Skip to main content

Bikepacking is hot, en online zie je de mooiste meerdaagse fietstochten. De bijbehorende verhalen en foto’s zijn schitterend, en je vingers (en benen) jeuken om dit ook te gaan doen. Maar hoe plan je je eerste avontuur? Waar ga je heen? Wat neem je mee? Waar slaap je? Cobbles en The Gravelracer helpen je in vijf stappen op weg met onze nieuwe reisgids ‘Bikepacking doe je zo’. In de reisgids vind je ook een tweedaagse gravel bikepacking route over de Veluwe (meerdere afstanden). In dit artikel krijg je alvast een tipje van de sluier over de vijf stappen: slapen, eten, tassen, pakken, route.

Artikel gaat verder onder banners 

Gravel, snert, trappist & vuurkorven:

  • Zondag 3 november 2024
  • 65 of 90km prachtig gravel
  • De Kempen en het Vlaamse grensgebied
  • Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Wat is bikepacking?

Je kunt er heel ingewikkeld over doen, maar wat ons betreft is bikepacking een meerdaagse fietstocht waarbij je zelf je eigen bagage meeneemt. Verder is alles mogelijk. Of je nu over verharde of onverharde paden rijdt, en of je nu primitief overnacht of in een luxe hotel slaapt, het is allemaal bikepacking. Tussen deze uitersten zijn er natuurlijk talloze varianten te bedenken.

Maar wat zijn de belangrijkste zaken waar je over na moet denken om te komen tot een gave bikepacking die past bij jouw wensen, capaciteiten en budget? In onze nieuwe e-guide ‘Beginnen met bikepacking’ helpen we je bij het maken van de 5 belangrijkste keuzes. De belangrijkste tip: begin níet met het kiezen van fietstassen!

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-gravel-beginnen-met-bikepacking-kamperen-tentKlassiek bikepacken met een tentje.

‘Bikepacking doe je zo’ – Reisgids & e-book

Wil jij je wagen aan de kunst van het bikepacken? Weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Dan is deze reisgids perfect voor jou! In dit 30+ pagina’s tellende e-book leggen we je uit hoe je iedere bikepacking trip in 5 stappen boekt: slapen, eten, spullen, tassen, route. Bij elke stap krijg je verschillende opties voorgeschoteld: je kunt in een bushokje op een bankje gaan liggen… maar ook in een luxe hotel slapen. We leggen in detail uit wat de voor- en nadelen zijn van alle opties. Je krijgt ook een prachtige route, met accommodatie-aanraders aan de route. De route heeft meerdere afstanden, dus is voor alle niveau’s goed te doen. Kortom: een kant-en-klaar DIY bikepacking avontuur!

Bij de reisgids ontvang je een gratis Komoot Regiopakket t.w.v. €9:

Alle info over de reisgids 'Bikepacking doe je zo' - €9

1.    Overnachten

Het eerste dat je je af moet vragen is op welke manier je wil gaan overnachten. Dit is een essentiële stap, want hij bepaalt indirect ook alle andere keuzes. Of je bijvoorbeeld kiest voor een hotel of een camping heeft grote invloed op welke bagage er allemaal mee moet. En pas als je dat weet kun je de juiste tassen kiezen.

Maar er zijn nog veel meer manieren om te overnachten tijdens het bikepacken. In de e-guide behandelen we maar liefst 10 opties, variërend van een snelle powernap langs de kant van de weg (voor hardcore ultraracers) via tukken in een trekkershut tot slapen op stand in een vijfsterrenhotel. Ergens daartussen vind je altijd het door jouw gewenste niveau van luxe en betaalbaarheid!

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-gravel-beginnen-met-bikepacking-gids-overnachten-trekkershutIn een trekkershut kun je medium luxe overnachten.

