Skip to main content

Een mountainbikemarathon is anders dan een gewone mountainbikeroute of cross country mountainbikerace. Wil jij ooit nog wel eens een mountainbikemarathon rijden? Hier vind je alles waar je op moet letten!

Artikel gaat verder onder banners 

Gravel, snert, trappist & vuurkorven:

  • Zondag 3 november 2024
  • 65 of 90km prachtig gravel
  • De Kempen en het Vlaamse grensgebied
  • Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Mountainbikemarathon

Met hardlopen is het uniform, een marathon is 42,195km. Bij het mountainbiken is dit niet zo duidelijk. Even googelen leert me dat de UCI een ondergrens kent van respectievelijk zestig en tachtig kilometer voor een marathon en een World Cup marathon.

Persoonlijk vind ik een MTB toertocht of wedstrijd het type marathon als deze richting de 100km of meer gaat. De zwaarte van een dergelijke tocht wordt natuurlijk ook heel erg bepaald door het aantal hoogtemeters en de hoeveelheid technische singletracks die je als rijder voor de kiezen krijgt. Een tocht in het vlakke Nederland van 100km kan daarom veel lichter zijn dan 75km in de Ardennen.

Waarom een marathon?

Persoonlijk vind ik een marathon zo mooi, omdat het de volgende elementen combineert: duur, natuur, zwaarte, materiaal, gave route, herstelmomenten en gezelligheid. Los van het feit of de marathon als toertocht wordt georganiseerd of als wedstrijd, altijd vind je deze elementen terug.

Dit in tegenstelling tot een reguliere mountainbike route of mountainbike cross country wedstrijd. Hier heb je vaak geen herstelmoment of je kan door de intensiviteit niet van de natuur genieten. Gezellig een woordje wisselen met een andere rijders is er dan ook niet bij. Je krijgt ook constant hetzelfde soort technische singletrack voor je kiezen. Dit betekent niet dat een mountainbikeroute of cross country wedstrijd niet heel gaaf kan zijn maar ik mis hier altijd “the full package” van alle elementen.

Duur

Zoals alle duursporters kunnen beamen betekent een duurinspanning dat je lichaam endorfine aanmaakt. Hier wordt je blij van. En dit kan erg verslavend zijn. Ik merk altijd dat ondanks de (soms heel zware) fysieke inspanning je na een duurprestatie je erg fit en positief voelt. Dit is dus vooral een mentale beleving. Dat is zelfs waarom ik hardlopen best leuk kan vinden maar toch kan dit bij lange na niet tippen aan mountainbiken, veldrijden en wielrennen. Want ondanks de endorfine mis je met hardlopen wel een stukje uitdaging, adrenaline, snelheidsbeleving, technisch beheersen van een fiets, etc.

Gijs Frencken mountainbikemarathon Mill Mann Trail

Prachtige natuur bij de Mill Mann Trail

Natuur

Omdat je met een marathon een lange afstand overbrugt zie je altijd veel van de omgeving. Je doorkruist verschillende bossen, beklimt steile heuvels of bergen, bereikt mooie uitzichtpunten, en je hebt de tijd om van al dit moois ook echt te kunnen genieten.

Van de tochten die ik dit jaar gereden heb was de Mill Mann Trail in het Luxemburgse Mullerthal qua natuur het mooist. Elke keer als je afdaalde de vallei in moest je kleine beekjes oversteken, op de fiets door het water of over een bruggetje. En overal waar je dan om je heen keek zag je de grillige met mos bedekte rotsen. Als je de vallei weer uit klom werd je getrakteerd op een mooi uitzicht over de heuvels van het Mullertahl.

Zwaarte

Vanwege de afstand en vaak ook de hoogtemeters is een mountainbikemarathon veel zwaarder dan een reguliere mountainbikeroute, zoals bijvoorbeeld die in Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen. Het is dan altijd ook een persoonlijke uitdaging om een dergelijke tocht uit te rijden. En dan ook nog binnen een bepaalde tijd!

Je moet hiervoor met een boel dingen rekening houden. Allereerst moet je natuurlijk een minimale basisconditie hebben om überhaupt te kunnen finishen. Niet alleen jijzelf, maar ook je mountainbike moet in goede conditie zijn. Voeding is ook erg belangrijk. Omdat je tijdens zo’n duurinspanning niet genoeg voeding kan verwerken, start je een dag van tevoren al met “carboloaden”. Tijdens de inspanning blijf je voldoende eten en drinken. De grote uitdaging is om je krachten te doseren: start je te snel dan kom je je jezelf halverwege al tegen en blaas je jezelf al voor de finish op. Tot slot moet je ook zorgen dat je geen technische fouten maakt waardoor je komt te vallen. Vooral op het laatst van een marathon merk je dat je minder scherp wordt waardoor je steeds vaker een stuurfout kan maken.

