Skip to main content

Er is natuurlijk niets mis met alleen fietsen, maar het is ook fijn om met een fietsvriend(in) op pad te gaan. Maar wat als die vriend(in) een beginner is, en dus veel minder sterk dan jij? Faya geeft je 5 tips waardoor jullie er allebei plezier aan beleven en het niet bij één gezamenlijk ritje blijft.

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

  • Zondag 9 juni 2024
  • 90/120/150km uitgepijlde route
  • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
  • Optioneel: Cobbles summer jersey twv €59 voor €29
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Je hebt al een tijd een leuke nieuwe hobby: racefietsen. Je hebt je spullen voor elkaar en voelt je inmiddels aardig thuis in het wereldje. Je mist alleen nog een ding: een fietsmaatje! Na een goed gesprek met je beste vriend(in) waarin je vol passie over alle mooie kanten van het wielrennen hebt verteld, is hij/zij om. Jullie gaan een keer samen fietsen!

Via via regel je een extra fiets, het is een perfecte zonnige dag. Maar dan?! Hoe ga je om met iemand die nog nooit heeft gefietst? En belangrijker: hoe zorg je dat je nieuwe fietsmaatje niet na één keer afhaakt, maar vaker mee wil? Hieronder geef ik je 5 tips om goed voorbereid op pad te gaan zodat jij én je fietsmaatje er beiden plezier uit halen.

20 kilometer fietsen? Daar kleed ik me niet voor om hoor…

Als je vaak fietst, bouw je snel een goede fietsconditie op. Maar als je nooit fietst, heb je dus ook niet diezelfde conditie. Zo gemakkelijk als het fietsen voor jou gaat, zo zwaar is het voor je beginnende vriend. Zorg er dus voor dat de eerste paar ritten niet te ver zijn. Zo houd je toekomstige fietsmaatje een positief gevoel over aan zijn nieuwe hobby. En even over die máár 20 kilometer… Die rijdt je dus ook niet met een gemiddelde van 35 km/h! Laat hem of haar het tempo bepalen, zo weet je zeker dat ie het vol houdt.

Tip 1

Is fietstijd voor jou schaars? Plan het dat zo in dat je er zelf een lange rit van kan maken, door ervoor of erna nog een stuk te fietsen. Zo kom je allebei aan de gewenste kilometers.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-5-tips-voor-fietsen-met-een-beginner-klimmenHoud bij je routekeuze niet alleen rekening met de afstand… 

Bonustip

Kun je je enthousiasme niet bedwingen? Doe dan een bordjessprint. Zie je een plaatsnaambordje, ga er dan voor! Wie er wint zal geen verrassing zijn, maar je hebt wel even je prikkeling gehad. De puntentelling voor jullie klassement gaat uiteraard pas van start als jullie op hetzelfde niveau zitten.

Let me take a break (or two)

Naast een niet te lange afstand zijn pauzes óók heel belangrijk. Een korte pauze om even een reepje te eten (fietsend eten is namelijk niet voor iedereen weggelegd), een lange pauze met een appeltaartje of een goede lunch. Beide dragen bij aan positieve ervaring op de fiets. Voor sommigen is een mooie rit onlosmakelijk verbonden met een lekker fris biertje, maar wellicht moet je die even bewaren voor ná het fietsen.

Tip 2

Ga je met een beginner op pad, bouw dan meer en langere pauzes in dan je gewend bent.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-5-tips-voor-fietsen-met-een-beginner-pauzeMet een extra (lange) pauze is niets mis.

Pedaaltje klik

Clicker die cleck je ligt zo op je… gat! Omvallen bij het stoplicht omdat je niet op tijd uit je pedaal komt, we zijn allemaal ooit beginner geweest en kennen het (bijna) allemaal. De eerste keer fietsen met klikpedalen is in ieder geval wennen, en sommige beginnende wielrenners zien er enorm tegenop.

Tip 3

Is het voor je fietsmaatje de eerste keer op klikpedalen? Neem dan even rustig de tijd om te oefenen. Liefst op een rustige plek, bijvoorbeeld gewoon in je eigen straat. In uit. In uit. Bocht links, Bocht rechts. In uit. In uit. Rijden. Remmen. In uit. Het lijkt kinderachtig, maar oefening baart kunst en voorkomt omvaltrauma’s.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-5-tips-voor-fietsen-met-een-beginner-klikpedaalOefenen met in- en uitklikken doe je liefst niet op een druk kruispunt.

Hamertje tik

Elke wielrenner heeft ‘m weleens op bezoek gehad. Je bent lekker aan het fietsen en ineens is hij daar: de man met de hamer.

Tip 4

Om er voor te zorgen dat je maatje de volgende keer weer mee wil, neem je genoeg eten mee voor jullie allebei, en nog wat reservevoedsel voor de zekerheid. Snelle Jelles, bananen, reepjes, gelletjes, suikerwafels: niks is te gek. Het spreekt voor zich dat jij al dat eten tijdens de rit bij je draagt. En vergeet vooral niet voldoende water mee te nemen!

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-5-tips-voor-fietsen-met-een-beginner-etenEen extra banaantje voor de zekerheid kan geen kwaad.

Tool time

Weet jij wat je allemaal bij je moet hebben als je de Mount Everest gaat beklimmen? Nee, net zo goed weet jouw maatje niet welke gadgets of fietskleding hij/zij moet hebben.

Tip 5

Neem hem mee op sleeptouw en ga goed voorbereid op pad! Het hoeft natuurlijk niet allemaal meteen superduur en van fancy fietsmerken te zijn, bij de Decathlon hebben ze ook alles. Misschien moet je alleen die billenzalf even uitstellen tot jullie samen toe zijn aan echt lange ritten, want dat schrikt anders waarschijnlijk wel wat af!

Hoe ga jij om met (grote) niveauverschillen tijdens het fietsen?

Ben je zelf een beginner en ga je met ervaren fietsers op pad? Of ben jij juist de ervaren rot die beginners de fijne kneepjes van het fietsen bijbrengt? Deel je tips en verhalen in de Cobbles Cycling Strava Club. Daar wordt je nieuwe fietsmaatje natuurlijk ook meteen lid van!

Gerelateerd artikel

 

cobbles-wielrennen-5-tips-voor-fietsen-met-een-beginner-gerelateerd

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×