Skip to main content

Winter Bikepacking Weekend Veluwe (bikepacking inspiratie)

Bikepacking in de zomer is natuurlijk geweldig. Toch biedt een trip in de winter ook een unieke beleving! Je moet wel met andere dingen rekening houden dan in de zomer. Daarom ontwikkelde Edwin a.k.a. The Gravelracer een unieke gravelroute, speciaal afgestemd op bikepacking in de winter!

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

 • Zondag 9 juni 2024
 • 90/120/150km uitgepijlde route
 • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
 • Optioneel: Cobbles summer jersey twv €59 voor €29
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

 • Zondag 3 maart 2024
 • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
 • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
 • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Het idee: tweedaagse winter bikepacking trip voor iedereen (meerdere afstanden)

Onlangs presenteerden we onze ‘Big 5 Bikepacking’ trip, een vierdaags gravelavontuur door vijf van de mooiste gravelgebieden van Nederland. 400 kilometer in totaal. Voor in de winter is dat voor de meesten een beetje te veel van het goede. Geïnspireerd door de Big Five heb ik een route gemaakt, zodat iedereen van een winters bikepacking avontuurtje kan proeven.

Artikel gaat verder onder afbeelding
Winter Bikepacking Weekend: bestel hier de 25-pagina tellende e-guide voor een kant-en-klaar tweedaags bikepacking avontuur op de Veluwe

Je kunt kiezen uit S, M en L. Ofwel twee etappes/dagen van:

 • S: 60 + 40 km = 100km
 • M: 70 + 50km = 120km
 • L: 85 + 75km = 160km

Alle routes starten bij Restaurant de Thermiekbel (parkeerruimte voor de deur/ 30 minuten fietsen van Arnhem CS), op de Terletse Heide midden op de Veluwe.

In de route kom je op de mooiste plekjes van de Veluwe: de Posbank, Deelerwoud, Planken Wambuis en meer. Wat het extra bijzonder maakt is dat je deze prachtige omgeving ditmaal als winter wonderland meemaakt. Niet alleen is dat anders, het is ook extra rustig. Sereen genieten van een bijzonder bikepacking avontuur dus.

Artikel gaat verder onder afbeelding
Winter Bikepacking Weekend: bestel hier de 25-pagina tellende e-guide voor een kant-en-klaar tweedaags bikepacking avontuur op de Veluwe

Winter Bikepacking Weekend e-guide

Net als voor de Big 5 bieden we hier ook weer een kant-en-klare bikepacking trip. We hebben een overzichtelijke gids ontwikkeld, waarin de route volledig wordt uitgelicht. Daarnaast vind je alle tips die hieronder staan, maar dan veel uitgebreider. Denk aan voorbereiding, overnachtingen, uitrusting, etc. Voor €9 download je de 25-pagina tellende gids. Lees gerust verder voor een klein voorproefje van wat je in de gids kunt verwachten!

Artikel gaat verder onder afbeelding
Winter Bikepacking Weekend: bestel hier de 25-pagina tellende e-guide voor een kant-en-klaar tweedaags bikepacking avontuur op de Veluwe

Voorbereiding op een meerdaagse winterse fietsrit

Waar onze Big 5 gids afgestemd was op fietsen in goed weer, ga ik je hier vertellen wat je in de winter kunt doen om je bikepacking trip tot een succes te maken! Let wel: dit is een advies. Als je iets niet wil doen, bijvoorbeeld spatborden kopen, sla dan gerust mijn advies in de wind.

Het is verstandig om enkele voorbereidingen te doen, zodat je fiets zo schoon en bruikbaar mogelijk blijft. Denk aan spatborden. Hoewel je in principe niet zo lang fietst dat je in het donker terecht komt, is een setje verlichting ook verstandig. Als je het geld er voor over hebt, is een setje winter gravelbanden ook fijn (dikker, meer profiel).

