Skip to main content

Iedereen heeft zo zijn plannen, ambities en dromen voor het fietsseizoen. Martijn heeft voor 2024 maar liefst drie  keer een ultramarathon in zijn agenda staan. Er komt het nodige bij kijken om goed getraind met het juiste materiaal aan de start te staan. Hij geeft je een inkijkje in zijn voorbereidingsproces voor het rijden van een extreem lange en zware tocht.

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

  • Zondag 9 juni 2024
  • 90/120/150km uitgepijlde route
  • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
  • Optioneel: Cobbles summer jersey twv €59 voor €29
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Na mijn winst van het Nederlands kampioenschap 24-uur MTB in 2023 zei ik al snel (lees: direct na de finish) dat dit mijn laatste editie was en dat ik deze gekkigheid nóóit meer zou doen. De dag daarna kwam ik hier toch wel weer een beetje op terug, en zodra ik weer op een zadel kon zitten begon ik met nieuwe plannen maken voor het komende jaar. Dit jaar dus! Al snel viel mijn oog op een drietal self-supported ultramarathon races:

Hardennes Gravel Tour (31 mei 2024)

De Belgische Ardennen zijn het strijdtoneel van de 700 kilometer lange Hardennes Gravel Tour. Onderweg krijg je 11.000 hoogtemeters voor de kiezen, en dat grotendeels onverhard. Klinkt als echt iets voor mij.

The Hills have Bikes (22 juni 2024)

In Amerongen start komend jaar de eerste editie van The Hills Have Bikes. Dit is een self-supported ultrarace van 1130 kilometer. Naast gravel verraadt de routeplanner stiekem ook een behoorlijke hoeveelheid singletracks.

The Ardennes Monster (17 juli 2024)

Vanuit Namen in de Belgische Ardennen wordt The Ardennes Monster gereden. Dit is een self-supported ultrarace van 1050 kilometer met daarin 20.000 hoogtemeters. Afgelopen jaar heeft het monster mij verslagen en ben ik halverwege afgestapt, maar dit jaar zal hij harder zijn best moeten doen.

Artikel gaat verder na afbeeldingcobbles-gravel-ultramarathon-voorbereiding-martjin-ardennes-monsterMartijn in gevecht met The Ardennes Monster.

Het zal je niet verbazen dat ik het lekker vind om doelen te hebben. Zo heb ik een stok achter de deur, en een punt aan de horizon waar ik mijn training naar opbouw. In dit artikel laat ik je zien hoe mijn voorbereiding voor een ultramarathon er in grote lijnen uit ziet.

Trainen voor een ultramarathon

Afwisseling in training is belangrijk, en dus wissel ik in mijn mountainbike trainingsschema duurtrainingen af met intervaltrainingen. De korte HIIT trainingen skip ik voor deze ultra’s. In plaats daarvan doe ik wat langere krachtblokken. Grofweg bestaat mijn trainingsweek uit 1 of 2 intervaltrainingen, 1 duurtraining, 1 rustdag, en verder gewoon lekker fietsen met wat focus op techniek. Vaak combineer ik het geven van een mountainbike clinic met mijn duurtraining.

Materiaal

Kleding en slapen

Bij een self-supported race moet je je eigen spullen mee nemen. Het rijden van een ultramarathon is dus eigenlijk een extreme vorm van bikepacking, met zo weinig mogelijk slaap- en rusttijd. Je weet nooit wat je onderweg tegenkomt, dus je moet je voorbereiden op verschillende scenario’s. Wil je in de nacht doorfietsen? Dan moet je rekening houden met andere temperaturen. Een windbody, Gabba, een buff, andere handschoenen en arm- en beenstukken zijn dan aan te raden.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-gravel-ultramarathon-voorbereiding-inpakkenNa een korte pauze snel inpakken en weer verder.

Ga je voor het klassement en wil je geen tijd verliezen door in een hotel te slapen, dan is het aan te raden om een slaapzakje en bivvybag (bivakzak) mee te nemen. Je kunt dan, als het allemaal wat tegenzit, een paar uurtjes in een bushokje slapen.

Verder zorg je natuurlijk ook dat je spullen bij je hebt voor je persoonlijke verzorging. Tandenborstel en tandpasta, zonnebrandcrème, pleisters, paracetamol, natte doekjes, antimuggenspul en wat chamois crème voor een protesterend zitvlak behoren tot de standaard uitrusting.

