Skip to main content

Terwijl in Nederland de herfst zijn intrede deed, fietste Rik van de Russische grens door Oost-Europa naar het zuiden. Vanaf een Grieks strand doet hij verslag van deze etappe van zijn mega bikepacking avontuur.

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

  • Zondag 9 juni 2024
  • 90/120/150km uitgepijlde route
  • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
  • Optioneel: Cobbles summer jersey twv €59 voor €29
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Tempo maken

Na het bereiken van de grens met Rusland fietste ik voor het eerst sinds mijn vertrek richting het westen. Voor het eerst miste ik de sensatie van het steeds verder verwijderd zijn van alles wat bekend is. Het bereiken van die grens was een ongepland hoogtepunt. De dagen daarna  waren zeker geen dieptepunt, maar heb ik wel degelijk als saai ervaren. Belangrijke kanttekening hierbij is dat een saaie dag op de fiets nog steeds vele malen spannender en leuker is dan een dag op het werk.

Vanaf dit punt is mijn volgende doel Ankara, volgens mijn geplande route in Komoot ruim 3600 kilometer vanaf Estland, dwars door Oost-Europa. Omdat ik van plan ben vrienden te treffen die naar Turkije op vakantie gaan, wil ik begin september in Ankara zijn. Dat zijn net geen twee maanden om landen als Polen, Servië en Bulgarije te doorkruisen. Spoiler: ik lig nu op een strand in Griekenland en ik heb het gehaald, maar wel op een tempo waarvoor menig vakantiefietser mij voor gek heeft verklaard.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-rik-mega-bikepacking-oost-europa-strand-griekenlandMet 10.000 km in de benen mag je wel even relaxen op het strand.

Letse pizza’s en fietsen door Oost-Europa in de regen

Een bijzondere ontmoeting had ik in Letland waar ik via-via terecht kwam bij geweldige mensen waar ik een aantal dagen in een huis in de tuin verbleef. Een perfecte plek om uit te rusten en op krachten te komen. Dagelijks verzorgden zij pizzaworkshops, en ik werd als wereldfietser uitgenodigd om te proeven en dat was telkens een succes.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-rik-mega-bikepacking-oost-europa-pizzabakkers-estlandDe beste pizzabakkers van Letland.

Uiteindelijk was het na vijf dagen tijd om verder te fietsen, onrust en de planning bepalen het tempo. Op de eerste dag na mijn vertrek begint het ‘s middags te regenen en het duurt tot in Tsjechië voor ik de zon weer zie. Ruim twee weken regent het dagelijks en heb ik vaak wind tegen. Ik ben dan ook blij dat hotels op dit deel van de route betaalbaar zijn en dat mijn budget deze luxe toestaat.

De eerste dagen heeft het nog iets heroïsch als ik 170 kilometer door weer en wind heb afgelegd. Maar uiteindelijk trekt het met name mentaal een wissel. Maar ik blijf stoïcijns doortrappen en kan alsnog genieten van de natuur en steden als Krakau en Warschau, en enkele indrukwekkende oorlogsmonumenten.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-rik-mega-bikepacking-oost-europa-salaspils-memorialSalaspils memorial.

Langs de Donau en naar Istanbul

In Ostrava, Tsjechië stap ik ‘s morgens mijn hotel uit vol de zon in. Op een bankje in een park geniet ik in de zon van een goede cappuccino. Vanaf dan wordt er weer vaker gekampeerd onderweg naar Bratislava. Vanaf daar ga ik een stuk de Donau volgen.

Zoals er vele wegen zijn die naar Rome leiden, zijn er ook flink wat die door Oost-Europa naar Istanbul leiden. Istanbul blijkt een populaire bestemming voor fietsers, dus kom ik steeds vaker andere fietsers tegen die allen een eigen verhaal en route hebben. Mijn route is een combinatie van de EuroVelo 6, 11 en 13, en eigen creativiteit. Zo steek ik de Donau over om een dag door Roemenië te fietsen en fiets ik 30 kilometer door Griekenland voor ik op 1 september bij Edirne Turkije binnenrol.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-rik-mega-bikepacking-oost-europa-grens-turkijeOp de fiets over de Turkse grens.