Aanraders voor fietskleding verschilt per persoon per temperatuur. Check dus ons laagjes-advies wanneer je gaat fietsen. Goede handschoenen zijn essentieel, want twee dagen met ijskoude vingers rijden is niet gezond. Hetzelfde geldt voor je fietsschoenen. Er zijn speciale winterschoenen voor de mountainbike. Ook overschoenen kunnen helpen. In onze Winter Bikepacking Weekend e-guide geven we nog meer tips. Afhankelijk van de kou is goede bescherming van je gezicht ook fijn. Denk aan iets van merinowol en een laag Labello.

Warm eten en drinken onderweg

De beste opwarming komt van binnenuit. Binnen pauzeren om je lichaam op te warmen vind ik te veel gedoe met de laagjes. Neem liever wat meer (en de juiste) brandstof tot je, zodat je lichaam het harde werk om buiten op temperatuur te blijven makkelijk aankan. Denk aan bouillon, chocomel of thee. In onze Winter Bikepacking Weekend e-guide geven we tips over hoe je dat daadwerkelijk de hele rit warm houdt. Daarnaast is het opwarmen van een blik knakworsten een leuke, warme oppepper tussendoor!

Artikel gaat verder onder afbeelding
Winter Bikepacking Weekend: bestel hier de 25-pagina tellende e-guide voor een kant-en-klaar tweedaags bikepacking avontuur op de Veluwe

Warme overnachtingen in de winter

Eenmaal gefinisht heb je aan een paar dingen behoefte: je reserves aanvullen. Want waarschijnlijk heb je door de kou te weinig gedronken en gegeten. Warm blijven/worden, zeker als de buitentemperatuur echt winters laag is. En natuurlijk een lekker warme nacht, om weer op te laden voor de volgende fietsdag.

Daarom adviseren we, nog meer dan in onze zomerse Big 5 gids, om in trekkershutten te overnachten. Een trekkershut zorgt voor een rustige afsluiting van de dag. Om het toch een béétje avontuurlijk te houden, kiezen we voor een basishutje met een tweepits gasttoestelletje, kleine campingkachel en simpele inrichting. Wil je wat meer luxe? Dan geven we nog een alternatief dat letterlijk om de hoek ligt.

Kies je de trekkershut? Ondanks dat je binnen slaapt, zal het in de ochtend koud zijn. Maar jij bent een echte strijder! Vol goede moed rits jij je slaapzak open. Warm jezelf weer op met onze tips uit de Winter Bikepacking Weekend e-guide en je bent klaar voor de tweede en laatste etappe!

Onderweg met The Gravelracer: sfeerverslag Bikepacking Winter Weekend

De route doet echt de mooiste plekken van de Veluwe aan. Zowel de eerste als de tweede dag heeft een eigen karakter met bijzondere dingen. Natuurlijk is er op beide dagen voldoende natuurschoon. Maar op dag 1 vind je bijvoorbeeld wat meer kansen om wild te spotten. En op dag 2 krijg je wat meer siteseeing voor je kiezen.

Dag 1: op safari in eigen land

Op de eerste dag doe je een heleboel bekende gebieden aan. Ben je er klaar voor? Hier komt de waslijst: Terletse Heide, Posbank, Loenermark, Deelerwoud, Planken Wambuis en meer. Na de start begint het ook echt direct met het natuurschoon. Je start in Veluwezoom, waar je direct wat hoogtemeters voor je keizen krijgt. De eerste paar uur geniet je van de Loenermark. Hier heb je prachtige brede gravelfietspaden.

Op een gegeven moment ga je in het tunneltje de A50 onderdoor. Daarna kom je in het beroemde Deelerwoud, met zijn twee iconische bomen (inmiddels omgedoopt tot ‘gravelmonument’). Verderop krijgt de technische fietser onder ons nog de optie om een stukje singletrack te doen. Anders kies je gewoon het fietspad. Richting het einde kom je door Planken Wambuis, waar je altijd wel wild spot.

Moe en voldaan zul je aankomen in je accommodatie in Otterlo! Warm hier lekker op, maak wat te eten en geniet van een rustige avond. Even heerlijk warm opladen voor de volgende dag op de fiets.

