Skip to main content

Vind jij het ook zo jammer dat Strava nét dat ene statistiekje niet heeft dat jij graag wil weten? Of heb je geen zin om te betalen voor de extra features van een abonnement? Gelukkig zijn er mensen die jouw pijn voelen én een Strava app kunnen programmeren. Wout deelt een aantal Strava apps met je waarmee je alles uit je data haalt dat je wil weten (en meer).

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

  • Zondag 9 juni 2024
  • 90/120/150km uitgepijlde route
  • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
  • Optioneel: Cobbles summer jersey twv €59 voor €29
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Strava apps

Strava is een mooi platform, maar persoonlijk heb ik de meerwaarde van de betaalde versie nooit zo gezien. KOMs interesseren me niet, er zijn betere routeplanners, en €70 per jaar (of €11 per maand) is best veel geld voor een paar aardige extra’s. Plus: Strava heeft ook bepaalde features niét die ik wel fijn vind.

Blijkbaar ben ik niet de enige met dit ‘probleem’, want er is een enorme hoeveelheid apps die je kunt koppelen aan je Strava account en je allerlei extra functionaliteiten bieden bovenop de features van Strava zelf. Deze apps maken gebruik van de zogenaamde API (application programming interface) van Strava. Kort gezegd geef je de app toestemming om data uit jouw Strava account te halen en daar iets leuks mee te doen. Hieronder bespreek ik een paar Strava apps die je kunt gebruiken om je datahonger te stillen.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-strava-apps-telefoonVia de API kunnen ontwikkelaars hun eigen app aan Strava koppelen.

ActivityFix

Vind jij het ook zo irritant dat je na het uploaden van je activiteit naar Strava nog allerlei informatie moet aanpassen of toevoegen voordat alles naar je wens is en jouw volgers met kudos kunnen gaan strooien? Dan is ActivityFix een app voor jou! Met ActivityFix kun je regels instellen waarmee Strava jouw activiteit automatisch aanpast zoals jij het wil. De app kijkt waar je rit begonnen en geëindigd is, welke dag van de week het is, hoe ver en snel je hebt gereden, enzovoort. Op basis van deze gegevens kun je dan automatisch de titel, beschrijving en andere informatie van je activiteit in Strava laten aanpassen.

Een paar voorbeeldjes: ik wil dat alle ritten die beginnen bij mijn huis en eindigen bij mijn werk (en andersom) als ‘commute’ aangemerkt worden, en dat deze forenzenritjes niet zichtbaar zijn voor mijn volgers. Of ik wil dat alle ritten met een gemiddelde snelheid van meer dan 25 km/h automatisch aan mijn racefiets gekoppeld worden, en de rest aan mijn mountainbike. En dat bij alle ritten met meer dan 500 hoogtemeters in de titel komt te staan ‘Bergetappe’. Het is ook mogelijk om data van je fietscomputer en sensoren in de beschrijving te vermelden.

Gemak dient de mens, dus waarom zou je handmatig al die gegevens intypen als ActivityFix dit voor je kan doen? Een andere app in dit genre is Strautomator.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-strava-apps-activityfixActivityFix neemt je werk uit handen.

Veloviewer

Over Veloviewer schreven we al eerder, en de verslavende werking van het jagen op Explorer tiles en het verhogen van je Eddington score zullen bij velen bekend zijn. Maar Veloviewer heeft de datafiele fietser nog veel meer te bieden. Zo kun je je activiteiten op alle mogelijke manieren sorteren, filteren en visualiseren. Om een voorbeeld van de website te gebruiken: wil jij weten hoeveel kilometer je op je mountainbike hebt gereden op dinsdagen dat het minder dan 10 oC was? Dat kan!

Ook van losse activiteiten kun je de gegevens op alle mogelijke manieren uitpluizen, analyseren en tegen elkaar uitzetten. Dus ben je op zoek naar dat ene grafiekje dat Strava je niet wil geven? Grote kans dat je het met Veloviewer wel voor elkaar krijgt. Je kunt Veloviewer gratis uitproberen met een klein aantal activiteiten, maar voor het uploaden van je hele Stravageschiedenis moet je de betaalde versie hebben. Die kost 10 Britse pond per jaar.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-strava-apps-veloviewerJe kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het met Veloviewer.

