Skip to main content

Om in ons land hoogtemeters te vinden, moet je goed je best doen. Dus dat is precies wat we gedaan hebben. We hebben Komoot, Climbfinder, routebouw-expertise en kennis van locals naast elkaar gelegd. Zo zijn we tot 11 ultieme klimroutes in eigen land gekomen. Voor zover dat gaat (viaducten etc. tellen we niet mee). De gebieden zijn: Zuid-Limburg, Nijmegen, Utrechtse Heuvelrug, Twente, Veluwe & Posbank, Apeldoorn, Sallandse Heuvelrug, Zwolle, de Hollandse duinen, de Brabantse Wal en de Col de VAM. Lees snel verder en bekijk de routes.

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

 • Zondag 9 juni 2024
 • 90/120/150km uitgepijlde route
 • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
 • EARLY BIRDS: Cobbles summer jersey twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

 • Zondag 3 maart 2024
 • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
 • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
 • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Toertocht

met klimmen

in NL?

Heb jij zin in een toertocht met een aantal klimmen erin? In Nederland valt genoeg te klimmen! NL Tour Rides heeft een paar mooie toertochten door de verschillende heuvelachtige gebieden in Nederland.

 • Primavera Ride
  (Sallandse Heuvelrug)
 • Gran Fondo Rosa
  (Arnhem, Posbank, Berg en Dal)
 • 1K Ride
  (Posbank, Arnhem, Utrechtse Heuvelrug)
 • Arnhems Mooiste
  (Arnhem, Veluwezoom, Deelerwoud)
 • Gran Fondo Veluwe
  (Veluwe)
Bekijk de toertochten

Door je via deze link in te schrijven, help je Cobbles

Artikel menu

Scroll snel naar een van de volgende onderdelen. We sorteren het artikel op hoogtemeters (van hoog naar laag).

 1. Zuid-Limburg (170km, 2.210hm)
 2. Nijmegen (112km, 1.070hm)
 3. Utrechtse Heuvelrug (155km, 1.040hm)
 4. Twente (174km, 1.000hm)
 5. Posbank & Zuid-Veluwe (114km, 930hm)
 6. Apeldoorn (113km, 660hm)
 7. Sallandse Heuvelrug (110km, 500hm)
 8. Zwolle (74km, 380hm)
 9. Hollandse Duinen (90km, 320hm)
 10. Brabantse Wal (74km, 230hm)
 11. Col du VAM (7km, 100hm)

Aard van de routes

Voor de meeste routes in dit artikel hebben we maximale hoogtemeters vooropgezet. Dat betekent heel veel draaien en keren en soms ook ‘aanrijroutes’ naar een bepaalde heuvel met meerdere klimmen twee keer rijden. We hebben wel ons best gedaan om die stukken dan te verspreiden over de route. Bijvoorbeeld de eerste keer aan het begin van de route en de tweede keer op de helft van de route. Sommige bekende klimmen rijd je ook twee keer op. Denk aan de Amerongse Berg van zuid naar noord en later van noord naar zuid. We hebben de routes niet langer gemaakt ‘dan nodig’. Dat wil zeggen dat we hebben gezocht naar hoogtemeters en de route zo lang hebben gemaakt dat deze alle klimmen in de omgeving bevat. Soms levert dat 170 kilometer op, soms 7. Bij een aantal routes hebben we meerdere afstanden gemaakt. Maar je kunt natuurlijk zelf van alle routes ook een stuk afhakken als iets te lang is naar jouw smaak. In Limburg is de kortste afstand 60, maar je kunt er ook 40 van maken natuurlijk.

