Skip to main content

Je kent NL Tour Rides waarschijnlijk van de vele toertochten die ze jaarlijks organiseren. Maar wist je dat ze onder de naam NLTR Personal ook clinics organiseren? Wout wilde weleens kennismaken met de gravelbike en deed mee aan een gravelclinic voor beginners.

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

  • Zondag 9 juni 2024
  • 90/120/150km uitgepijlde route
  • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
  • Optioneel: Cobbles summer jersey twv €59 voor €29
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Met bij elkaar opgeteld meer dan 20 jaar ervaring op de mountainbike en de racefiets wil ik mezelf geen beginnende fietser noemen. Maar op een gravelbike heb ik nog nooit gezeten, dus wat dat betreft ben ik wel degelijk een groentje. Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar hoe het rijdt op zo’n racefiets met dikke banden (of is het toch meer een mountainbike met een krom stuur?). Bovendien ga ik binnenkort The Great Gravel Down rijden en kan ik op deze manier alvast kennismaken met de (huur)fiets waarop dat moet gebeuren. Genoeg redenen dus om deel te nemen aan de gravelclinic voor beginners van NLTR Personal.

Gevarieerd groepje

Startpunt voor de clinic is het hoofdkantoor van NL Tour Rides in Doorwerth. Bij aankomst staat de trainer al te zwaaien, en toevallig is dat een bekende van Cobbles: Edwin ‘The Gravelracer’ de Bruijn. De overige deelnemers druppelen ook binnen en blijken uit Drenthe, Overijssel en Zuid-Holland afgereisd te zijn om aan deze gravelclinic mee te doen. We zijn maar met 6 deelnemers vandaag, dus dat is lekker overzichtelijk. Desondanks is het een gevarieerd groepje. Er zitten toerfietsers bij die eens willen proeven van het gravelen, maar ook een voormalig fanatiek wielrenner die na een lange pauze weer begonnen is met fietsen. Ook de man-vrouwbalans is mooi in evenwicht.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-gravel-clinic-beginners-nltr-personal-edwin-the-gravelracerThe Gravelracer in zijn natuurlijke habitat.

Klaar voor de start…

Onder het genot van een kopje koffie en een stuk appeltaart begint Edwin aan zijn verhaal. Met 11 jaar gravelervaring weet hij waar hij over praat als hij uitlegt wat de specifieke kenmerken van een gravelbike zijn, en waar je op moet/kunt letten als je er een wil aanschaffen. Ook deelt hij enthousiast allerlei tips en tricks over routeplanning, fietscomputers, onderhoud, en andere zaken uit het leven van een gravelaar.

Vandaag rijden we allemaal op een keurige Bergamont Grandurance huurfiets. Helaas ligt de mecanicien van NL Tour Rides ziek in bed, waardoor het enige moeite kost om iedereen met bruikbare pedalen op de fiets te krijgen. Maar uiteindelijk kunnen we van start, met als bijkomend voordeel dat het inmiddels droog is geworden.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-gravel-clinic-beginners-nltr-personal-mariendaalUitzicht over landgoed Mariëndaal, een bekende gravel hotspot in Arnhem.

Op naar het gravel!

De eerste paar kilometer rijden we over asfalt richting de uiterwaarden bij Oosterbeek. Dat geeft iedereen de gelegenheid even te wennen aan de fiets. Als je geen racefiets gewend bent voelt sturen, remmen en schakelen toch ineens heel anders! Normaal is hier wat meer tijd voor, maar omdat we wat later vertrokken waren koos Edwin ervoor om snel aan de echte rit te beginnen. Zoals beloofd krijgen we vanaf hier steeds meer onverharde stroken voor de wielen, variërend van ‘echt’ gravel tot zandpaden en singletrack. We rijden rustig en stoppen regelmatig, zodat Edwin kan uitleggen wat we gaan doen en ons tips kan geven. Maar we doen vandaag geen moeilijke techniekoefeningen met pionnetjes, de nadruk ligt op lekker fietsen en het ervaren van het gravelgevoel.

Via Mariëndaal, Warnsborn en Schaarsbergen rijden we richting de Veluwezoom. Dat je in deze omgeving prachtig kunt gravelen is geen geheim, en de route laat de verscheidenheid aan landschappen en ondergronden mooi zien. Na een kilometer of 20 bereiken we het verste punt van de route en zit het ‘lesprogramma’ erop. Op de terugweg mogen we de opgedane vaardigheden in de praktijk brengen, en vooral nog genieten van de omgeving. Maar de tijd vliegt, en mede door de vertraging bij de start kiezen we uiteindelijk voor de kortste weg terug naar Doorwerth. Zoals dat hoort bij een graveltocht sluiten we de clinic af met een lekkere burger en gezelligheid.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-gravel-clinic-beginners-nltr-personal-uitlegTijd voor een hapje en een slokje tijdens de uitleg.

Is een gravelclinic voor beginners iets voor jou?

Waarschijnlijk wel, als…

Heb je weinig fietservaring? Of fiets je al langer op een racefiets of mountainbike en overweeg je om (ook) te gaan gravelen? Dan is de gravelclinic voor beginners een mooi startpunt. Je maakt op een toegankelijke manier kennis met het fenomeen ‘gravelen’. Fietshuur is bij de beginnersclinic standaard inbegrepen, dus je hoeft nog geen eigen gravelbike te hebben. Het is ook niet erg als je nog niet met klikpedalen rijdt. Er zijn ook ‘ladies only’ clinics voor dames die het gravelen liever zonder kerels ontdekken.

Misschien niet, als…

Heb je al een eigen gravelbike en kun je daarmee overweg? Waarschijnlijk heb je nog steeds een leuke dag, maar wellicht is deze clinic wat te eenvoudig voor jou. Heb je behoefte om wat meer aan je techniek te werken? Dan kun je deelnemen aan de cursus voor gevorderden, waarbij  moeilijker terrein wordt opgezocht en er meer aandacht wordt besteed aan het op de juiste manier sturen, remmen en schakelen in verschillende omstandigheden. Denk hierbij ook aan fietsen op schuine kanten, het voorkomen van shimmy, en het ontwijken van obstakels door uit te wijken of er zelfs overheen te springen.

Hoe was jouw allereerste gravelervaring?

Leuk? Spannend? Zwaar? Al deze dingen tegelijk? Laat het weten in de Cobbles Cycling Strava Club.

Gerelateerd artikel

cobbles-gravel-clinic-beginners-nltr-personal-gerelateerd

 

Hij kocht ooit zijn eerste mountainbike om vaker buiten te zijn. Meer dan tien jaar later rijdt Wout nog steeds op dikke banden. Waarom? Hij houdt van de rust in het bos en is niet vies van een mooie singletrack, maar heeft vooral een hekel aan tegenwind.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×