Skip to main content

Dit fietsseizoen zochten we de uithoeken van de fietswereld op. De Cobbles redactie heeft alle disciplines ervaren. We beklommen de Stelvio. Reden van Parijs naar Tilburg. Namen deel aan de koers van Milaan – San Remo. En genoten van gravel in eigen land. Hierbij werden onze voeten ondersteund door de gesoigneerde schoenen van Udog. Lees hier onze ervaringen en review van Udog.

Artikel gaat verder onder banners

Top verzorgde
etappe fietstrips 2025

Kies de tocht die bij jou past:

  • Veluwe, Girona, Toscane, Alpen, etc.
  • Racefiets of gravelbike
  • Hotels, begeleiding, bagagetransport, etc.
  • 3 tot 5 dagen fietsen
Bekijk onze aanraders

Word lid van de

Riders Club 2025

TOP verzorgde toertochten
extra voordelig

Aanbiedingen najaar 2024 bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Disclaimer: dit artikel is geschreven in het kader van onze samenwerking met 2moso, partner van Udog. We kregen voor dit artikel de schoenen van Udog om te testen. Hoe dan ook, schetsen we altijd een eerlijk beeld, zodat jij betrouwbare reviews kunt blijven lezen. Geniet van de verhalen!

In het kort: de vier tochten

Van Udog kregen we vier schoenen ter beschikking om te testen: klimschoen Cima, endurance schoen Tensione, koersschoen Cento en gravelschoen Distanza. Zulke mooie schoenen verdienen mooie verhalen. En mooie verhalen maak je door mooie fietstochten. We vroegen onze redactie “hebben jullie nog mooie fietsplannen?” en daar kwamen de volgende antwoorden uit:

  • De beklimming van de legendarische Stelvio (Anton)
  • In één rit van 410km van Parijs naar Tilburg op de racefiets (Faya)
  • Een koersseizoen met als kroonjuweel deelname aan Milaan – San Remo (Wiebe)
  • Na 22.000 kilometer in Europa gewoon genieten van gravel in eigen land (Rik)

Veterschoenen in het profpeloton

Is de raceschoen met vetersluiting old school of modern? Met Tadej Pogacar en Remco Evenepoel die ze dragen, kun je er niet omheen. De trend groeit snel in het profpeloton. De BOA-sluiting biedt een snelle, efficiënte sluiting, maar is minder aanpasbaar dan veters. Veters kunnen strakker of losser worden getrokken voor meer comfort. Na wat experimenteren zit de schoen tijdens lange ritten prettig. Je fietst misschien niet net zo snel als Pogi, maar de perfecte pasvorm komt wel dichterbij. Dat is pure winst.

Wat Udog fietsschoenen maakt, is het “Tension Wrap System”. Een vetersysteem dat anders is dan je al kent. Daarmee wordt je voet van de onderkant bovenin de schoen gedrukt, met goede ondersteuning aan de zijkant. Naast ondersteunend zijn de schoenen over het algemeen licht en comfortabel.

Lees hieronder de ervaringen van Anton, Faya, Wiebe en Rik!



Artikel gaat verder onder afbeelding

Anton met de Udog Cima fietsschoen op de Stelvio

40 haarspeldbochten van de Stelvio beklimming

Anton test Udog Cima klim fietsschoen op 1000+ Italiaanse hoogtemeters

Het was wat ironisch dat ik de klimschoen van Udog kreeg om te testen, als de Eddy The Eagle onder de klimmers. Maar misschien was dat juist een goed idee. Hoe zou een dergelijke schoen mij kunnen ondersteunen? De klimtrip met onze fietsclub, met de Gavia en de Stelvio op het menu, was perfect om dat te ontdekken.

Mijn eerste indruk van de schoen was positief: mooi en licht, zowel qua kleur als gewicht (slechts 240 gram in maat 42). Echt een hele chique schoen. Het aangepaste vetersysteem viel op, al moest ik een beetje spelen om ze echt comfortabel te krijgen. Je kunt de schoenen op meerdere manieren strikken (zie udog), om de schoen voor jouw voet perfect passend te krijgen.

De Gavia was de eerste col op het programma, een schitterende maar lastige klim met een profiel tussen drie en zestien procent. De beloning: een prachtig uitzicht op de top. De stijfheid van de zool zorgde voor een goede kracht-overdracht op het pedaal en mijn voeten konden de warmte goed kwijt, wat comfortabel aanvoelde.