De Collectie

In deze Komoot Collectie vind je het overzicht met alle routes. Hieronder staat in het kaartje steeds alleen de langste afstand. In de Collectie vind je netjes alle afstanden. Zoom gerust in op dit kaartje om alle routes te bekijken:


Zuid-Limburg

170km
2.210hm
13hm/km

Dat in Zuid-Limburg de meeste hoogtemeters van Nederland te vinden zijn, zal niemand verbazen. Deze route bevat alle bekende klimmen en nog veel meer. Het puntige hoogteprofiel liegt er dan ook niet om: heel veel korte, steile klimmetjes. Het zijn er eigenlijk te veel om op te noemen. Daarom houden we het hier lekker kort. Denk in elk geval aan de Keutenberg, Loorberg, Camerig, het Drielandenpunt, Gulpenerberg en nog véél meer. Je duikt ook nog een paar keer even België in. We hebben vijf afstanden voor deze route gemaakt:

 • 170km met 2.200hm
 • 130km met 1.700hm
 • 100km met 1.300hm
 • 75km met 1.000hm
 • 60km met 800hm


Nijmegen

112km
1.070hm
9.5hm/km

De route bevindt zich aan de zuidoostkant van Nijmegen. Het startpunt oogt wellicht wat willekeurig, maar dat is niet zo: hij ligt op het punt waar je even met een paar relatief vlakke kilometers kunt opwarmen. Daarna steek je al snel de grens naar Duitsland over voor een paar korte klimmetjes en de mooie Kartenspielerweg. Daarna kom je weer in Nederland en dan begint het echte klimwerk (zou je niet zeggen hè?). Rondom Groesbeek doe je enkele mooie beklimmingen, zoals de Zevendalseweg, de Maldensebaan en de Zevenheuvelenweg. Aan het eind van de route vind je de pittigste klimmen, rondom Beek en Dal. Denk aan de Ubbergse Hollweg (een klinkerklim) en de Oude Holleweg.


Utrechtse Heuvelrug

155km
1.040hm
6.7hm/km

De route start bij de Proloog in Amerongen. Want waarom niet, als je er toch in de buurt bent? De route bestaat eigenlijk uit twee lussen, eentje oostelijk van de Proloog en een westelijke lus.

Eerst heb je wat vlakke opwarmkilometers richting Rhenen, waar je o.a. de Grebbeberg tegenkomt. Daarna volgen bekende klimmen als de Defensieweg en de Amerongseberg. Op het eind van de route fiets je deze vanaf de noordkant. Versprokkeld over de hele route fiets je ook regelmatig een stukje over het mooie Let de Stigterpad. De Ruiterberg fiets je ook zowel vanaf de zuidkant als de noordkant op. De route komt een heel eind richting Amersfoort, waar je nog de Galgenberg en de Tankbaan beklimt. Helemaal in de noordelijke punt rijd je langs Vliegbasis Soesterberg, het breedste fietspad van Nederland. Gesloten in het fietsseizoen, omdat het dan ook vogelbroedseizoen is. We hebben een aparte versie opgeslagen die de vliegbasis bevat. Dan kom je op 159km met 1.040hm uit. Zeker de moeite waard!

Bekijk de alternatieve route, voor IN het fietsseizoen (zonder Vliegbasis Soesterberg).


Twente

174km
1.000hm
5.7hm/km

Wellicht wist je het nog niet, maar er zijn ook hoogtemeters in Twente. Best wel wat zelfs! Je moet er wel de langste route uit dit artikel voor fietsen, maar dan kom je wel aan 1000 hoogtemeters in deze regio. De hoogtemeters bevinden zich vooral aan de oostkant van Oldenzaal en ten noorden van Ootmarsum, waar we ook nog een (flink) stuk door Duitsland rijden. Valsspelen? Gast, boeie.

Je gaat veel draaien en keren in deze route, om alles uit de aanwezige heuvels te halen. Rondom Oldenzaal pak je direct de Tankenberg, Paaschberg en de Loabult mee. Daarna pak je wat relatief vlakke kilometers richting de omgeving van Ootmarsum. Daarna maken we stiekem een uitstapje naar Duitsland, voor wat hoogtemeters rondom de Uelsener Berge. Vervolgens fiets je terug richting Oldenzaal, om daar het laatste restje hoogtemeters uit de omgeving te knijpen.

