Overweeg jij een tweedehands gravelbike aan te schaffen? Onze mechanieker Bjorn vertelt je waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat je een goede aankoop doet.
Artikel gaat verder onder banners
Gravel, snert, trappist & vuurkorven:
- Zondag 9 maart 2025
- 60 of 90km prachtig gravel
- De Kempen en het Vlaamse grensgebied
- Cobbles '25 winterjack twv €69 optioneel €29
Waarom een tweedehands gravelbike?
Er kunnen verschillende redenen zijn om voor een tweedehands gravelbike te kiezen, maar het grote voordeel zit hem natuurlijk in de prijs. Nieuwe gravelbikes kunnen behoorlijk prijzig zijn, terwijl een tweedehands modelletje nog zo goed als nieuw kan zijn en vaak veel minder kost. Of je geeft wel hetzelfde bedrag uit, maar koopt daarvoor tweedehands een betere fiets met hoogwaardige onderdelen zoals een high end groepset of fancy accessoires.
Baken je zoektocht af
Net als bij het kopen van een nieuwe fiets is het aan te raden om van tevoren te bepalen wat je belangrijk vindt. Ben je op zoek naar een specifiek merk of model? Aluminium of carbon? Welk niveau van afmontage wil je (minimaal) hebben? En hoeveel geld wil je uitgeven? Bij het kopen van een tweedehands fiets ben je natuurlijk wel meer afhankelijk van wat er aangeboden wordt, dus een beetje flexibiliteit kan geen kwaad.
Vergelijk de prijs van het model dat je overweegt met andere vergelijkbare fietsen op de markt. Dit helpt je om een eerlijke prijs te bepalen en kan je beschermen tegen een te hoge prijs. Denk je dat je een goede deal gevonden hebt? Maak dan een afspraak om de gravelbike te bezichtigen.
Artikel gaat verder onder afbeeldingZoek je aluminium of carbon?
Kennismaking met de fiets en zijn verkoper
Daar staat ie dan! Je langverwachte droom komt uit, maar lees eerst even onderstaande door voordat je verblind door liefde op het eerste gezicht overhaast de portemonnee trekt. Dat de fiets een gave kleur heeft mag best meespelen bij je uiteindelijke keuze, maar laat je emoties niet de overhand krijgen.
Loop eerst even een rondje om de fiets. Hoe ziet de gravelbike eruit? Verzorgd en blinkend in de wax? Nog onder de modder van de laatste rit? Of vol met spinnenwebben omdat hij al jaren ongebruikt in de schuur hangt? Is er valschade links of rechts aan de shifter(s), op de achterderailleur en voorvork, ziet het stuurlint er nog netjes uit?
Bekijk de fiets in verschillend soorten licht. Helaas is zonlicht niet altijd aanwezig, maar zorg in ieder geval voor voldoende licht. Zet de fiets eventueel onder een lichtbron zoals een staartlantaarn, of gebruik een zaklamp. Ga ook even door de hurken om de fiets niet alleen van bovenaf te bekijken. Je ziet ineens veel meer dan in eerste instantie: je wordt toch meteen weer blij van die mooie gave kleur!
Artikel gaat verder onder afbeeldingOok met een tweedehands gravelbike kun je mooie avonturen beleven.
Frame
Een goed frame is cruciaal voor de duurzaamheid en veiligheid van de fiets en voor jezelf. Dus controleer het frame op deuken, krassen en andere beschadigingen. Deze inspectie werkt het beste als het frame schoon is!
Let bij stalen en aluminium frames (je weet wel met welk materiaal je te maken hebt, toch?) op roest. Voor carbon frames zijn scheurtjes, deuken en oneffenheden zaken om goed naar te kijken. Een oneffenheid van een carbonframe is bij mij een “no go” voor de aankoop. Een reparatie kan behoorlijk in de kosten lopen, en fietsen met een beschadigd carbon frame is vragen om ongelukken. Controleer ook de zijkant van de bovenbuis op schade die is ontstaan doordat het stuur daar tegenaan is gekomen. Vergeet ook niet de onderzijde (de bottom bracket) van de fiets te inspecteren.
Tip: meet van tevoren je zadelhoogte en geef deze door aan de verkoper. Een bereidwillige verkoper kan dan alvast de zadelhoogte afstellen, zodat je direct een gedegen (kleine) proefrit kan maken. Nog een bijkomend voordeel: je weet meteen dat de zadelpen niet vastzit in het frame. Als dat wel het geval is, gaat de koop wat mij betreft niet door.
Artikel gaat verder onder afbeeldingEen goed frame is het halve werk.
