Skip to main content

De dagen worden langer en het weer aangenamer: de lente hangt in de lucht! Begint het bij jou ook weer te kriebelen? Bij de Cobbles redactie is er in ieder geval geen gebrek aan mooie, fijne en ambitieuze fietsplannen voor 2024. Ter inspiratie delen we ze met jou!

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

  • Zondag 9 juni 2024
  • 90/120/150km uitgepijlde route
  • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
  • EARLY BIRDS: Cobbles summer jersey twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Anton

Het nieuwe jaar begint met een operatie voor mijn vrouw met daaraan gekoppeld een wekenlang herstel. Kort daarna hebben we een verbouwing van de keuken. Dat zal ongetwijfeld consequenties hebben voor de trainingsopbouw richting de periode waarin de mooie evenementen plaatsvinden. Heel vast staat het mede daarom nog niet hoe 2024 er fietsgewijs uit gaat zien.

Het aanvankelijke plan was om weer bij de Tour du ALS op de Ventoux te zijn. Tien keer eerder deed ik mee aan dit fantastische evenement. Zeker met de afgelopen 3FM Serious Request-actie kriebelde het behoorlijk. Echter past het dit jaar niet in combinatie met onze vakantieplanning. Voor een ander evenement gekoppeld aan een goed doel wil ik al jarenlang inschrijven: Duchenne Heroes. Echter valt deze dit jaar precies gelijk met The Ride Gravel, en ook die staat al een tijd op mijn wensenlijst. Dat wordt dus kiezen.

2024 zou sowieso het jaar moeten worden om eens écht werk te maken van mijn bikepacking idealen en meerdaagse fietstochten. Verder ben ik op dit moment op zoek naar ‘vaste’ gravelroutes, liefst met een thema. Iedere zes weken wil ik daar na een grondige verkenning op Cobbles over schrijven.

Daarnaast zijn er zeker de wekelijkse ritten met mijn fietsclubjes op de racer. Oh ja, daar zijn wat plannen voor een aantal Stelvio-dagen opgestaan. Ook mooi, heb ik nog een appeltje mee te schillen. Enfin, 2024 zal in veel opzichten niet anders worden dan voorgaande jaren. Zoveel mogelijk fietsen en genieten, liefst met veel variatie en dat optimaal zien in te passen in het drukke werk- en gezinsschema.

Artikel gaat verder onder afbeeldingAnton heeft eigenlijk te veel fietsplannen voor 2024, dus er moeten keuzes gemaakt worden.

Bart

Ik ga in september voor de vierde keer meedoen aan Duchenne Heroes, waarover ik voor Cobbles al eerder een verhaal schreef. Het geeft mij superveel voldoening om mijn passie voor het mountainbiken te kunnen combineren met de inzet voor een goed doel. Duchenne Heroes is een fantastisch evenement voor mountainbikers en daagt mij sportief gezien enorm uit. Daarbij is de vibe van het evenement fantastisch, en leer je veel mensen kennen.

De zevendaagse tocht rijd ik als lid van een viermansformatie, Team “De Wout Rijders”, en gezamenlijk proberen we zoveel mogelijk geld op te halen om bij te kunnen dragen naar verder onderzoek naar deze vreselijke spierziekte. Zo organiseer ik onder andere twee bierproeverijen in een kroeg, waar mensen tijdens het kijken naar Parijs-Roubaix en een rit uit de Tour de France worden vermaakt met speciale wielerbieren en mooie wielerverhalen.

Daarnaast ben ik, samen met twee andere deelnemers, dit jaar voor het eerst verantwoordelijk voor de tochten die worden gereden. Daarom zijn we vanaf januari al bezig met het maken van de nieuwe tochten voor Duchenne Heroes.

Behalve Duchenne Heroes rij ik dit jaar ook The Bike Trophy, door de organisatie aangeprezen als het gekste en meest avontuurlijke fietsevent voor gravel- en mountainbikers van de Lage Landen. Dat klinkt goed!

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-mountainbiken-duchenne-heroes-ervaringen-voorbereiding-bartBart gaat weer afzien en genieten voor het goede doel tijdens Duchenne Heroes.

Daan

Fietsers die mij kennen weten misschien dat ik al jaren kamp met een knieblessure. In 2022 heb ik een ‘fietspauze’ genomen, om de focus op hersteloefeningen te leggen. Sinds 2023 zit ik weer lekker op de fiets. Juist met niet te veel focus op de knie, want te veel met een blessure bezig zijn maakt het ook erger. Zo ben ik in het afgelopen jaar goed vooruit gegaan.