Tassen

Op het gebied van tassen is er veel mogelijk. Er zijn tassen die je aan je stuur, frame of zadel kunt bevestigen. Ik kies zelf voor de Aero Race serie van Restrap. Ik bevestig een tas aan mijn zadel met daarnaast een saddle bag stabilizer. Deze laatste voorkomt het slingeren van je zadeltas en heeft daarnaast de mogelijkheid om twee extra bidons te monteren. De zadeltas gebruik ik voor mijn reservekleding.

Bovenop mijn frame komt een tas waarin ik voornamelijk repen, gels en elektronica heb. Aan mijn stuur komt nog een tasje te hangen waar je makkelijk met je hand in kunt. Deze is dus ideaal om een zak snoep, borrelnootjes, koekjes of een bus pringles te bewaren. Een greep uit dit tasje levert niet alleen energie, maar is na het zoveelste reepje ook goed voor de moraal!

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-gravel-ultramarathon-voorbereiding-fiets-wegDe kunst is om zo weinig mogelijk mee te nemen, maar wel genoeg.

Fiets

Op mijn stuur bevestig ik een klein opzetstuur waaronder ik ook weer een tas monteer. In deze tas komen mijn slaapspullen. Het opzetstuur biedt natuurlijk ook een andere positie voor de stukken met tegenwind maar gebruik ik ook voor het plaatsen van mijn navigatie en telefoon.

Ik offer een van mijn bidonhouders op voor een goed gevulde etui met alle benodigde reparatiespullen. Naast de multitool en binnenbanden, zit hierin een tool om de quick links van mijn ketting te vervangen, pluggen, een tangetje, tie wraps, een flesje kettingolie, een extra ventiel en een flesje latex. Voordeel hiervan is dat je alles in één oogopslag ziet en niet heel je zadeltasje leeg hoeft te halen om iets onderin te vinden.

Voeding

Op je fiets kun je een hoop voeding meenemen, maar als je langer dan 16 uur fietst, dan zal je op een bepaald moment toch inkopen moeten gaan doen. Denk daar op tijd aan, want het voorbijrijden van dat laatste bemande tankstation kan je duur komen te staan als je in de nacht zonder eten en drinken komt te zitten.

Ik gebruik op mijn fiets 3 bidons en heb daarnaast een Camelbak. Omdat je nooit weet wanneer je Camelbak leeg is, bewaar ik mijn bidons tot dat moment. Ook voor je bidons en Camelbak geldt dat je ze moet bijvullen als je de kans hebt.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-gravel-ultramarathon-voorbereiding-stuurtasEen aantal essentiële zaken wil je tijdens het rijden onder handbereik hebben.

De route

Alhoewel de definitieve routes nog niet bekend zijn, zijn deze in grote lijnen wel al bekend. Ik probeer deze routes gedeeltelijk al te verkennen en kijk daarnaast vooral ook online wat er allemaal te vinden is. Het is handig om met Google Maps en Streetview alvast in kaart te brengen waar je supermarkten, bakkers, restaurants, bemande tankstations en eventueel hotels kunt vinden.

Ik laat weinig aan het toeval over en bereid me tot in de puntjes voor. Dit kost een hoop tijd, maar bespaart tijdens een race een hoop irritatie. Mijn belangrijkste tip is dan ook: onderschat het niet en neem je voorbereiding en training serieus!

Wil je meer weten?

Heb je naar aanleiding van dit verhaal vragen over het rijden van een ultramarathon, of wil je je ervaringen delen? Laat het me dan zeker even weten. Via www.mtbmasters.nl kun je mijn contactgegevens vinden. Wil je weten hoe het me vergaat tijdens de races, dan kun je terecht op mijn Instagram profiel en Strava.

Rijd jij dit jaar ook een ultramarathon?

Deel je tips en plannen in de Cobbles Cycling Strava Club. Daar heb je vast nog wel tijd voor tussen de trainingen door!

Gerelateerd artikel

cobbles-gravel-ultramarathon-voorbereiding-gerelateerd

Martijn Verhaeg is initiatiefnemer van www.mtbmasters.nl en inmiddels al ruim 30 jaar actief op de mountainbike. Tegenwoordig rijdt hij vooral MTB (ultra)marathons. Daarnaast geeft hij training en begeleidt hij mountainbikers en gravelaars één-op-één bij het behalen van hun doelen.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door