Skip to main content

In onze hoofdstad wonen veel fietsers, dus dan kunnen we maar beter een paar goede fietsroutes paraat hebben. Daarom vind je in dit artikel een mooie variatie aan routes: met veel langs het water fietsen, door pittoreske dorpjes en zelfs een hoogtemeter hier en daar! De routes variëren van 30km tot 165km en gaan alle richtingen van Amsterdam in.

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

 • Zondag 9 juni 2024
 • 90/120/150km uitgepijlde route
 • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
 • Optioneel: Cobbles summer jersey twv €59 voor €29
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

 • Zondag 3 maart 2024
 • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
 • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
 • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Dit artikel is een bijgewerkte versie van ons artikel uit 2017.

Inhoud

De routes die we voor je hebben klaarstaan.

 1. Ronde Hoep (36km)
 2. Ronde Hoep + Vinkeveense Plassen (49km)
 3. Blazen langs het Rijnkanaal (43km)
 4. Retourtje Marken (55km)
 5. Grand Water Tour (60/100/140km) drie afstanden dus
 6. Duinen & bollenvelden (113km)
 7. Rondje Markermeer (160km)
 8. Van Kust tot kust: Zuiderzee & Noordzee (165km)

Je kunt alle routes natuurlijk ook prima in tegengestelde richting fietsen. Maak dan even een kopietje en check of de waypoints nog goed staan (soms kan Komoot raar doen als een waypoint in de originele route aan de rechterkant van de weg op het fietspad stond en je draait de rijrichting om).

Voor de routes Ronde Hoep, Rijnkanaal, Marken/meer bedanken we Marloes van Ingeklikt damesfietskleding, (voormalig) Amsterdamse local.

Let op: het gebied de Rondehoep is t/m 2026 afgesloten wegens werkzaamheden. Dit heeft invloed op diverse routes in dit artikel. Let dus even goed op bij het plannen van je rit.

En hier een mooi overzichtskaartje:

Opmerkingen? Stuur ons je feedback

Heb jij vragen of opmerkingen rondom de routes? Zie je foutjes of mogelijkheden tot verbetering? Of heb je zelf een gave route die je in het lijstje zou willen terugzien? Laat het ons weten!


1. De Ronde Hoep (37km)

Er is geen Amsterdammer die deze route niet kent: de Ronde Hoep. Het is dan ook een behoorlijk zichtbare lijn op de Strava hetamap. Een rondje van maar 16 kilometer, wat zich kenmerkt door een gebrek aan drempels en stoplichten en waar enkel bestemmingsverkeer rijdt. Door de korte afstand zeker geen geschikte route voor een duurtraining, maar wél een heerlijk rondje voor een doordeweekse avond. De weg ernaartoe is namelijk ook behoorlijk fijn en vanuit de stad kom je toch nog op zo’n 30 tot 40 kilometer in totaal.

We hebben het startpunt gelegd bij Ride Out Amsterdam, bij het Olympisch Stadion. Maar pas de route gerust aan zodat de startplek bij jou past.


2. Ronde Hoep & Vinkeveense Plassen (55km)

Deze route is een uitbreiding op de Ronde Hoep. In het zuidelijkste puntje sla je af en fiets je langs de Vinkeveense Plassen, met uitzicht op het water. Hier is volop plek voor een paar mooie sprintjes, want je hebt een paar mooie stukken rechtdoor. Maar vergeet vooral niet te genieten van het uitzicht op het water. Voor je het weet rijd je weer over slingerende dijkweggetjes. In het westelijke puntje (bij restaurant ‘De Voetangel’) sluit je weer aan op de Ronde Hoep. Bekijk de route op Komoot.


3. Amsterdam Rijnkanaal (43km)

Met je verstand op nul kilometers knallen? Rijd dan vanaf het Flevopark via IJburg in de richting van Loenen aan de Vecht. Je fietst de eerste helft van de route in een lange, rechte lijn langs het Amsterdam Rijnkanaal. Iets voorbij Loenersloot verlaat je de Westkanaaldijk om tussen de weilanden terug te fietsen via Baambrugge, Abcoude en Driemond. Zowel op de heen- als terugweg kom je bij Driemond nog over “kasseien” (een stukje asfalt is hier ingeruild voor wat klinkers).


4. Retourtje Marken (60km)

Nederland ligt vol met water, daar horen dus wat eilanden bij. Het vissersdorpje Marken is voor vele Amsterdamse wielrenners het keerpunt van hun rit. Er is namelijk maar één weg naar en van het eiland. Fiets op de heenweg langs het water van het IJmeer en fiets over heerlijk langgerekte en geasfalteerde paden terug via Monnickendam.


5. Grand Water Tour (60km / 100km /140km)

De route is een cadeautje uit de Cobbles Box Ride van 2022. Je kunt kiezen uit drie afstanden: 60km, 100km en 140km. Het thema is – verrassend genoeg… water! Het startpunt ligt niet IN Amsterdam, maar in de buurt, vlakbij het station Breukelen. Even de fiets in de trein dus, of je plakt er nog wat extra kilometers aan vast en fietst vanuit de stad. De route haalt het maximale uit de verschillende plassen, meren en riviertjes ten zuidenoosten van Amsterdam.