In 2024 wil ik die stijgende lijn voortzetten. Met name voor meer van hetzelfde, langer genieten dus. Lekker fietsen met vrienden, in de natuur zijn, je fit voelen. Toertochten zaten er voor mij nooit in, de kortste afstand was al te lang. Maar ik denk dat het nu wel weer kan, dus ik ga de toertochtentips op Cobbles zeker in de gaten houden en er een paar mooie uitzoeken!

Deze winter heb ik ook het Zwiften weer opgepakt. Daarin geldt hetzelfde: opbouwen op gevoel en niet te veel willen. Toch staat de Alpe du Zwift al een tijd op mijn lijstje. Maar daarvoor moet ik echt nog flink trainen. Anderhalf uur lang 8% trappen is voor een (voormalig) geblesseerde knie een hele opgave. Wel een mooi doel! En daarna in het echt natuurlijk.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles daan waletDaan wil in 2024 de stijgende lijn voortzetten tot op de top van Alpe d’Huez.

Edwin

In het vroege voorjaar ga ik een weekje klimmen op Gran Canaria. Daarna gaat de focus op de kasseien. Ik heb al drie keer meegedaan aan Parijs-Roubaix, en dit jaar ga ik voor mijn vierde deelname.

Verder wil ik de 530 km gravelversie van het Pieterpad fietsen. En dan wel volledig self-supported, dus alles zelf georganiseerd en geregeld, en zonder overnachtingen in saaie hotels!

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-gravel-bikepacking-nederland-xxl-400km-kruispuntEdwin wil bikepackend de gravelversie van het Pieterpad bedwingen.

Faya

Parijs – Tilburg: het klinkt als een autoreis na een bezoek aan de romantische stad van de liefde en Tour d’Eiffel, maar het is een fietstocht! Met studentenwielrenvereniging De Meet hoop ik dit jaar deze traditionele tocht te kunnen fietsen! Een fikse rit van 420 km waarbij we in één ruk van de Champs-Elysées tot Kruikenstad fietsen. Zet het weekend van 15-16 juni maar vast in je agenda, want we kunnen wel wat support gebruiken!

Naast deze fietstocht staan er ook nog wat hardloopjes op de planning: een halve marathon en de Chouffe trailrun van 28 km. Maar dat is uiteraard zonder fiets!

Artikel gaat verder onder afbeeldingFaya hoopt dit jaar haar naam toe te voegen aan de lijst van finishers van Parijs-Tilburg van De Meet.

Martijn

Normaal gesproken zou ik op dit moment al flink aan het trainen zijn voor het NK 24-uurs Mountainbike in juni, maar deze wedstrijd gaat in 2024 helaas niet door. Geen mogelijkheid dus om mijn titel uit 2023 te verdedigen. Daarom heb ik voor dit jaar een aantal andere ultraraces geselecteerd:

Hardennes Gravel Tour (31 mei 2024)

De Belgische Ardennen zijn het strijdtoneel van de 700 kilometer lange Hardennes Gravel Tour. Onderweg krijg je 11.000 hoogtemeters voor de kiezen, en dat grotendeels onverhard. Klinkt als echt iets voor mij.

The Hills have Bikes (22 juni 2024)

In Amerongen start komend jaar de eerste editie van The Hills Have Bikes. Dit is een self-supported ultrarace van 1130 kilometer. Naast gravel verraadt de routeplanner stiekem ook een behoorlijke hoeveelheid singletracks.

The Ardennes Monster (17 juli 2024)

Vanuit Namen in de Belgische Ardennen wordt The Ardennes Monster gereden. Dit is een self-supported ultrarace van 1050 kilometer met daarin 20.000 hoogtemeters. Afgelopen jaar heeft het monster mij verslagen en ben ik halverwege afgestapt, maar dit jaar zal hij harder zijn best moeten doen.

6 Uur van ‘t Zand (6 oktober 2024)

Rondjes rijden over een afgezet mountainbike-parcours blijft lekker! Voor komend jaar staat de 6 Uur van ‘t Zand nog op het lijstje. Na mijn derde plek in 2023 leg ik de lat een stukje hoger.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-mountainbiken-wintertraining-doelEr is dan wel geen 24-uurs NK dit jaar, Martijn heeft genoeg andere uitdagingen gevonden.

Rik

Dit jaar komt er een einde aan mijn mega bikepacking avontuur. Sinds deze week ben ik weer terug in Europa na een uitstapje naar de Sahara en Marokko (binnenkort meer hierover). Ik fiets nu weer langzaam richting Nederland. Tegen die tijd staat er waarschijnlijk ongeveer 25.000 kilometer op de teller, en heb ik door bijna dertig landen gefietst.

