Skip to main content

Wil je je fiets ophangen in de woonkamer of slaapkamer? Zie jij je fiets als kunst? Dan is dit doe-het-zelf ophangsysteem perfect voor jou! Pak je gereedschap er maar bij.

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

 • Zondag 9 juni 2024
 • 90/120/150km uitgepijlde route
 • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
 • Optioneel: Cobbles summer jersey twv €59 voor €29
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

 • Zondag 3 maart 2024
 • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
 • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
 • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Er zijn natuurlijk tal van manieren om je fiets in huis ten toon te stellen: horizontaal, verticaal, of zelfs op z’n kop. Met dit ophangsysteem hang je je fiets rechtop aan de muur. Dus wil je je mountainbike, crosser of racefiets een mooie plek geven in je woonkamer, slaapkamer of op kantoor? Of wil je gewoon ruimte besparen in je schuur? Aan de slag!

Cobbles fiets ophangen

Gereedschap

 • Accuboormachine / schroefmachine
 • Boormachine
 • Schuurmachine en/of schuurpapier, grof en fijn
 • Waterpas
 • Schilders tape
 • Stift
 • (Afkortzaag)
 • (Inbussleuteltje)

Materiaal

 • Hout
 • Haak
 • Verf / vernis / beits / olie
 • Pluggen
 • Schroeven

Cobbles fiets ophangen

1. Het hout

Dit fiets ophangsysteem is in de basis een houten plank aan de muur, met daaraan een haak bevestigd. Aan de haak ‘hang’ je je fiets. Neem geen al te korte plank, want je wil het gewicht over de muur verdelen. Naast veilig is een lange plank stijlvol, dubbele winst dus!

Het hout is bepalend voor de uitstraling. Ga je voor hipster of industrieel? Neem dan een OSB plank. Ga je voor minimalistisch, neem dan een witte plank. Wil je goedkoop? Loop dan de bouwmarkt in en zoek naar aanbiedingen. Laat je fantasie op hol slaan en bekijk wat in jouw inrichting past. Mocht je zelf geen afkortzaag hebben: de gemiddelde bouwmarkt zaagt je hout gratis voor je op maat. Zaag eventueel een hoekje af voor een stijlvolle, maar speelse look.

Cobbles fiets ophangen

Na het zagen komt het boren. Boor vier gaatjes (twee boven, twee onder – meer als je een langere plank hebt) waar de schroeven komen.

Vervolgens schuur je de zijkanten en de hoekjes glad met een schuurmachine. Of gewoon met schuurpapier en wat uithoudingsvermogen. Gebruik eerst een wat grover schuurpapier en gebruik voor de afwerking een gladder schuurpapier.

Als laatst behandel je het hout met lak, beits, vernis, of houtolie.

2. De haak

Wanneer je in de bouwmarkt bent voor het hout, koop je ook de benodigdheden voor de haak. Wees hier zo creatief als je kan. Ga je voor de industriële look met OSB, dan zijn dit soort buizen erg geschikt:

Cobbles fiets ophangen

Schroef de haak vervolgens horizontaal vast aan het hout.

3. De muur

Je hebt vast al een plek in gedachten waar dit stukje kunst komt te hangen. Markeer dit op de muur, bijvoorbeeld met wat schilders tape. Hang je meerdere fietsen naast elkaar? Hou dan rekening met de afstand tussen de fietsen. Zorg dat de sturen niet tegen elkaar aan komen. Je kunt de afstand testen door de fietsen met het achterwiel nog op de grond naast elkaar tegen de muur aan te houden. Wanneer je iets varieert in hoogte, kun je de fietsen dichter op elkaar hangen.

Cobbles fiets ophangen

Hou de plank(en) tegen de muur en markeer met een stift de plekken van de schroefgaten. Pro tip: leg een waterpas bovenop de plank wanneer je de gaten markeert.  Zo komt de plank niet scheef tegen de muur te zitten. Boor met de boormachine de gemarkeerde plekken en stop de pluggen erin.

Heb je een holle wand? Dan heb je aan een accuboormachine (schroefmachine) waarschijnlijk genoeg. Bij een holle wand is het wel zaak dat je het gewicht goed verdeeld. Gebruik een wat langere plank, met meer dan vier schroeven. In plaats van reguliere pluggen gebruik je speciale holle wandpluggen. Belangrijk hierbij is dat je de dikte van de muur weet, voor je de pluggen koopt. Een makkelijke manier om dit op te meten is met een kleine inbussleutel. Haak in het geboorde gat de inbussleutel achter de wand en plak een stukje tape op het sleuteltje, zo dicht mogelijk tegen de wand. Daarna kun je de  afstand na de tape tot de buiging in de inbussleutel opmeten.

Wanneer de pluggen eenmaal op hun plek zitten schroef je het hout vast aan de muur.

4. Bescherming

Je wil natuurlijk je fiets niet beschadigen bij het ophangen. Wikkel daarom een stukje binnenband over de haak heen. Je kunt ook kurk gebruiken als je voor de hipster look gaat.

Cobbles fiets ophangen

5. Fiets ophangen

Dan kun je nu je fiets ophangen! Haak je wiel achter de haak en voilà, je hebt kunst gemaakt!

Cobbles fiets ophangenBekijk de volledige instructies ook op Instructables.

Laat je horen

Heb jij nog gave ideeën over je fiets ophangen? Laat het weten via je favoriete social media kanaal: Facebook, Instagram of Strava.

Gerelateerd artikel

Wil jij aan alle bezoekers in je huis laten zien hoe gek je bent van fietsen? Maak dan meubels van je oude fietsonderdelen:

Cobbles fietsmeubels

Hij begon ooit op de mountainbike, maar uiteindelijk is daar ook een racefiets en een gravelbike bijgekomen. Daan maakt voor iedere rit een nieuwe route en is een rasechte toerder. Genieten staat voorop! Een biertje of een koffietje op het terras misstaat niet in Daans ideale rit.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×