Skip to main content

Daalt het kwik weer eens onder het vriespunt, dan begint het bij velen te kriebelen; de legendarische Elfstedentocht. Marjolijn ziet het niet zo snel gebeuren, dus verreed zij de Fietselfstedentocht.

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

  • Zondag 9 juni 2024
  • 90/120/150km uitgepijlde route
  • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
  • Optioneel: Cobbles summer jersey twv €59 voor €29
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

De Elfstedentocht

Het spreekt toch tot de verbeelding; dat legendarische kruisje voor diegenen die de Tocht der Tochten heeft volbracht. IJskoude temperaturen en ruim 200 kilometer ijs wat onder de schaatsen door moet glijden maakt dit een heroïsche tocht.

Cobbles-toertochten-fietselfstedentocht-schaats-kruisjesHet legendarische Elfstedentocht kruisje

Sinds 1909 is de tocht vijftienmaal officieel verreden, waarvan de laatste editie al in 1997. Nu zat er tussen de tocht in 1963 (De Hel van ’63) en die van 1985 ook ruim 20 jaar, maar toch begin ik me steeds vaker af te vragen of ie ooit nog plaats kan vinden. Ik ben een gelover wat betreft klimaatverandering. De aarde warmt op, maar seizoenen worden ook extremer. Één extreme winter kan zo maar de tocht weer doen herleven.

Ik ging er niet op wachten. Ik moest en zou een (alternatief) kruisje binnen halen. Gelukkig kan dat ook op vele andere manieren.

Meedoen

Hoewel ik de Elfstedentocht altijd intrigerend vond, ben ik nooit serieus van plan geweest mee te doen. Ten eerste is het al een hele onderneming om ingeloot te worden en dan gun ik het de ‘echte schaatsers’ meer. Ten tweede schaats ik pas sinds enkele jaren en maar zeer sporadisch.

De weddenschap

Mogelijk heb je er al over gelezen in mijn ‘even voorstellen’ stuk: in 2009 stond ik in een kroeg in Nieuw-Zeeland, waar ik twee Friezen sprak. Het was in Nederland weer eens koud en geluiden over een mogelijke Elfstedentocht hadden ook Nieuw-Zeeland bereikt. Ik vroeg die mannen hoe zij de kans inschatten. Ze gaven het niet veel kans, maar, gaven ze aan, de tocht is ook te fietsen. Daar had ik wel oren naar. En zo klonken de glazen en zou ik in 2010 mee de Fietselfstedentocht rijden.

Mijn hoogsteigen Fietselfstedentocht kruisjes

De Fietselfstedentocht

Begin 2010 begon ik voor het eerst met fietsen. Eerst op een oude leenfiets, daarna op mijn eigen tweedehands racemonster. Ik deed mee aan een tocht van 125km en dacht dat ik de 240km van de Fietselfstedentocht nooit ging redden.

De Fietselfstedentocht zelf ging geweldig. Rustig aan in lange slingers door het Friese landschap. Bij de steden een stukje klunen langs de stempelposten en weer door. Ik voelde mij zelfs sterk genoeg om op een dijk een stuk tegen de wind in op kop te fietsen. Ik zette er behoorlijk de vaart in. Toen ik een paar minuten later om keek zag ik een hele slinger mannen in mijn wiel hangen, maar mijn fietsgenoten waren nergens meer te bekennen. Het was genieten geweest en het Elfstedenkruisje was binnen! Twee jaar later haalde ik nog een groter kruisje op tijdens de 100ste editie van de tocht.

Een volle Fietselfstedentocht stempelkaart

Aanrader

Mocht je de tocht willen rijden, dan kan ik je dat zeker aanraden! De sfeer is fantastisch en de organisatie top! Het lijkt elke keer weer alsof half Friesland langs de route zit, lekker met de barbecue aan en de nodige geluidmakers. Op de fiets maken mensen een praatje met elkaar en in de steden staan hele orkestgroepen gereed. Als je de Fietselfstedentocht rijdt, moet je je bedenken dat je er geen 30km/u gaat fietsen. Dat kan niet eens door het tijdschema in de stempelkaarten. Wil je per se boven de 28km gemiddeld rijden, dan kan je beter een andere dag alleen rijden.

Denk jij dat de Elfstedentocht dit jaar gaat plaatsvinden? Of heb je plannen om de Fietselfstedentocht te rijden? Laat het weten op onze Facebook, Instagram of Strava!

Ooit begonnen met wielrennen door een weddenschap om de Elfstedentocht te rijden. Inmiddels balanceert Marjolijn tussen lekker toeren en koersen knallen. De ene dag rijdt ze een toertocht met hoog terrasgehalte, de andere dag leeft ze naar een grensverleggende uitdaging toe.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×