Skip to main content

Ben jij een mooiweerfietser? Of ga je ook op pad als het heeft gesneeuwd? Martijn van MTB Masters houdt wel van winterse omstandigheden en vertelt je hoe je optimaal kunt genieten van een witte rit in de sneeuw.

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

  • Zondag 9 juni 2024
  • 90/120/150km uitgepijlde route
  • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
  • Optioneel: Cobbles summer jersey twv €59 voor €29
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Je ziet het eigenlijk al als je wakker wordt, het licht buiten is anders dan anders… er ligt sneeuw! Waar je vroeger het liefst gelijk je slee uit de schuur trok, denk je nu in eerste instantie aan je mountainbike. Waar moet je aan denken als je in de sneeuw gaat mountainbiken?

1. Zorg dat je kleding in orde is

Als er sneeuw ligt is het koud. Zorg dus dat je de juiste kleding draagt. Meerdere lagen over elkaar en een regenjack of windbody houden je warm en droog. Goede handschoenen, een mutsje en een Buff (of andere nekwarmer) zijn een must, evenals winterschoenen of overschoenen.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-mountainbiken-sneeuw-tips-droneHoe vaak krijg je nu de kans om in een witte wereld te fietsen?

2. Ga niet te lang

Ook als je kleding in orde is, zul je na een tijdje fietsen toch nat worden. Je koelt dan snel af waardoor je ook veel energie verliest. Houd er rekening mee dat je ook nog naar huis moet. Drie kwartier terug fietsen rond het vriespunt met wind tegen is niet lekker en kan er voor zorgen dat je het echt te koud krijgt.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-mountainbiken-sneeuw-tips-uitzichtFietsen in de sneeuw is een bijzondere ervaring die je op zijn minst een keer geprobeerd moet hebben.

3. Eet en drink voldoende

Als het koud is verbruikt je lichaam meer energie om warm te blijven. Houd hier rekening mee en zorg dus dat je voldoende en op tijd eet. Onder al die laagjes kleding zweet je uiteraard wel gewoon, dus zorg ook dat je op tijd drinkt. Gebruik je een Camelbak? Houd er dan rekening mee dat het slangetje en het mondstuk kunnen bevriezen. Een oplossing kan zijn om je Camelbak onder je windbody of regenjack te dragen.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-mountainbiken-sneeuw-tips-fatbikeHeb je een fatbike? Dan moét je fietsen als er sneeuw ligt.

4. Neem geen risico

Fietsen in de sneeuw is leuk, maar niet efficiënt om een hele gestructureerde mountainbike training af te werken of om die ene KOM op je naam te zetten. Als je door de sneeuw onderuit gaat of die ene boomstronk mist, dan kun je je daarmee behoorlijk in de vingers snijden. Heb je dus een serieuze interval of blokkentraining op je mountainbike trainingsschema staan? Werk die dan lekker af op de weg, of binnen op je hometrainer.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-mountainbiken-sneeuw-tips-afdalingHet zier er verleidelijk uit, maar bezint eer ge begint!

5. Zorg goed voor je materiaal

Als er sneeuw ligt, is er op de weg vaak ook gestrooid. Zout is funest voor je mountainbike en kun je het best zo snel mogelijk verwijderen. Bij thuiskomst de boel dus goed schoonmaken (zul je net zien dat je tuinslang bevroren is), laten drogen en daarna opnieuw voorzien van een laagje smeermiddel.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-mountainbiken-sneeuw-tips-materiaalGeef je fiets een beetje extra liefde na een rit in de sneeuw.

Geniet van de sneeuw zo lang het kan!

Tot slot misschien wel de belangrijkste tip: vergeet vooral niet te genieten van de zeldzame gelegenheden om in de sneeuw te fietsen. Want wat is er nou mooier dan als eerste een spoor door die witte deken te trekken? Veel plezier!

Heb jij een mooie (of minder mooie) fietservaring in de sneeuw?

Laat het weten en deel je ervaringen in de Cobbles Cycling Strava Club. Wordt gratis lid en blijf op de hoogte van alle nieuwe Cobbles content!

Gerelateerd artikel

cobbles-wielrennen-fietskleding-lange-mouwen-gerelateerd-2

Martijn Verhaeg is initiatiefnemer van www.mtbmasters.nl en inmiddels al ruim 30 jaar actief op de mountainbike. Tegenwoordig rijdt hij vooral MTB (ultra)marathons. Daarnaast geeft hij training en begeleidt hij mountainbikers en gravelaars één-op-één bij het behalen van hun doelen.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×