In Luluburgaz overnacht ik bij een fietsschool, een populaire bestemming voor fietsers en een bijzondere plek. Onderweg naar Istanbul kan ik het niet laten om eerst te stoppen bij de Zwarte Zee. Zo kan ik zeggen dat ik Europa van kust tot kust heb doorkruist. Vervolgens laat ik Europa officieel achter me wanneer ik in Istanbul de Bosporus oversteek en Azië in fiets.

Bergen en luchtballonnen

Na een nacht in Istanbul ontvlucht ik de drukte van de stad weer snel. Via stukken snelweg kom ik uiteindelijk in de bergen terecht met prachtige natuur. Op 9 september kom ik aan in Ankara bij familie van mijn beste vriend. De geplande 3600 kilometer werden er ongeveer 5000, maar ik heb het gehaald en rust een paar dagen uit.

Voor ik naar het westen ga, waar ik met vrienden heb afgesproken, rijd ik eerst nog verder naar het oosten, naar Cappadocië. Ook een populaire bestemming, niet alleen voor fietsers maar voor elke toerist. Het is een bijzonder landschap waar elke ochtend tientallen heteluchtballonnen opstijgen. Dat hier veel toeristen komen is zeer begrijpelijk, het is meer dan indrukwekkend en ik blijf nog een nacht.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-rik-mega-bikepacking-oost-europa-cappadocieZonsopkomst in Cappadocië.

Voor ik vanaf Cappadocië bij de kust ben, moet ik over het Taurusgebergte heen. Met bergen hoger dan 2000 meter is het er op veel plekken lastig begaanbaar en daarmee een geweldige uitdaging. Op één dag fiets ik 108 kilometer en 2000 meter omhoog en 3000 meter omlaag. Ik kom twee auto’s tegen, nul fietsers en enkel wat geiten. Met een top op 2250 meter is deze dag met recht een hoogtepunt van mijn reis.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-rik-mega-bikepacking-oost-europa-taurus-gebergteHoogtepunt in het Taurusgebergte.

Goed gezelschap en met de boot naar Griekenland

Na dit hoogtepunt volgen prachtige routes langs de Middellandse-zeekust voor ik aankom in Oludeniz. Na vier maanden sta ik voor het eerst weer oog in oog met goede vrienden. Ik blijf hier een kleine week en ondanks het toeristische karakter van de plaats geniet ik van het gezelschap. Dit soort ontmoetingen confronteren mij natuurlijk met het missen van vrienden en familie. Maar het weerzien is ook meteen zo vertrouwd dat ik zeker weet dat als ik uiteindelijk thuis kom, het al snel zal zijn alsof ik niet weg ben geweest. Dat is een goede reden om te blijven fietsen en genieten, en niet te veel met het “normale” leven bezig te zijn.

Na Oludeniz fiets ik naar het noordwesten om vanuit Cesme met de boot naar Griekenland te varen. Eerst een korte overtocht naar Chios en dan een nachtje op de veerboot naar Athene. Na ruim een maand Turkije ben ik toe aan een nieuw land. Ik verheug me op eenvoudige dingen als het assortiment van de Lidl en meer campings.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-rik-mega-bikepacking-oost-europa-lidl-griekenlandOok in Griekenland kun je boodschappen doen bij de Lidl.

Op de eerste camping geniet ik weer van het slapen in de tent en vooral van de rust op het strand, waar ik een paar dagen uitrust. Na de eerste fietsdag in Griekenland van ruim 140 kilometer staat het totaal nu op 9962 kilometer. Nog 38 en dan staat de teller op 10.000 kilometer. Tienduizend kilometer op de fiets. Dat er nog maar vele mogen volgen.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-rik-mega-bikepacking-oost-europa-kaartZo ziet 10.000 km bikepacking eruit op de kaart.

Wil jij Rik volgen op zijn mega bikepacking avontuur?

Rik schrijft met enige regelmaat over zijn avonturen op Cobbles. Maar je kunt hem ook volgen op KomootInstagram, of zijn eigen website.

Heb jij ook plannen voor een bijzondere fietsreis?

Deel je dromen en ambities in de Cobbles Cycling Strava club!

Gerelateerd artikel

cobbles-mountainbiken-bikepacking-scandinavie-stolavspad-gerelateerd

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×