Skip to main content

Winter en kou motiveren niet echt om buiten te gaan fietsen. Maar er zijn genoeg mogelijkheden om binnen in vorm te blijven. Geen reden meer om niet te gaan trainen dus.

Artikel gaat verder onder banners 

Gravel, snert, trappist & vuurkorven:

  • Zondag 3 november 2024
  • 65 of 90km prachtig gravel
  • De Kempen en het Vlaamse grensgebied
  • Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

1. Tacx/Rollerbank

Waarschijnlijk bij iedereen wel bekend. Dit is dé manier om binnen te trainen. Je zet de Tacx of rollerbank in je woonkamer of waar je maar wilt, zet je fiets er op en trainen maar. In principe kan je gewoon dezelfde training doen als buiten, alleen hoef je je nu niet dik aan te kleden en hoef je geen helm op! Een nadeel is wel dat het heel saai kan zijn, maar dit kan je veranderen door de tv aan te zetten (actief Netflixen). Ook zijn er allerlei mogelijkheden, zoals het populaire Zwift, waarbij je virtueel op andere plekken kan trainen of zelfs online wedstrijden tegen elkaar kan rijden op de Tacx. Tevens populair bij de profs!

2. Wielerbaan

Dit is wat mij betreft echt een aanrader! Op de wielerbaan kan je goed je snelheid en techniek trainen. Doordat je geen remmen hebt, zal je moeten leren vooruitkijken en anticiperen. En omdat een baanfiets een vast verzet heeft waarmee je verschillende snelheden moet rijden, zal je meer omwentelingen maken dan op de weg. Zo train je je souplesse. Genoeg reden dus om het eens te proberen!

Helaas zijn er maar een aantal wielerbanen in Nederland, waardoor het niet voor iedereen mogelijk is om hier te trainen. Toch raad ik het zeker aan om het een keer te proberen. Kijk eens op de website van de wielerbaan het dichtst bij jou in de buurt, voor beginners worden er regelmatig clinics georganiseerd. Wanneer je al bekend bent op de baan kan je rijden tijdens de vrije trainingen.

3. Sportschool

Ook in de sportschool kun je behoorlijk wat trainen. Met name in de winter is het aan te raden om aan krachttraining te doen. Hierdoor verhoog je je vermogen op de fiets en door een grotere spiermassa verhoog je je vetverbranding. Ook heb je door sterke spieren minder kans op blessures. Voor optimaal resultaat in de winter kan je duurtraining (eventueel op de Tacx als je niet naar buiten wil) combineren met krachttraining. Zo behoud je de explosiviteit die je verliest tijdens de duurtraining. Je kan in de sportschool aan een instructeur vragen om een trainingsschema dat gericht is op fietsers. Je zal dan zien dat je niet alleen je benen traint, maar ook je armen, buik en rug. Hierdoor zit je steviger op je fiets en heb je uiteraard meer kracht. Als je het lastig vind om alleen te gaan trainen in de sportschool kun je natuurlijk ook groepslessen volgen.

4. Core stability training

Elke sporter zou dit moeten doen: Core stability training. Je kan het in de sportschool doen of gewoon thuis op een yogamat. Door je core (bilspieren, hamstrings, heupspieren, buikspieren en rugspieren) te trainen zal je bij het fietsen steviger op je zadel zitten en kan je de kracht op de pedalen efficiënter gebruiken. Je zal dan niet meteen veel beter worden in bijvoorbeeld sprinten of klimmen, maar je vergroot wel je belastbaarheid bij je fietstrainingen. Je zal trainingen langer of zwaarder kunnen doen en je vergroot je herstelvermogen. Op internet kan je allerlei oefeningen vinden. Op bijvoorbeeld sportzorg.nl is een oefenprogramma van 12 weken te vinden speciaal voor wielrenners die hun core stability te trainen.

Cobbles binnen trainen core stability

5. Spinning

Spinning is ook een manier om binnen te trainen. Fietsen op muziek op een soort hometrainer. De fiets kan je helemaal op jezelf afstellen. Het is verstandig om daar de eerste keer hulp bij te vragen zodat je geen blessures op loopt vanwege een verkeerde positie. Op de fiets zit een knop waarmee je de weerstand hoger en lager kan zetten. Je kan het dus zo zwaar maken als je zelf wil. Hierdoor is het geschikt voor elk niveau. De beste manier is in een groep met een instructeur. Als er een goede instructeur voor is, zal je de beste resultaten behalen en zal je conditie sneller vooruit gaan. Een andere mogelijkheid is virtueel spinnen. Je ziet dan op een scherm waar je fietst en komt zo door allerlei landschappen.

Welke manier je ook kiest, zorg ervoor dat je lekker blijft bewegen gedurende de wintermaanden! Dan rij je vanaf het voorjaar weer met veel plezier buiten rond.

Meer Cobbles

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Al sinds haar achtste fanatiek op de fiets. Bianca houdt er van om het uiterste uit zichzelf te halen. De ene keer uit zich dat in een koers en de andere keer in een lange rit. Doelen stellen en daar vervolgens vol voor gaan, dat is wat Bianca het liefst doet.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×