Balhoofd
Het balhoofd verbindt het stuur met de voorvork en is essentieel voor de stuurprecisie. Het is helaas een van de meest vergeten punten ter inspectie bij een fiets, maar o zo belangrijk om te doen. Het stuur draait soepel zonder haperingen. Lagers moeten vrij zijn van slijtage en corrosie. Een gravelbike wordt veelal off-road gebruikt en vergis je niet in de slijtage en belasting door modder/zand en water van het balhoofd en lagers.
Een simpele controle van de staat van het balhoofd doe je als volgt: knijp de voorrem stevig in met je linkerhand en leg de binnenzijde van je rechterhand op het kapje (de endcap of stemcap genaamd) van de stuurpen. Draai nu het stuur iets naar links en duw de fiets lichtjes voor- en achteruit.
Als je met je rechterhand een ‘knoepje’ voelt en/of zichtbaar speling ziet van de voorvork onder de spacers bij je rechterhand, dan weet je dat er speling zit op het balhoofd. Dit kan het stellen zijn van het balhoofd, maar het kan ook duiden op versleten balhoofdlagers. Die lagers zijn op zichzelf niet zo heel prijzig, maar de kosten voor de werkzaamheden kunnen fors oplopen, vooral bij een fiets met interne bekabeling.
Artikel gaat verder onder afbeeldingVergeet niet om het balhoofd te controleren op speling.
Onderdelen
De kwaliteit van de componenten, zoals de voor- en achterderailleur, remmen en wielen, is essentieel. Vraag naar de onderhoudsgeschiedenis en of er onderdelen zijn vervangen. Kijk naar de staat van de ketting en tandwielen. Versleten onderdelen kunnen extra kosten met zich meebrengen.
Aandrijving
Er zijn een paar simpele maar doeltreffende checks om te zien hoe de aandrijving er aan toe is en of er sprake is van slijtage. Om te beginnen meten we de ketting. Om dit zo objectief mogelijk dit te kunnen doen kun je voor een paar euro een kettingslijtagemeter kopen. Als de ketting versleten is, dan is er een goede kans dat ook de cassette en/of de kettingblad(en) aan vervanging toe zijn, wat al snel honderden euro’s extra aan onkosten betekent. Dit zegt vaak ook veel over het algemene onderhoudsniveau van de fiets. Is de ketting gloednieuw maar zijn de derailleurwieltjes versleten (te herkennen aan scherpe tanden die niet zouden misstaan in een ninjafilm), dan is dat ook een teken dat het onderhoud niet volledig is uitgevoerd.
Hang de fiets op of houdt hem in de lucht en bedien met de shifters de voor- en achterderailleur. “Bewandel” op een rustig tempo alle versnellingen van boven naar beneden en weer van beneden naar boven. Hapering kan duiden op problemen met de kabelspanning of -afstelling, slijtage van de bekabeling en/of van de aandrijving zelf. Doe deze check ook tijdens de (kleine) proefrit.
Artikel gaat verder onder afbeeldingOnderdelen van de aandrijving zijn goed te vervangen, maar een volledige set is niet goedkoop.
Wielen en banden
Vergeet de wielen niet te checken. Liefst zet je de fiets iets van de grond af en draai je een voor een de wielen rond. Laat ze zonder af te remmen uitdraaien en luister goed. Hierbij is het wel noodzakelijk dat er niet veel omgevingslawaai aanwezig is. Als het goed is hoor je niets anders dan het geluid van de body van het achterwiel en het zoeven van de draaiende wielen. Hoor je een krakend, knarsend of schokkend geluid dan is de kans groot dat de lagers van de wielen versleten zijn.
Mocht je bijgeluiden horen, zet de fiets dan neer en doe de volgende check. Leg een hand bovenop het wiel of band en grijp deze goed vast. Beweeg vervolgens het wiel zijwaarts heen en weer, dus van links naar rechts. Als je ziet dat het wiel gemakkelijk van links naar rechts beweegt en je voelt ook duidelijk de speling met je hand, dan is het zeker zo dat de lagers zijn versleten en vervangen dienen te worden. Ook deze kosten kunnen stiekem best hoog uitvallen. Een nieuwe wielset kost al snel meer dan 250 euro. Nadat je bovenstaande checks hebt uitgevoerd draai je de wielen nog eens rond, maar nu bekijk je de wielen van voor of van achter om te zien of er een slag in het wiel zit.
Nu is het tijd voor de banden. Goede banden zijn cruciaal voor grip en comfort, vooral op gravelwegen. Check of de banden goed gemonteerd zijn. Is de rijrichting correct? Zit er een vlakke (rem)kant op band? Hoe zien de wangen (zijkanten van de banden) eruit? Zijn de banden tubeless of zitten er binnenbanden in? En als dat laatste het geval is, zijn de banden en wielen eventueel tubeless te maken (mocht dit gewenst zijn)?
