Je ziet ze wel eens rijden, mountainbikers met één of zelfs twee spatborden op hun mountainbike! Dat kan natuurlijk écht niet! Ron geeft je vijf redenen waarom spatborden weg moeten. Ben je een spatbordenliefhebber? Pak je zoutvaatje er dan alvast bij, dan heb je voldoende korrels bij de hand!
Artikel gaat verder onder banners
Gravel, snert, trappist & vuurkorven:
- Zondag 9 maart 2025
- 60 of 90km prachtig gravel
- De Kempen en het Vlaamse grensgebied
- Cobbles '25 winterjack twv €69 optioneel €29
1. Het ziet er niet uit
Je besteed veel geld aan een mooie mountainbike. Frame, wielen en onderdelen zijn op elkaar afgestemd. Met zorg worden bidonhouders, stuur- en zadelpennen uitgezocht. Handvaten zijn vervangen voor exemplaren in de juiste kleur en mogelijk heb je zelfs je naven, derailleurwieltjes of boutjes in de juiste kleur aangeschaft. Je fiets is je kindje. Je hebt zelfs een passend tenue gekocht. Dit alles om vervolgens een spatbord te monteren op je strakke racemonster waardoor alle moeite voor niets is geweest. Een spatbord ziet er niet uit. Punt!
2. Je bent geen serieuze fietser
Nee, echt niet. Spatborden zijn voor zondagsrijders, beginners die niet beter weten en voor pannenkoeken. Met spatborden op je mountainbike laat je zien dat je de sport niet serieus neemt. Sommigen lijken zich van geen kwaad bewust. Anderen zijn gewoon eigenwijs of wíllen het niet weten.
3. Het is overbodig gewicht
Al het overbodige aan je fiets is nutteloos gewicht. Die boutjes die je op kleur hebt gekocht zijn van titanium want dat is lichter. Je hebt overbodige stickers van je fiets verwijderd, een lichter zadel gemonteerd en rijdt met lichtere, tubeless banden. Want dat is lichter. Je zadelpen, stuur, vork, bidonhouder… allemaal van carbon! Want behalve dat het mooi is, is het vooral ook lichter. Vervolgens zet je een zwaar spatbord op je fiets, misschien zelfs ook eentje voor. Waarom? Vies wordt je toch. Bovendien: als het écht te nat is om te gaan fietsen, ga dan niet. #trailrespect
4. Het is tegen de wielercode
De wielercode is duidelijk in artikel 3 lid 16: “Iemand die spatborden op zijn racefiets monteert is rijp voor het krankzinnigengesticht“.De wielercode is heilig en dit geld natuurlijk ook voor mountainbikers. Eerder sprak Daan al zijn mening uit over de wielercode: hij zegt dat je de wielercode niet serieus moet nemen. Maar naar mijn mening zijn de meningen verdeeld.
5. Je staat voor paal
Met een spatbord sta je voor paal. En niet alleen jijzelf. Het straalt ook, in negatieve zin, uit naar je fietsvrienden. Die hebben last van plaatsvervangende schaamte, al zullen ze dat niet meteen toegeven omdat ze je niet willen kwetsen. Bovendien heeft iedere club zijn eigen “gekken”.
Een spatbord is erger dan een zadeltasje en daar wil je al ook al niet dood mee gevonden worden. Je kunt het op gelijk niveau zetten als een wedstrijdrenner haar op z’n benen.
Foto: ass-savers.com
En de Ass Saver dan?
Een ‘ass saver’… Nou vooruit dan! Maar alleen omdat deze echt werkt, klein is en niet te zwaar. Je kunt deze zonder al teveel gezichtsverlies monteren op je mountainbike. Dat hoop ik in elk geval, ik gebruik hem ook weleens als het echt heel modderig is. Maar niet te groot natuurlijk!
Ben jij een spatborden liefhebber?
Hoe sta jij in deze discussie? Ben jij een liefhebber of een hater? Laat het weten via je favoriete social media kanaal: Facebook, Instagram of Strava.