Artikel gaat verder onder afbeelding
cobbles-gravel-winter-bikepacking-weekend-veluwe-padWinter Bikepacking Weekend: bestel hier de 25-pagina tellende e-guide voor een kant-en-klaar tweedaags bikepacking avontuur op de Veluwe

Dag 2: geschiedenislesje

Is dag 1 je te zwaar gevallen? Kies dan op dag 2 voor een kortere afstand. Ben je niet moe genoeg? Kies dan voor een langere afstand, als je nog niet op L zat.

Je begint je dag met wat opwarmkilometers over een betonplatenfietspad dwars door de Hoge Veluwe. Daarna stop het niet met het natuurschoon, want ook bij Noord Ginkel is het puur genieten. De oplettende fietser zal later, bij Zuid Ginkel, nog een bunker uit de Tweede Wereldoorlog spotten. In deze hele regio is zwaar gevochten rond september 1944.

De rijders van de lange route maken een extra uitstapje naar het middeleeuwse Kasteel Doorwerth. Dat stamt maar liefst uit het jaar 1260. Hier in de buurt daal je de Italiaanseweg af. Weer eens wat anders dan klimmen over deze klinkers. Zorg wel voor de juiste bandendruk en remtechniek.

Vervolgens zul je alle rust en ruimte ervaren in Lichtenbeek en Mariendal. Je zult denken dat je in Toscane bent. Maar eigenlijk bevindt je je op slechts kilometers van Arnhem Centraal. Je vervolgt je weg met wat heerlijke gravelkilometers, om relaxed af te sluiten richting de Terletse Heide. Met een geweldig avontuur in de pocket kom je weer terug bij de parkeerplaats!

Artikel gaat verder onder afbeelding
Winter Bikepacking Weekend: bestel hier de 25-pagina tellende e-guide voor een kant-en-klaar tweedaags bikepacking avontuur op de Veluwe

Interesse? Bestel de Winter Bikepacking e-Guide voor slechts €9

Heb je zin gekregen om in de winter een mooi fietsavontuur te beleven? Voor €9 download je onze 25-pagina tellende gids, met alle informatie die je nodig hebt. Het komt neer op een hele uitgebreide versie van dit artikel. Plus natuurlijk alle GPXen van de routes.

Bestel hier de Winter Bikepacking Weekend Veluwe e-guide

Artikel gaat verder onder afbeelding
Winter Bikepacking Weekend: bestel hier de 25-pagina tellende e-guide voor een kant-en-klaar tweedaags bikepacking avontuur op de Veluwe

Wat voor bikepacking trip moeten we nu gaan ontwikkelen?

Laat het weten in de Cobbles Strava Club! We gaan namelijk zeker weer een nieuwe e-guide ontwikkelen en we zijn benieuwd wat jullie willen weten. Andere ideeën zijn ook welkom! Zie je bijvoorbeeld graag eens een racefiets e-guide? Laat een comment achter.

Gerelateerd artikel

Smaakte dit tweedaagse bikepacking avontuur naar meer? We hebben ook een kant-en-klare gids voor de langste bikepacking gravelroute van Nederland: The Big 5. De vijf mooiste gravelgebieden van Nederland, samengevat in 400 kilometer, verdeeld over vier dagen. Lees hier het sfeerverslag over de langste bikepacking route van Nederland.

The Big Five: de langste gravel bikepacking route van Nederland (400km door Kroondomein, Veluwe, Sallandse Heuvelrug, etc)

Op de bovenbuis van zijn titanium fiets staat het logo van Parijs-Roubaix (en een kasseienpatroon) geanodiseerd. Na 4 motorongelukken kan The Gravelracer niet alles meer. Maar hij kijkt vooral naar wat nog wel kan. Ieder jaar gaat hij naar Velofollies op zoek naar nieuwe fietsen en gadgets. En ideeën opdoen voor het nieuwe (fiets-)jaar. Routes-op-maat maken (voor gravelbike en racefiets) is zijn specialiteit geworden. Binnen fietsen doet hij nooit.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×