Skip to main content

Bietensap is al jaren een hot topic. Met dit donkerrode goedje zouden sporters hun sportprestaties kunnen verbeteren zonder extra te trainen. En het is waar. Bietensap (nitraat eigenlijk) verbetert sportprestaties.

Artikel gaat verder onder banners 

Gravel, snert, trappist & vuurkorven:

  • Zondag 3 november 2024
  • 65 of 90km prachtig gravel
  • De Kempen en het Vlaamse grensgebied
  • Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Wetenschap

Van 2007 tot 2012 zijn verschillende wetenschappelijke studies gepubliceerd waarin de positieve effecten van nitraatinname op sportprestaties zijn beschreven [1]. Sindsdien is het aantal sporters dat bietensap gebruikt sterk toegenomen. Gebruikers variëren van topsporters tot amateurs. De manier waarop het gebruikt wordt verschilt sterk. De ene persoon gebruikt het als kuur voor een belangrijke wedstrijd, de ander neemt alleen vlak voor de wedstrijd wat sap. De hoeveelheid die de sporters drinken is ook niet hetzelfde. Logisch ook, die variatie in het gebruik van bietensap, want veel zaken moeten nog goed worden onderzocht. Er is nog te weinig kennis om een voorschrift te maken voor het optimale gebruik van bietensap.

Hoe werkt het?

Na inname van bietensap wordt het nitraat (NO3) direct vanuit het verteringsstelsel opgenomen in de bloedbaan. Via de speekselklieren wordt het nitraat weer uitgescheiden in de mond. Hier zetten enzymen het nitraat om in nitriet (NO2). Dit nitriet wordt vervolgens doorgeslikt en opgenomen door het bloed. Nu kan het nitriet zich verspreiden over lichaam en wordt het op verschillende plekken omgezet in NO [2]. Het NO zorgt voor een daling in het zuurstofgebruik tijdens matig intensieve inspanning en een langere tijd tot uitputting bij intensieve inspanning [1]. Dit vertaalt zich onder andere in betere prestaties tijdens tijdritten [3]. Hier moet wel bij vermeld worden dat dit alleen bevestigd is voor recreatieve sporters. Meer onderzoek moet gedaan worden bij topsporters.

Cobbles bietensap wielrennen

Bietensap in de praktijk

Ondanks dat er nog veel onderzoek moet worden gedaan naar het optimale gebruik van bietensap, kunnen we een aantal dingen leren uit onderzoek uit het verleden. De minimale dosis nitraat voor prestatiebevordering bedraagt ongeveer 512 mg [4]. Het maakt niet uit of je meerdere dagen voor een belangrijke wedstrijd al begint met drinken of dat je een aantal uren voor de wedstrijd wat bietensap drinkt [5].

Andere nitraatbronnen

Uiteraard zijn er nog meer nitraatbronnen. Zo zijn spinazie en rucola goede voorbeelden van nitraatrijke groenten. Met deze groenten kunnen net zo goed drankjes worden gemaakt als van rode biet. Zowel bij een spinazie- als rucoladrankje stijgt de nitraatconcentratie in het bloed met dezelfde mate. Maar de hoeveelheid nitraat die in nitriet wordt omgezet verschilt wel. Bij een spinaziedrankje is deze hoeveelheid een stuk groter dan bij het rucoladrankje. Bij het spinaziedrankje wordt er zelfs meer nitraat omgezet in nitriet dan bij bietensap [6].

Cobbles bietensap wielrennen spinaziesapConclusie

Wil je bietensap een keertje proberen, neem dan eens een kant-en-klaar bietensapdrankje 2 tot 3 uur voor de wedstrijd. Zorg dat de hoeveelheid nitraat in dit drankje boven de 512 mg ligt. Maak je liever zelf een drankje, probeer dat eens de experimenteren met spinazie. Dit zou nog betere resultaten kunnen opleveren!

Bronvermelding

[1] Jones AM (2014)
[2] Weitzberg E & Lundberg JO (2013)
[3] Cermak N et al. (2011)
[4] Wylie LJ et al. (2012)
[5] Jonvik KL et al. (2015)
[6] Jonvik KL et al. (2016).

Jason is een avonturier. Wielrennen, mountainbiken, crossen, hij vindt het allemaal mooi. Het liefst fietst Jason iedere dag zo lang mogelijk. Naast het toeren dat Jason leuk vindt, is hij ook actief als wedstrijdwielrenner bij de amateurs.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×