Ik had de Stelvio al eerder gefietst, vanaf de Bormio-zijde. Ondanks mijn Ventoux-ervaring vond ik het toen behoorlijk zwaar. Deze keer was het niet anders: harken, ploeteren, zwoegen en genieten. Veertig bochten lang snakken naar het einde, waarbij het slotstuk opnieuw verrassend moeilijk was. De Stelvio vergt veel, maar de voldoening als je hem kunt afvinken op je cols-lijst is enorm!

De Cima Salt White van Udog voelde zich perfect thuis op de cols. Of het mij een betere klimmer maakte, is moeilijk te zeggen, maar het was een genot om met deze schoenen te fietsen. De brede teenbasis voorkwam kramp, en de superstijve zool, ademende bovenzijde, perfecte pasvorm en het vernuftige vetersysteem maakten ze ideaal. Ondanks de zwaarte van de Gavia en Stelvio voelde ik me nog nooit zo comfortabel en één met mijn fiets. Udog staat voor Underdog, maar met deze schoenen zijn ze een winnaar. Voor mij is dit een absolute topper!



Artikel gaat verder onder afbeelding

Faya onderweg vanuit Parijs naar Tilburg met de Udog Tensione fietsschoen ter ondersteuning

410 kilometer van Parijs naar Tilburg

Faya test Udog Tensione endurance fietsschoen in een ultra endurance rit

Meer endurance dan in één rit van Parijs naar Tilburg fietsen wordt het niet toch? Een perfect ervaring om de Udog Tensione fietsschoen te testen dus. Een rit van 410 kilometer vraagt om goed zittend materiaal en dus ook om goede fietsschoenen. Om te beginnen heb ik geen makkelijke voeten: een hoge wreef en vrij brede voeten. Dit past meestal niet goed in een standaard fietsschoen, zeker niet in een Italiaanse. Tijdens mijn eerste testrit van 50 kilometer werd mijn vooroordeel bevestigd; mijn voet begon pijn te doen en flink te knellen. Ik deed de schoenen uit, stelde de veters losser af en het probleem was opgelost!

De schoenen hebben zeker bijgedragen aan een soepel verloop van de 410 km. We startten om 04:00 uur en hadden voor 08:00 uur al vier lekke banden, dus vervelende schoenen hadden we er niet bij kunnen hebben. Gelukkig werd het weer beter en hadden we geen verdere lekke banden. Al met al was het een geweldige rit! We zijn met tien gestart en werden met tien warm onthaald door vrienden en familie. Mocht je ooit nog eens 20 uur over hebben, dan heb ik een leuke route voor je.

Ik heb de Udog Tenstione ook nog getest tijdens de fiets-Elfstedentocht. Vooraf had ik de veters zo afgesteld dat ik op de breedste plekken meer ruimte had zonder dat de schoenen te los zaten. Ik had de hele rit nergens last van. Nou ja, één klein probleem: het werd onverwacht code geel en ik had geen overschoenen bij me. Hoe krijg ik dat ooit schoon? Nou, gewoon in de wasmachine! Het losse vuil haal je er eerst af, dan stop je ze in een waszak of kussensloop en was je ze.

Je kunt wel zeggen dat ik de schoenen ruimschoots heb getest. Omdat ik de schoenen had gepersonaliseerd, had ik tijdens Parijs-Tilburg geen omkijken naar mijn schoenen; slechts één keer heb ik ze strakker gestrikt. Ik ben erg te spreken over deze schoenen voor lange afstanden. De veters bergen ook erg netjes weer op.



Artikel gaat verder onder afbeelding

Wiebe met zijn Udog Cento koersschoen op het heuvelachtige parcours van Milaan – San Remo

Wiebe gaat voor de winst bij Milaan – San Remo

De Udog Cento koers fietsschoen getest in een klassieke Gran Fondo

Als iets het uithoudingsvermogen van een wielrenner kan testen, is het wel Milaan-San Remo. Maar liefst 300 kilometer door een glooiend landschap, met aan het einde de scherprechters de Poggio en de Cipressa. Op zich geen lastige klimmen, maar na 250 kilometer voelen ze als Alpencols.

De Udog Cento had ik al een tijdje in gebruik. Ze zaten vanaf de eerste rit als gegoten, bleken stijlvol, licht (270 gram voor maat 42) en gemakkelijk in gebruik. Dankzij de tweede Micro Twist-wijzerplaat stap je altijd snel in. Enkel open- en dichtdraaien. De veter gaat meteen los bij het openen, wat ideaal is. De schoenen blijven goed zitten en hoeven tijdens de rit niet aangepast te worden. Ze voelen strak en direct aan, precies wat ik verwachtte. Voor mijn smalle, grote voeten (maat 46) lijkt de voorzijde wat plomp.