Als je het startpunt op Breukelen houdt, fiets je eerst over de Loosdrechtse plassen. Daar draai je af richting de Vinkeveensve Plassen, waar je aansluit op de Ronde Hoep. Dan fiets je door de weilanden naar het Rijnkanaal, waar je uiteindelijk bij het Markermeer uitkomt. Voorbij Muiden heb je daar nog een leuk gezicht: je fietst dan over een weggetje parallel aan de Vecht. Rechts van je zie je dan het rustige water. Links van je zie je de enorme A1 onder je verdwijnen (dit punt zit alleen in de 140km versie). Daarna fiets je het Naardermeer rond. Even later fiets je zo goed als OVER het water van de Spiegelplas. Even helemaal tot rust komen in de natuur dus. Iets zuidelijker kom je weer in de buurt van de Loosdrechtse / Oostelijke Vechtplassen, waarbij je maximaal van de mooie paadjes over en langs het water gebruik maakt.

De 140km versie is de hele route. De 100km versie hakt het stuk richting het Markermeer / Naardermeer eraf. De 60km versie hakt het westelijke deel eraf en blijft ten oosten van het Rijnkanaal.


6. Duinen & bollenvelden (113km)

In deze route maak je een uistapje naar de Duinen. Je kunt er dus ook een stuk vanaf hakken en de route vanaf Haarlem fietsen. Of zelfs vanuit Katwijk of Leiden. Deze route bevat een aantal gravelpaden, die prima te doen zijn op de racefiets.

Het startpunt ligt achter Amsterdam CS. De route voert je eerst zo vlotjes mogelijk de stad uit. Hoewel het natuurlijk een flink stedelijk gebied is, zijn we er volgens mij in geslaagd om je zo ‘groen’ mogelijk naar de duinen te leiden. Hier liggen een aantal mooie gravelpadden. Kronkelend langs deze kustheuveltjes en kleine vennetjes fiets je richting het zuiden. Rondom Zandvoort ligt een recht stuk waar je zowat recht naast de zee fietst. Een mooi uitzicht met kans op wind dus! Daarna fiets je langs de Amsterdamse Waterleidingduinen. In de buurt van Noordwijk heb je nog wat gravel en daar draai je van de kust weg. Het stuk ‘duinen’ zit erop.

Op de terugweg naar Amsterdam begint het deel ‘bollenvelden’. Beide puur Hollands dus. Rondom Lisse kun je je ogen even goed te kost geven, als je in het juiste seizoen komt. Daarna fiets je over relaxede fietspaden terug naar Amsterdam. Bij Hoofddorp kom je over Big Spotters Hill en kun je maar liefst 22 hele hoogtemeters bedwingen! Daal hem weer af en voor je het weet ben je vliegtuigen aan het spotten, want je rijdt vlak langs de startbaan op Schiphol. Daarna rijd je de stad weer in, grotendeels over dezelfde weg als op het begin.


7. Rondje Markermeer (160km)

Fiets je graag op asfalt, heb je een hekel aan stoplichten, zoek je een overzichtelijke route en ben je niet bang voor een beetje wind? Dan is het ‘Rondje Markermeer’ de route bij uitstek. Een echte ‘Amsterdamse route’ kunnen we deze rit van 150 kilometer niet noemen. Je fietst namelijk al snel Amsterdam uit richting Lelystad. Vanaf daar vervolg je je route over de Houtribdijk* richting Enkhuizen en fiets je langs de andere kant van het Markermeer terug.

Wil je verder om het IJsselmeer fietsen? Check onze 6 routes voor het Rondje IJsselmeer. Met natuurlijk de traditionele uitdaging en ook wat alternatieven.


8. Van kust tot kust: Zuiderzee & Noordzee

Ook in deze route vind je weer veel Noord-Hollandse glorie. Je doet heel veel prachtige pittoreske plaatsjes aan. Bovendien zie je in dezelfde route het Markermeer EN de Noordzee. Daarvoor moet je wel een stukje fietsen: de route is 165km, met start achter Amsterdam Centraal.

Het eerste deel van de route ligt aan het Markermeer. Je fiets hier ook het Marker eilandje op. Daarna doe je echt Hollandse dorpjes aan, zoals Monnickendam en Volendam. We ontwijken de dorpskernen niet, omdat het juist om sightseeing gaat in deze route. Een stuk ten noorden van Volendam sla je het poldergebied in, westwaarts. Koers naar de Noordzee! Zoals gezegd kom je hier veel polder tegen, net als weer enkele kleine Hollandse dorpjes en zelfs een stukje bos.

Na iets meer dan honderd kilometer zie je bij Egmond aan Zee dan eindelijk de Noordzee. Hier slinger je een stuk over fietspaden door de duinen richting het zuiden. Dan draai je weer landinwaarts, maar natuurlijk ben je zomaar niet van het water af: al gauw fiets je langs het Alkmaardermeer en kom je door de Wormer, IJsperveld en Kalverpolder. Over een mooi pad door Twiske kom je uiteindelijk weer in Amsterdam terug, waar de pont over ‘t IJ als finish dient.


Cobbles Strava Club

Heb jij nog tips voor ons of je Amsterdamse medefietser? Laat het weten in de Cobbles Strava Club. Word ook even lid, dan volg je onze nieuwste artikelen.

Gerelateerd artikel

Wil jij wat uitdaging tijdens het fietsen? Houd je van klimmen? Check dan ons artikel met 11 Racefietsroutes met klimmen in Nederland. ALLE gebieden in Nederland met hoogtemeters zijn in dit artikel opgenomen.

Racefiets klimmen in Nederland: 11 routes met hoogtemeters

Hij begon ooit op de mountainbike, maar uiteindelijk is daar ook een racefiets en een gravelbike bijgekomen. Daan maakt voor iedere rit een nieuwe route en is een rasechte toerder. Genieten staat voorop! Een biertje of een koffietje op het terras misstaat niet in Daans ideale rit.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×