Statshunters

Ook met Statshunters kun je allerlei statistieken en grafieken van je ritten bekijken, en kun je zien in welke Explorer tiles je geweest bent en wat je maximale vierkant en cluster is. De mogelijkheden zijn niet zo uitgebreid als die van Veloviewer, maar voor veel fietsers zal het meer dan genoeg zijn.

Bovendien heeft Statshunters ook een paar dikke pluspunten vergeleken met Veloviewer. Zo kun je via de browserextensie van Statshunters je Explorer tiles niet alleen zien in de routebouwer van Strava, maar ook in Komoot, Garmin Connect, en op vele andere websites. Als gebruiker van Komoot vind ik dit echt een topfeature! Daarnaast kun je met Statshunters ook meteen checken welke gemeentes in Nederland en België je al afgevinkt hebt voor de Long Term NL Challenge van wielervrienden.nl.

Statshunters is gebouwd door Stan Ansems uit Veldhoven. In tegenstelling tot Veloviewer laat Stan je niet betalen voor gebruik van zijn website, hoewel donaties wel gewaardeerd worden.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-strava-apps-statshuntersStatshunter is compatibel met veel verschillende routebouwprogramma’s.

Elevate

Waar Veloviewer en Statshunters zich duidelijk richten op fietsers, is Elevate (net als Strava) breder georiënteerd. Het is ook meer gericht op trainingsanalyse en lijkt in die zin meer op bijvoorbeeld TrainingPeaks of Formbeat. Om echt profijt te hebben van de mogelijkheden van Elevate moet je (net als bij andere trainingssoftware) wel een idee hebben van zaken als FTP en je vermogens- en hartslagzones. Die kun je uitgebreid instellen, en dus niet alleen voor fietsen maar ook voor hardlopen en zwemmen.

Op basis van de door jouw ingevoerde gegevens levert Elevate je allerlei statistieken en grafieken waarmee je inzicht krijgt in jouw trainingsarbeid. Een deel van deze informatie kun je direct in Strava zien. Elevate analyseert niet alleen individuele activiteiten, maar berekent ook je Fitness, Fatigue, en Form op basis van de intensiteit van jouw trainingen en de rustperiodes daartussen. Zo kun je zien of je niet te hard of te weinig traint op weg naar jouw piekmoment. Ook biedt Elevate flexibel instelbare jaargrafieken waarin je kunt zien of je op schema ligt om jouw jaardoelstellingen te halen.

Elevate is beschikbaar als Strava plugin, maar ook als desktop app. Net als Statshunters is Elevate gratis, maar kun je wel doneren om het project te ondersteunen.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-strava-apps-elevateElevate helpt je om optimaal te trainen en  in topvorm aan de start te verschijnen.

Welke Strava apps moet ik kiezen?

Dat hangt er natuurlijk vanaf waarnaar je op zoek bent. Vind jij al die extra Strava apps maar ingewikkeld en ben je blij met de functionaliteit die Strava zelf biedt? Dan ben je snel klaar. Maar wil je meer functies en/of minder betalen? Dan zijn de hierboven genoemde Strava apps het proberen waard. Het is toch vooral een kwestie van uitproberen welke Strava apps voor jou toegevoegde waarde leveren. En doet de app toch niet wat je ervan verwacht, dan is hij zo weer verwijderd.

Wat zijn jouw favoriete Strava apps? En welke app zou iemand nog moeten maken?

Deel je tips en ideeën in de Cobbles Cycling Strava Club. Dat kost je in ieder geval niets!

Gerelateerd artikel

cobbles gerelateerd strava verslaafd

Hij kocht ooit zijn eerste mountainbike om vaker buiten te zijn. Meer dan tien jaar later rijdt Wout nog steeds op dikke banden. Waarom? Hij houdt van de rust in het bos en is niet vies van een mooie singletrack, maar heeft vooral een hekel aan tegenwind.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×