In 2019 nam ik ook al deel aan de 300 kilometer lange Milaan – San Remo. Met 2000 hoogtemeters lijkt het hoogteprofiel niet heftig. Maar na 250 kilometer worden hellingen verraderlijk. Zowel lichamelijk als mentaal een zware strijd! Een motorrijder stuurde ons de verkeerde kant op, dus deze editie was ook nog wat langer. De Poggio deed weer pijn, maar ik genoot van de lange vlakke kilometers, het mooie asfalt, de geur van Toscaanse klimop en de aanmoedigingen van de lokale bevolking. Rijden in dit landschap, in de voetsporen van profs, is geweldig. Bij de finish denk je “nooit meer”, maar de volgende dag maak je alweer plannen voor de volgende editie.

Voor deze lange Granfondo was ik vooral nieuwsgierig hoe mijn voeten na 200 kilometer zouden aanvoelen. Het enige nadeel dat ik ontdekte, is dat deze witte schoenen aan het einde van de rit erg vuil waren. Gelukkig geeft Udog voldoende tips om ze weer schoon te krijgen. Mijn voeten deden pas pijn na 300 kilometer. Even uit de pedalen en wat rond draaien met mijn enkels was voldoende.



Artikel gaat verder onder afbeelding

Rik met de Udog Distanza gravelschoen op oerhollands gravel

Genieten van gravel in het geboorteland

Rik test Udog Distanza gravel fietsschoen na 22.000km buitenland bij thuiskomst in eigen land

Na 22.392 kilometer fietsen was het tijd om mijn versleten fietsschoenen te vervangen. De kilometers hadden hun tol geëist, vooral van de zool. Natuurlijk blijven ik en mijn fiets gewoon avonturen maken! Daarom was ik verheugd met mijn nieuwe Udog Distanza gravelschoenen. Twee dagen na terugkomst van mijn mega bikepacking avontuur fietste ik alweer 100 kilometer per dag. Sindsdien doe ik het iets rustiger aan, maar de fiets blijft mijn voornaamste vervoermiddel.

Door het fietsen zonder bagage en hoogtemeters is mijn gemiddelde snelheid hoger dan ooit tevoren, maar… De uitdaging ontbreekt. Daarom testte ik mijn conditie en schoenen op het mountainbikeparcours Amerongen. Beide stelden niet teleur! De schoenen zorgde voor een goede feeling met de pedalen en fiets. Mede daardoor haalde ik tal van Strava-records.

Om mijn conditie te behouden en de schoenen in te fietsen, plande ik een geweldige gravelroute door Nederland. Slecht weer gooide echter wat roet in het eten.

Na 22.000 kilometer in het buitenland, voelen juist mijn thuisomgeving in de Noord-Hollandse als een avontuur. Mijn favoriet is de Dorre Ilp, een fietspad tussen Den Ilp en Ilpendam. Prachtig wanneer  ‘s morgens vroeg de zon het dauw laat verdampen. In het Twiske pak ik nog een stuk gravel mee. Met de strakke Udog Distanza gravelschoen en schoenplaatjes is het feest compleet. Mijn vorige schoenen hadden BOAs, dus het is eve wennen aan de veters van de Distanza. Maar het TWS, Tension Wrap System, zorgt dat mijn voet stevig in de schoen zit zonder te knellen en elke beweging geef ik zo direct door aan de pedalen.


Over udog

Udog is ontstaan uit de liefde voor fietsen in Veneto, Italië, een regio met een rijke fietscultuur en een passie voor mode en stijl. Het is een groep gepassioneerde fietsers met één doel: de mooiste en best presterende schoenen maken voor alle fietsers. Ze hebben unieke schoenen gecreëerd voor iedereen die van fietsen houdt. Ze geloven dat in iedereen een underdog schuilt, wat hen inspireert om te winnen. ~info: Udog website

Naar de website van Udog

Heb jij moeilijke voeten?

Ben jij benieuwd of de Udog schoenen iets voor jouw voeten of fietstochten zijn? Stel je vraag in de Cobbles Strava Club! Lid worden is gratis en je blijft op de hoogte van onze nieuwste artikelen en aankomende toertochten.

Gerelateerd artikel

Fietskleding gids: alles wat je moet weten over wielerkleding – welke laagjes zijn er en wanneer draag je ze?

Hij begon ooit op de mountainbike, maar uiteindelijk is daar ook een racefiets en een gravelbike bijgekomen. Daan maakt voor iedere rit een nieuwe route en is een rasechte toerder. Genieten staat voorop! Een biertje of een koffietje op het terras misstaat niet in Daans ideale rit.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×