de KOM wil aanvallen. Ook kun je een persoonlijke infographic maken van alle activiteiten van het afgelopen jaar. Als klap op de vuurpijl kun je ook nog eens alle activiteiten die je ooit hebt gedaan laten zien op een overzichtelijke kaart.
Strava kunst maken met Sisu
Sisu haalt de kunstenaar in iedere fietser naar boven. Want zeg nou eerlijk, iedereen houdt toch van Strava kunst? Deze app is een prima excuus om verrassende fietsroutes en nieuwe wegen uit te proberen. Op de website kun je je eigen creaties uploaden en die van anderen bewonderen.
Om er lekker in te komen begin je bijvoorbeeld met het fietsen van een simpele letter. Doe dit een week achter elkaar en je kunt ‘Cobbles’ spellen, het is bijna Lingo op de fiets. Als je de app in de vingers hebt en je wil door naar het echte werk, dan adviseer ik je om je exacte route uit te stippelen in Google Maps. Daarna stap je op de fiets en rijd je de route precies na. Bij thuiskomst upload je de gereden route direct naar Strava en maak je indruk op je fietsvrienden met jouw artistieke uitspatting. Drie keer raden wie er aan het eind van het jaar de grootste kudotopper is!
Als je zelfgefietste kunstwerk echt goed gelukt is, wil je hem natuurlijk uitprinten en inlijsten. Hier kan Sisu je mee helpen. Je kunt kiezen uit verschillende kleuren achtergronden, en je mag er ook nog een leuke tekst bij verzinnen. Op deze manier maak je dus je eigen unieke Strava kunstwerk. Als je het uit wil printen, meldt de app dat je hiervoor moet betalen. Maar wij zijn niet voor niets Nederlanders, in plaats van de creditcard te trekken drukken wij gewoon op de knop ‘PrintScreen’. Vervolgens plak je het screenshot in (bijvoorbeeld) Word, snijdt hem mooi bij en voilà: je hebt je eigen (gratis!) Strava kunstwerk.
Ken jij nog andere leuke Strava apps?
Word gratis lid van onze Cobbles Strava club en deel ze!