Skip to main content

Wist je dat je op ruim 3 uur rijden van Utrecht vet kunt downhillen? Bart houdt van deze spannende en spectaculaire tak van de fietssport. Hij is dan ook regelmatig te vinden in een van de downhill bikeparks in de omgeving van Winterberg. Wil jij het ook een keer proberen? Dit is wat je moet weten!

Artikel gaat verder onder banners 

Gravel, snert, trappist & vuurkorven:

  • Zondag 3 november 2024
  • 65 of 90km prachtig gravel
  • De Kempen en het Vlaamse grensgebied
  • Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Op zo’n 20 minuten rijden van Winterberg ligt Green Hill bikepark. Dus je stapt in de auto, en een paar uurtjes later sta je op het parkeerterrein van een gigantisch leuk downhill bikepark. Je vindt hier twee sleepliften, je kunt downhill bikes en gear huren, en het park is geschikt voor zowel beginners als gevorderden. Dus waarom zou je in plaats van een ‘gewoon’ weekendje Eifel of Ardennen niet een keer proberen of downhillen iets voor jou is?

Misschien maak je je zorgen dat downhillen gevaarlijk is? Alleen als je roekeloos naar beneden dendert, onnodige risico’s neemt, en zonder goed materiaal en bescherming de sport gaat beoefenen. Dit is wat je moet weten voor een veilige en leuke kennismaking met deze vette sport!

Wat is downhillen eigenlijk?

Downhillen is een specifieke MTB discipline waarbij je op een speciale downhillfiets, met beschermende kleding, een zeer technisch parcours aflegt. Je rijdt alleen naar beneden, er komen geen beklimmingen voor en het parcours kan voorzien zijn van schansen, rotsen, drops en andere leuke uitdagingen.

Artikel gaat verder onder afbeeldingencobbles-mountainbiken-downhill-winterberg-green-hill-bikersVoor downhillen heb je een speciale uitrusting nodig.

Wat heb ik nodig als ik ga downhillen?

Allereerst natuurlijk een downhillfiets voorzien van flatpedals met pins, voor- en achtervering met zeer ruime veerwegen (voor 180-230 mm, achter 180-250 mm), en verder natuurlijk stevige hydraulische schijfremmen. Een downhill bike weegt tussen 16 en 20 kg. Vanwege de werking van de vering, het gewicht en de geometrie van de fietsen zijn ze niet geschikt om er beklimmingen mee te doen. De beschermende kleding bestaat uit handschoenen, ruim zittende kleding, een integraalhelm, borst-, rug-, elleboog-, knie- en scheenbeenbescherming, en stevige schoenen.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-mountainbiken-downhill-winterberg-green-hill-twee-fietsenGreen Hill bikepark doet zijn naam eer aan.

Green Hill bikepark

Het park beschikt over twee sleepliften. Die geven je toegang tot meer dan 10 trails, die je bovendien op veel manieren met elkaar kunt combineren. Er is een ticket- en verhuurshop en een gezellig restaurant met uitzicht op het downhill gebied. Tickets kun je het beste via internet bestellen, net als de huur van de bike en gear.

Omhoog met de sleeplift

Eenmaal ready-to-go ga je door de poortjes en neem je plaats bij de sleeplift. Een bediende helpt je bij het vasthaken van de sleeplift aan je bike en voilà: je wordt op de bike de berg op getrokken. Dat is vanaf het eerste moment al meteen leuk. Aan het einde wordt de helling steiler en moet je iets meer voorover hangen, anders komt je voorwiel los van de grond. Bij het uitstappen haal je zelf de sleeplift los en rijd je uit naar de verschillende startmogelijkheden.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-mountainbiken-downhill-winterberg-green-hill-startKlaar voor de start!

Kies een trail en ga downhill!

Green Hill bikepark is geschikt voor beginners tot aan ver gevorderden. Er is een warming-up zone en een minitrail om te starten. Daarna kun je kiezen uit een groene, diverse blauwe, vele rode en een paar zwarte afdalingen. De trails zijn elk afzonderlijk aangeduid met hun moeilijkheidsgraad, of ze drops bevatten, hoeveel air time je kunt verwachten, en een indicatie van de snelheid.

Een rode afdaling kan bijvoorbeeld moeilijkheidsgraad 5 hebben met veel jumps, terwijl een andere rode afdaling geen jumps heeft maar steilere afdalingen, en daardoor een hogere moeilijkheidsgraad van 5,8. Zo kun je een route kiezen die past bij jouw niveau, en waar je op dat moment zin in hebt. Bovendien kun je drops vaak ook omzeilen als je ze niet wilt nemen, maar toch de afdaling wilt doen. Geen enkele afdaling is hetzelfde, maar ze zijn allemaal erg leuk aangelegd.

Voorzieningen

Green Hill bikepark heeft 2 grote parkeerplaatsen met afspuitplaatsen voor je fiets. Je mag er kamperen, dus superleuk om hier een weekendje te verblijven.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-mountainbiken-downhill-winterberg-green-hill-afspuitplaatsDe afspuitplek is geen overbodige luxe.

Meer downhill parken bij Winterberg

Kun je er geen genoeg van krijgen? Vlakbij Green Hill liggen ook nog de bikeparks van Willingen en Winterberg. Hieronder vind je de nodige informatie om de parken met elkaar te vergelijken.
cobbles-mountainbiken-downhill-winterberg-green-hill-tabel-bikeparks

Heb jij ook ervaring met downhill mountainbiken?

Wat is jouw favoriete bikepark? En wat moet je vooral (niet) doen als je gaat downhillen? Deel je tips in de Cobbles Cycling Strava Club. Kost niets!

Gerelateerd artikel

cobbles-mountainbiken-downhill-winterberg-green-hill-gerelateerd

 

Bart Sibon is zelfstandig sportzorgmasseur, personal - en hersteltrainer bij Garuda Sport. Hij is soigneur bij VolkerWessels Cycling team. In zijn vrije tijd is hij veelvuldig op de mountainbike te vinden op de parcoursen in de Nederlandse bossen.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×