Ik kijk ik ernaar uit om weer een rondje door de polder en door de duinen te fietsen, en bij vrienden en familie langs te gaan. Voor dat laatste overweeg ik een rondje Nederland te fietsen, maar dat is afhankelijk van hoe snel ik weer werk heb gevonden. Hoe dan ook zal ik niet stil zitten.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-rik-mega-bikepacking-oost-europa-grens-turkijeNa een jaar fietsen door heel Europa kan Rik over een paar maanden weer door de Nederlandse polder rijden.

Wiebe

Professional worden zit er niet meer in als 45-plusser natuurlijk, maar na een aantal jaren knokken om weer op niveau te komen na mijn ongeval durf ik het nu weer aan om weer wedstrijden op een ander niveau te proberen. Dit seizoen heb ik een masterlicentie aangevraagd bij de KNWU. Samen met mijn trainingsmaat Danny ga ik een klein team opzetten. We hebben intussen ook al wat interessante sponsoring aangetrokken hiervoor. Mede dankzij het netwerk van Cobbles Cycling kunnen we enthousiast deel gaan nemen aan criteriums, Grand Fondo’s en crosswedstrijden in Nederland en België. We willen ook hier en daar wat gravelraces proberen.

Verder wil ik nog een keer meedoen aan Milaan – San Remo. In 2019 nam ik al eens deel, en met de kennis van toen wil ik natuurlijk sneller en frisser finishen dan toen. Ook drie weken Penedes staat weer op het programma van de zomer. Dat wordt niet alleen klimmen, maar ook afzien op terrasjes met cortados con hielo en bocadillos Francesa.

In de nazomer zit ik alweer op de crosser terwijl ik op de racer de laatste criteriums afwerk. Komende winter wil ik eens kijken wat ik kan bereiken als ik me volledig richt op het veldrijden. Je kunt beter een midlifecrisis voor zijn en alvast wat geks gedaan hebben toch?

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-marmotte-verslag-wiebe-tongVorig jaar reed Wiebe La Marmotte, dit jaar Milaan – San Remo?

Wout

De afgelopen maanden heb ik mijn fietskilometers vrijwel uitsluitend op Zwift gemaakt. Dat kwam beter uit in combinatie met de voorbereiding op een (hardloop)marathon in maart. Maar ik zal eerlijk zijn: ook de vele regen en modder van deze winter nodigden mij niet uit om vaker buiten te gaan fietsen. Het gevolg is wel is dat ik nu heel veel zin heb om na die marathon weer ‘echt’ te gaan fietsen. Dankzij Zwift en de hardloopkilometers hoop ik een vliegende start te maken in het fietsseizoen.

Heel concrete fietsplannen voor 2024 heb ik (nog) niet. Ik probeer altijd nieuwe routes te bedenken, en de vierkantjes van Veloviewer of Statshunters helpen me daarbij. Het verhogen van mijn Eddington score is een goede motivatie om het rondje soms nog nét wat langer te maken.

Verder probeer ik mijn kilometers ‘eerlijk’ te verdelen tussen asfalt en onverhard, en regelmatig een (gravel) bikepackingweekendje in te plannen. Tip: prik lang van tevoren een weekend en blokkeer dit in je agenda. Bestemming, route en accommodatie kun je later nog bedenken, maar zo heb je iets om naar uit te kijken. Bovendien voorkom je dat je weekenden voor je het weet alweer volgepland zijn met zaken die ook best een andere keer kunnen. En mocht er echt iets belangrijks tussenkomen of het wordt hondenweer, dan kun je altijd nog cancelen.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-gravel-bikepacking-weekend-eifel-singletrackNa een winter van Zwift en hardlopen kan Wout niet wachten om weer buiten te fietsen.

Wat zijn jouw fietsplannen voor 2024?

Deel je to-do- en verlanglijstje in de Cobbles Cycling Strava Club, en inspireer en motiveer gratis en voor niets jezelf en anderen!

Gerelateerd artikel

cobbles-gravel-rik-mega-bikepacking-zuid-europa-gerelateerd

Hij kocht ooit zijn eerste mountainbike om vaker buiten te zijn. Meer dan tien jaar later rijdt Wout nog steeds op dikke banden. Waarom? Hij houdt van de rust in het bos en is niet vies van een mooie singletrack, maar heeft vooral een hekel aan tegenwind.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×