Materiaal

Zoals ik al bij “zwaarte” aangaf moet je mountainbike in goede staat zijn. Hij (of zij, net wat je wil) moet uiteraard goed schakelen en remmen. De banden moeten in goede conditie zijn. Bandenkeuze moet afgestemd worden op het terrein en hoeveel het geregend heeft. Voor de Mill Mann Trail heb ik bijvoorbeeld bewust nog modderbanden gemonteerd omdat het veel had geregend. Ook het verzet moet bij de route passen. In Luxemburg moest veel geklommen worden, maar liefst 2200 hoogtemeters! Omdat ik recentelijk afscheid had genomen van mijn voorderailleur, moest ik het stellen met een lichtste verzet van 38×32. Dat was bij de steilste klimmen toch wel echt zwaar! Bij materiaalpech moet je altijd geluk hebben dat je het kan repareren. Ik rijd altijd met een binnenband, CO2 patroon, multitool met kettingpons zodat ik met een lekke band of gebroken ketting bijna altijd wel door kan.

Mountainbikemarathon Gijs Frencken

Van een gave route word je automatisch vrolijk!

Gave route

Technische singletracks, vette downhills, steile technische klimmetjes, wortelstukken, waterpartijen, rotspartijen, jumps, drops, noem maar op! Allemaal dingen die voor mij de route gaaf maken. Als je technisch niet uitgedaagd wordt kan honderd kilometer door de bossen al gauw saai worden. Op lange rechte paden kan je wat meer snelheid maken, maar een fatsoenlijke mountainbikemarathon moet in mijn ogen altijd een feest om te sturen zijn!

Herstelmomenten

Omdat het een lange duurinspanning is heb je af en toe een moment van rust of herstel nodig. Dit hoeft niet te betekenen dat je dan van je fiets afstapt en even gaat uitrusten. Integendeel: doe je dit langer dan een paar minuten dan koelen je benen teveel af. Dan raak je totaal uit je ritme en tempo en pakt het alleen maar slecht uit voor de rest van de marathon. Ik bedoel gewoon een stuk waar je even wat minder kracht op de pedalen hoeft uit te oefenen en je al rijdende weer wat kan herstellen is voldoende. Dit kan vaak met een afdaling waarin je niet al te veel hoeft te sturen of een singletrack waarbij het draaien en keren zo technisch is dat je niet vol gas kan geven.

Gezelligheid

Omdat je met een marathon al gauw meer dan vijf uur op de fiets zit kom je vaak heel veel medefietsers tegen. Hier rij je ook hele stukken mee samen, wat uitnodigt voor een stukje gezelligheid. Ik sta erom bekend dat ik altijd blijf ouwehoeren op de fiets. Pas als de inspanning echt zwaar is of als het om een serieuze wedstrijd gaat word ik wat stiller. Ik leer nog steeds heel veel gave gasten kennen op de fiets. En na een gave marathon moet er natuurlijk altijd gezellig een welverdiend biertje worden gedronken. Mijn favoriet is een goede Belgische hersteltripel voor na de inspanning. Het is dan ook zaak dat je na een marathon niet zelf naar huis hoeft te rijden met de auto.

Gijs Frencken mountainbikemarathon Duvel Herstelbier Merida Dutch Cross Country

Een welverdiend herstelbiertje hoort erbij!

Conclusie

Een gave marathon moet alle bovenstaande onderdelen bevatten. Dit betekent dus een tocht van minimaal honderd kilometer, in een mooie uitdagende omgeving met voldoende hoogtemeters. De route moet technisch uitdagend zijn, maar wel voldoende herstelmomenten bevatten. Er moeten voldoende gezellige deelnemers zijn, waar je stukken mee samen kan rijden en soms wat kletst. En last but not least: een lekkere derde helft!

Mountainbiker in hart en nieren die niet vies is van een lange afstand. Gijs rijdt ook regelmatig op de weg. Gijs rijdt het liefste marathons, toertochten en mountainbikeroutes op hoog tempo, druk pratend met andere bikers met tot slot een lekkere pint op het terras.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×