Skip to main content

Ik heb hét geheim ontdekt om kilometers te blijven maken in de winter. Mijn geheim? Woon-werkverkeer op je fiets! Ik geef je 6 tips om jouw rit dragelijk te maken. Ik stap iedere ochtend rond 7 uur op de fiets en ga dan op weg naar mijn werk, dus alle tips komen recht uit de kou naar Cobbles! Lees snel verder:

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

  • Zondag 9 juni 2024
  • 90/120/150km uitgepijlde route
  • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
  • Optioneel: Cobbles summer jersey twv €59 voor €29
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

1. Alternatieve routes plannen voor je woon-werkverkeer

Natuurlijk is dit het allerbelangrijkste om er een beetje plezier in te blijven houden. Zorg gewoon voor een leuke route! Op de heenweg rijd ik iedere dag dezelfde route. Dat zorgt ervoor dat ik in de ochtend – als ik nog half slaap – niet teveel hoef na te denken. Op de terugweg is het een ander verhaal. Dan heb ik drie alternatieve routes om te zorgen dat het leuk blijft en het geen rondje om de kerk wordt. Gebruik bijvoorbeeld Strava of Bikemap om je route te plannen.

Cobbles winter woon-werkverkeer fietskleding

2. Warme fietskleding

Als het zo koud is als de afgelopen weken schaam ik me helemaal nergens voor. Ik raad je aan om hetzelfde te doen. De winter is geen tijd voor fancy pakjes, maar voor praktisch spul. Meerdere lagen kleding over elkaar, winddichte overschoenen, het helpt allemaal. Het hoeft nog niet eens echte fietskledij te zijn. Ik rij tijdens de vroege uurtjes rond met een paar ski handschoenen van 4 euro van de lokale textielsuper. Rij ik er gesoigneerd bij? Nee! Maar als ik bij het stoplicht sta weet ik wel dat ik de warmste handen heb. Zorg daarnaast voor een goed wind- en waterdicht jasje. Bezuinig hier niet op! Koop als het even kan een jasje uit de topklasse, hier ga je veel profijt van krijgen.

3. Trainen

Je kunt tijdens je woon-werkverkeer ook een aantal momenten van echt gerichte training inbouwen, ik heb er een lang recht stuk in zitten en een flink aantal stoplichten, bij de stoplichten ligt mijn focus vooral op intervallen terwijl ik op het lange rechte stuk me voornamelijk helemaal leeg probeer te rijden. Ik doe dit vooral op de terugweg, op de heenweg probeer ik te genieten en op mijn gemak wakker te worden.

4. Onderhoud

In de winter heeft materiaal natuurlijk veel te lijden. Ik rijd momenteel op m’n crosser. Een fiets lekker dikke banden en eentje die tegen een stootje kan. Daarnaast is het van belang dat je fiets ook een beetje goed schoon te maken is. Dura Ace, Ultegra, Record? Hartstikke mooi! Maar bij woon-werkverkeer ga ik voor eenvoud. Over een tijdje stap ik over op een singlespeed, zodat ik bijna niet meer naar onderhoud hoef te kijken! Less is more, toch?

Cobbles winter woon-werkverkeer koerierstas Ortlieb

5. Praktisch

Op het werk is het even zoeken naar een geschikte kleedruimte. Ik werk bij DAF, een industrieel bedrijf. Daar zijn gelukkig veel gelegenheden om jezelf om te kleden en op te frissen. Ik ben werkzaam op kantoor en zorg ervoor dat mijn nette kleding altijd fris in mijn kluisje ligt. Omkleden en even opfrissen en niemand heeft in de gaten dat ik er al een fietstocht op heb zitten. Ik neem een aantal overhemden in het begin van de week mee. Dit doe ik ook op de fiets, in een grote waterdichte koerierstas van Ortlieb.

6. Gewoon doen

In het begin zal het vast een beetje zoeken en wennen zijn, echter ik raad het iedereen aan: als je de kans hebt, doe het dan! Ik ben eventjes bezig en ik voel me een stuk beter. Lichamelijk voel ik me sterker worden en daarnaast is het ook fijn om tijdens de terugtocht nog even de werkdag te overdenken en fris thuis aan te komen. Scheelt je gelijk een trainingsritje in de avond.

7. Beginners

Ben je nog een beginnende fietser? Dan is woon-werkverkeer helemaal goed om te doen! Michelle nam zich vorig jaar voor om voortaan de racefiets naar haar werk te pakken. Na een maand deelde ze haar resultaten. Ze was enorm vooruit gegaan. Wil je ook ‘gratis’ vooruitgang? Pak dan net als wij de fiets naar je werk.

Dat waren ze. Zeven tips om je door de kou heen te slaan tijdens je woon-werkverkeer deze winter. Heb jij nog goede tips? Laat ze achter op onze Facebook– of Instagrampagina!

Meer Cobbles

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Mogelijk de grootste fietsmateriaal-freak in Nederland. Jef doet niets liever dan sleutelen aan retro racefietsen. Vooral de extentrieke exemplaren. Zijn liefde voor retrofietsen wordt mogelijk alleen overtroffen door zijn enthousiasme voor Parijs-Roubaix en zijn lijfmerk Colnago.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×