2.    Avondeten

Laat voor je koken

Kies je voor een hotel, dan hoef je je over het algemeen geen zorgen te maken over je avondeten en ontbijt. Heb je gekozen voor overnachtingen in (de buurt van) een stad of dorp, dan zijn er meestal ook meer dan genoeg mogelijkheden om de inwendige mens te verzorgen. Wil je luxe dineren in een chic restaurant, bedenk dan dat ze misschien raar opkijken als jij op je slippers aan komt sloffen. Maar er is natuurlijk ook niets mis met snel en simpel ‘uit eten’ in een snackbar.

Als je echt niet meer op je benen kunt staan of gewoon geen zin meer hebt om erop uit te gaan, kun je het eten ook naar jou toe laten komen. Ik verbaas me inmiddels nergens meer over, als ik zie waar ze tegenwoordig eten laten bezorgen.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-gravel-beginnen-met-bikepacking-gids-zelf-koken-campingOok met beperkte middelen kun je een prima maaltijd in elkaar draaien.

Kook zelf

Persoonlijk vind ik dat dit hoort bij het avontuur dat jij en je fiets zijn aangegaan. Al was het maar om bij thuiskomst de luxe van je magnetron, koelkast, en vaatwasser weer extra te waarderen. Ook zelf koken kan op talloze manieren. Wil je onderweg boodschappen doen en ‘gewoon’ koken, of ga je gebruik maken van kant-en-klaar trekkersmaaltijden? Is er bij jouw accommodatie een kookgelegenheid of neem je je eigen brander mee? Misschien is er wel een kookplaat, maar zijn er ook pannen, borden en bestek? Allemaal zaken die je van tevoren moet bedenken om te voorkomen dat je onderweg spullen tekort komt, of dat je allerlei nutteloze bagage met je meezeult.

Onze e-guide staat boordevol tips om ervoor te zorgen dat jij goed voorbereid bent, en geen honger hoeft te lijden. Bij aankoop ontvang je bovendien een code waarmee je 10% korting krijgt op het hele assortiment van buitensportvoeding.nl. Dus die e-guide heb je zo terugverdiend!

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-gravel-winter-bikepacking-weekend-veluwe-fiets-brander-etenInstant maaltijden zijn licht om mee te nemen en snel klaar: ideaal voor hongerige bikepackers.

Reisgids 'Bikepacking doe je zo' downloaden - €9

3.    Bagage

Wat neem je mee? In de eerste plaats dezelfde spullen die je ook bij je hebt voor een gewone dagtocht. Dus kleding, reparatiespulletjes, en natuurlijk je fietscomputer, telefoon en geld/bankpas. Uiteraard kijk je voor je kledingkeuze naar het weerbericht. Verder neem je bananen, repen en gelletjes mee. Ga je kamperen en zelf koken? Dan komen er nog de nodige items bij op je lijstje.

In de e-guide vind je een uitgebreide paklijst met alles waarvan je op zijn minst moet bedenken of je het mee wil nemen, van een aansteker tot je zwemspullen.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-gravel-bikepacking-nederland-xxl-400km-bagage-zakjesVan adventure food tot zonnebrand, alles gaat in zakjes.

4.    Tassen

Pas nu je weet wat er mee moet, afhankelijk van je keuzes wat betreft overnachten en eten, is het tijd om na te denken over hoe je dat allemaal mee gaat nemen op de fiets. Het ene type fiets is meer geschikt om (veel) bagage mee te nemen dan het andere, maar voor bijna alle fietsen is er een ruime keuze aan mogelijkheden. Zo kun je tassen in je frame, aan je stuur, aan je voorvork of onder je zadel hangen. Maar je kunt bagage natuurlijk ook op je lichaam dragen in een rugzak of heuptas. Of in een bagagekarretje achter je fiets hangen.

Voor een kort tochtje met relatief veel luxe heb je hopelijk niet al te veel tassen nodig en hoeft het niet ingewikkeld te zijn. Maar ga je langer op pad en/of wil je kamperen en zelf koken, dan kan het een flinke puzzel zijn om te bepalen welke tassen je gaat gebruiken, en hoe groot ze moeten zijn. Meer informatie over dit onderwerp vind je in de e-guide.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-gravel-beginnen-met-bikepacking-gids-bagage-tassenJe kunt best veel meenemen op en aan een fiets.