Artikel gaat verder onder afbeeldingWielen moeten soepel draaien en geen speling op de lagers vertonen.
Remmen
Remmen zijn essentieel voor de veiligheid! Controleer of de remmen goed functioneren en of ze niet versleten zijn. Schijfremmen hebben vaak een betere remkracht, vooral onder natte omstandigheden, dus let op het type remmen dat op de fiets zit. Omdat de meeste gravelbikes schijfremmen hebben, zal ik daar hieronder uitgebreider op ingaan.
Voelt de remhendel direct aan bij het inknijpen of sponzig? Kun je de remhendel geheel inknijpen en kan het wiel nog ronddraaien, dan duidt dit op versleten remblokken en/of lucht in de hydraulische leiding. De werking van de remhendels en de remkracht moet gewoon goed zijn, anders is er sowieso onderhoud noodzakelijk met de bijbehorende kosten! Maak bij onvoldoende werking van de remmen ook GEEN proefrit, ook al is de fiets nog zo mooi!
Artikel gaat verder onder afbeeldingBetrouwbare remmen zijn een voorwaarde voor een veilige rit.
Remschijven en -blokken
Kijk ook of de remschijven niet versleten zijn. Om de veiligheid te waarborgen bepalen fabrikanten voor elk type remschijf de minimale dikte. Een te dunne schijf kan vervormen, veel te warm worden en gaan falen. De minimale dikte van de remschijf staat genoteerd op de schijf zelf (of op de productsite), bijvoorbeeld met de code: min.TH=1.5 (minimale dikte 1.5 mm). Neem een schuifmaat mee en je kunt simpel bepalen of de remschijven vervangen moeten worden.
Ook diepe groeven in de remschijf zijn een slecht teken. Dat kan bijvoorbeeld wijzen op het gebruik van verkeerde remblokken. Er zijn meerdere soorten compounds (materialen) van remblokken. Grofweg heb je ‘resin’ (zachte remblokken) en ‘metal’ (harde remblokken). Op de remschijf (en op de productsite van de fabrikant) staat altijd vermeld welke soort compound remblok gemonteerd mag worden. Een ‘harde’ remschijf kan alle compounds remblokken aan, maar een schijf voor zachte ‘resin’ blokken mag je niet combineren met harde ‘metal’ blokken. Is dat wel het geval, dan is het aan te raden de remschijf te vervangen. Remschijven gaan best lang mee, dus de leeftijd van de fiets en hoe men om is gegaan met het onderhoud van de remmen en remblokken valt hieraan goed af te lezen!
Gebruik de zaklamp van je telefoon om van bovenaf in de remhoef te schijnen en je ziet al snel of de remblokken versleten zijn. Nog beter is om de wielen even uit de fiets te halen, want dan zie je direct vanaf de onderzijde of de remblokken zijn versleten.
Artikel gaat verder onder afbeeldingModerne gravelbikes hebben tegenwoordig vrijwel altijd schijfremmen.
Proefrit en beslissing
Ben je na alle controles nog steeds enthousiast? Dan is het nu tijd om een proefrit te maken, voordat je definitief een beslissing neemt. Dit geeft je de kans om te voelen hoe de fiets rijdt en om de laatste rijdende checks te doen. Ga eens staan op de pedalen, knijp eens goed in de remmen en loop alle versnelling nog een langs. Een goed afgestelde en onderhouden fiets rijdt soepel en comfortabel.
Als alles goed is verlopen en je wil overgaan tot aankoop van jouw nieuwe tweedehands gravelbike, vergeet dan niet te vragen om de originele aankoopbon en onderhoudsdocumenten. Op deze manier heb je zekerheid over de leeftijd van je gravelbike en kun je eventueel nog aanspraak maken op garantie en service (als de fabrikant overdracht toestaat).
Conclusie
De aankoop van een tweedehands gravelbike kan een geweldige manier zijn om de wereld van gravelbiking te betreden zonder een fortuin uit te geven. Door aandacht te besteden aan de hierboven genoemde punten, vergroot je de kans dat je een betrouwbare en goed onderhouden gravelbike aanschaft. Neem de tijd om verschillende fietsen te vergelijken en de juiste keuze te maken. Zo kun je met volle teugen genieten van al je toekomstige avonturen op de gravelpaden!
Wat zijn jouw ervaringen met het kopen van een tweedehands gravelbike?
Deel je verhalen en tips in de Cobbles Cycling Strava Club. Lid worden is gratis!