Skip to main content

Fiets jij in de winter alleen om een beetje in beweging te blijven? Dat is natuurlijk prima, maar dan is dit artikel niet echt voor jou bedoeld. Maar wil je ook in de winter effectief doortrainen en in het voorjaar tip-top in conditie zijn? Ga er dan maar eens goed voor zitten. Martijn vertelt je hoe je van een winters ritje een echte wintertraining maakt.

Artikel gaat verder onder banners 

Gravel, snert, trappist & vuurkorven:

  • Zondag 3 november 2024
  • 65 of 90km prachtig gravel
  • De Kempen en het Vlaamse grensgebied
  • Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

In de winter halen we massaal onze mountainbike of gravelfiets weer van stal. Sommige fietsers gebruiken hun fiets-met-brede-banden om alsnog op de weg te rijden, maar dat is natuurlijk zonde. Ga lekker de bossen in, geniet van al het moois, ontdek paden waarvan je het bestaan niet wist en profiteer van de beschutting tegen regen en wind. Met de tips voor wintertraining in dit artikel houd je het afwisselend, blijf je gemotiveerd én ben je in het voorjaar meteen lekker in vorm.

Train met een doel

Trainen met een doel zorgt ervoor dat je gemotiveerd blijft. Je weet waar je het voor doet. In de winter zijn er niet zo veel evenementen, hoewel mountainbikemarathons als de Dutch Masters of MTB en de Drenthe 200 voor velen toch wel een heel mooi streven zijn. Je kunt het jezelf natuurlijk ook minder moeilijk maken, en als doel stellen dat je dit jaar níet 4 kilo zwaarder uit de winter komt dan dat je er in ging. Kies een doel dat bij je past en dat (met een realistische inspanning) haalbaar is.

Naast een doel in de toekomst is het ook goed om voor elke wintertraining een specifiek doel te hebben. In plaats van gewoon op te stappen en te kijken hoe het gaat, kun je gericht verschillende trainingsvormen afwisselen en gestructureerd specifieke trainingen afwerken. Wil je gestructureerd trainen, dan kun je een eenvoudig mountainbike trainingsschema maken. Dit zorgt ervoor dat je weet wat je te doen staat en je jezelf motiveert om echt op die fiets te stappen.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-mountainbiken-wintertraining-doelWintertraining helpt je je doelen in het zomerseizoen te bereiken.

Duurtraining

Als wintertraining kun je prima een duurtraining doen van bijvoorbeeld 2 tot 3 uur waarbij je op een lage intensiteit rijdt. Hierbij leer je je lichaam om efficiënt met energie om te gaan en stimuleer je je vetverbranding. Als het weer het toelaat kun je deze training zonder probleem uitbreiden naar 4 of 6 uur. Duurtrainingen zijn ook uitermate geschikt om uit te vinden hoe vaak en veel je moet eten en drinken, en welke voeding/drank voor jou het beste werkt.

Intervaltraining

Heb je weinig tijd, doe dan een intervaltraining. Probeer bij een intervaltraining te variëren in het aantal intervallen en de duur ervan. Begin bijvoorbeeld met 5 sprints van 1 minuut. Bouw dat vervolgens langzaam uit naar langere sprints en meer herhalingen. Of voer de intervallen uit met een lage of juist een hoge trapfrequentie.

Hersteltraining

Na een zware intervaltraining of lange duurrit is het goed om op een lage intensiteit en met een wat hogere trapfrequentie ‘los te fietsen’. Over het algemeen is 60 tot 90 minuten hiervoor al voldoende.

In de winter en herfst leent het weer zich er natuurlijk niet altijd voor om buiten te fietsen. Met name intervaltrainingen en hersteltrainingen kunnen prima op een (smart) fietstrainer of spinningfiets worden uitgevoerd, bijvoorbeeld met behulp van Zwift of andere indoorfietsprogramma’s. Wil je serieus binnen trainen, bekijk dan ook ons Zwift trainingschema.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-mountainbiken-wintertraining-duurtrainingDe beschutting van het bos is ideaal voor je wintertraining.

Werk aan je techniek

Als je sneller wil worden in het bos of op technische gravelstroken, dan is een goede techniek natuurlijk essentieel. Maar hoe til je je techniek naar een hoger niveau? Zoek bijvoorbeeld online naar instructievideo’s, of ga met een groep (betere) fietsers op pad en kijk de kunst af. Maar je kunt er ook voor kiezen om een groepstraining te volgen of een 1-op-1 mountainbike clinic te doen. Over het algemeen kun je op een gravelfiets prima deelnemen aan een mountainbike clinic voor beginners, maar er zijn uiteraard ook gespecialiseerde gravel clinics.

Soepele slalom

Ik heb eerder al eens een blog geschreven over de 3 mountainbiketechnieken die je moet beheersen. De belangrijkste les uit dat artikel is dat je het verschil maakt door je houding op de fiets. Ik durf te zeggen dat als je bochtentechniek goed is, je bijna iedereen het snot voor de ogen kunt rijden. Een goede techniek zorgt er namelijk voor dat je minder vaart verliest, en dus ook minder energie verspilt met deze weer terug krijgen. Simpel zat.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-mountainbiken-wintertraining-bochtentechniekVan een goede bochtentechniek heb je het hele jaar door profijt.

Bochtentechniek begint ermee dat je dynamisch op je fiets zit, en niet als een zak potgrond. Een goede manier om te voelen wat dynamisch fietsen inhoudt is slalommen om de streepjes op het midden van het fietspad. Doe dit eerst terwijl je zit (en je je lichaam om ieder streepje heen moet loodsen), en daarna staand (waarbij je alleen je fiets om die streepjes heen beweegt). Als je dit op hogere snelheid doet, zul je zien dat je zittend na het vijfde streepje de volgende mist, terwijl je staand veel verder komt. Perfect oefenmateriaal!

Oefenen, oefenen, oefenen

Oefening baart kunst, dus probeer regelmatig aan je techniek te werken. Pak eens een singletrack en rijd deze meerdere keren achter elkaar, of probeer dat lastige klimmetje gewoon eens 10 keer. Je zult zien dat het steeds makkelijker gaat. Wil het nog steeds niet lukken of stokt je progressie, zoek dan hulp om de fijne kneepjes te leren. Je mag mij altijd bellen!

Wat doe jij als wintertraining om in vorm te blijven?

Buiten fietsen? Binnen fietsen? Krachttraining? Andere sport(en)? Laat het weten in de Cobbles Cycling Strava Club.

Gerelateerd artikel

cobbles-mountainbiken-wintertraining-gerelateerd

Martijn Verhaeg is initiatiefnemer van www.mtbmasters.nl en inmiddels al ruim 30 jaar actief op de mountainbike. Tegenwoordig rijdt hij vooral MTB (ultra)marathons. Daarnaast geeft hij training en begeleidt hij mountainbikers en gravelaars één-op-één bij het behalen van hun doelen.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×