5.    Route

Je bent bijna klaar voor vertrek! Alleen nog even bepalen waar je (heen) wil gaan fietsen. Laat je hierbij vooral niet te veel leiden door wat anderen doen. Zij hebben misschien al 10 jaar ervaring, een betere conditie en lichtere spullen. Of ze kiezen voor een route met veel asfalt om snel veel afstand af te kunnen leggen, terwijl jij in hetzelfde gebied rustig over gravelpaden wil toeren.

Houd er bij het plannen van je route wel rekening mee dat je minder snel gaat dan je zonder bagage gewend bent. Een goede vuistregel is dat je per dag zo’n 75 tot 80% van je ‘normale’ afstand af kunt leggen. Bedenk ook dat je tijd en energie nodig hebt om bijvoorbeeld je tent op te zetten en eten te koken. Maak het daarom, zeker in het begin, niet te gek met de afstanden. Het moet tenslotte wel leuk blijven!

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-gravel-beginnen-met-bikepacking-gids-routekaartMaak een keuze uit onze routesuggesties, of combineer zelf een route bij elkaar.

Routesuggesties

Bij de e-guide krijg je 3 routesuggesties voor jouw eerste tweedaagse bikepacking avontuur op de Veluwe. Op beide dagen kun je kiezen uit verschillende afstanden. Bovendien heb je de keuze uit meerdere overnachtingsopties op een camping of in een hotel. Smaakt dit bikepacking weekend naar meer? Denk dan eens aan een langer avontuur, zoals The Big Five: 400 km gravelen door de 5 mooiste gebieden van Nederland!

Voorbeeld dagindeling bikepacking

Ik sta zelf meestal rond 8 uur op (al heel wat beter dan om 6 uur om te gaan werken, toch?). Mijn ochtendritueel bestaat uit ontbijten, douchen, inpakken, de route bestuderen, en de laatste keuzes maken wat betreft kleding en reepjes. Rond 10 uur is het dan tijd om te vertrekken. Vaak fiets ik ’s ochtends 3 uurtjes en probeer ik dan ergens een goede lunchpauze te pakken. Dan kan ik ’s middags ook nog wel 3 uurtjes trappen. Op deze manier kom ik (bijna altijd) met daglicht aan op mijn bestemming, wel zo fijn bij het opzetten van de tent. Na het douchen en omkleden is het tijd om aan het avondeten te beginnen en dan na te genieten van alweer een mooie bikepacking dag.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-gravel-beginnen-met-bikepacking-gids-route-obstakel-2Een stukje hike-a-bike hoort soms ook bij het avontuur dat bikepacking heet.

Bikepacken is geweldig!

Ik houd van bikepacking omdat je de hele dag lekker bezig bent met fietsen en genieten. Voor mij is dat vrijheid! Maar zoals gezegd kun je op talloze manieren bikepacken. Onze e-guide staat boordevol tips en adviezen om je op weg te helpen, maar zoek vooral je eigen pad en ontdek welke manier van bikepacking bij jou past.

Bij de reisgids ontvang je een gratis Komoot Regiopakket t.w.v. €9:
Reisgids 'Bikepacking doe je zo' downloaden - €9

Op de bovenbuis van zijn titanium fiets staat het logo van Parijs-Roubaix (en een kasseienpatroon) geanodiseerd. Na 4 motorongelukken kan The Gravelracer niet alles meer. Maar hij kijkt vooral naar wat nog wel kan. Ieder jaar gaat hij naar Velofollies op zoek naar nieuwe fietsen en gadgets. En ideeën opdoen voor het nieuwe (fiets-)jaar. Routes-op-maat maken (voor gravelbike en racefiets) is zijn specialiteit geworden. Binnen fietsen doet hij nooit.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×