We hebben twee varianten van deze route: 174km met 1000hm en 115km met 630hm. Deze laatste variant knipt het stuk in Duitsland eraf.

Onze dank gaat uit naar Joost van Langen, die ons mailde met zijn feedback op onze originele route! Daar was het nodige gravel ingeglipt. Hij heeft uitgebreid gepuzzeld en kwam met deze twee routes op de proppen. Gemaakt door een local, dus laadt je fiets in de auto en geniet van deze insider route in Twente.


Posbank & Zuid-Veluwe

114km
930hm
8hm/km

De klimmen en de omgeving in deze route zijn werkelijk prachtig. Misschien wel de mooiste uit het rijtje. De route strekt van Wageningen tot voorbij Arnhem en bevat enkele bekende en minder bekende klimmen. Denk aan de Italiaanseweg, de Posbank, de Emmapiramide, de Zijpenberg, maar ook Geitenkamp. De route start bij een parkeerplaats vlak naast de snelweg.

Meteen na de start wordt je aan het werk gezet en starten de hoogtemeters. Al snel kom je op een prachtig kronkelfietspad dwars door heide en bos. Je geniet van geweldige uitzichten over Nationaal Park Veluwezoom. Even later kun je heel even op adem komen op het laagste punt van de route, in de uiterwaarden van de IJssel. Daarna volgen enkele bekende klimmen elkaar in rap tempo op: de Diepesteeg, de Zijpenberg, de Emmapassage. N.B.: je daalt de Schietbergseweg af; zorg dus dat je remmen in orde zijn (sowieso een aanrader voor alle routes hoor).

Na Veluwezoom doe je een paar klimmen in Arnhem. Over het algemeen op rustige wegen, maar let op met verkeer. Even later bestijg je de mooie klinkerklim de Italiaanseweg. Daarna overwin je nog enkele hobbels, voordat je weer terugkomt bij de start.

We hebben drie afstanden gemaakt:

 • 115km met 930hm
 • 85km met 750hm
 • 70km met 650hm


Apeldoorn

113km
660hm
5.8hm/km

Apeldoorn ligt midden tussen een aantal mooie Veluwe-gebieden en daar maakt deze route dan ook maximaal gebruik van! De route bestaat uit drie lussen. Wil je wat minder kilometers? Fiets dan bijvoorbeeld een of twee lussen. Hoewel we de route “Apeldoorn” genoemd hebben, start deze niet in de stad, maar juist iets meer richting Arnhem, bij Restaurant de Thermiekbel. Dat ligt op een mooie plek midden in de Veluwe, een goede uitvalsbasis dus.

Je begint met wat glooiend opwarmen over prachtig asfalt door het Deelerwoud. Daarna slinger je over mooie fietspaden door het bos langs Apeldoorn af. Toch ontzien we je niet van een klein beetje siteseeing: je rijdt vlak langs Paleis ‘t Loo in Apeldoorn. Op het noordelijkste puntje van de route begint het klimwerk, zodra je Kroondomein het Loo betreedt. Je kent dit misschien van het gravelen, maar wij houden het bij asfalt. Een heel klein stukje gravel (makkelijk te doen op de racefiets) zit hier wel. Daarna stapelen de prachtige natuur-aangezichten zich in rap tempo op. Je komt over de schilderachtige Pomphulweg, fietst langs Radio Kootwijk en nog veel meer.


Sallandse Heuvelrug

110km
500hm
4.5hm/km

Deze route is over het algemeen glooiend en eindigt met een paar leuke klimmen. De meeste klimmen uit de omgeving Salland vind je in deze route terug. Het zijn eigenlijk twee lussen: eentje ten noorden van Nijverdal, waar de start dan ook ligt. En eentje ten zuiden van Nijverdal.

De eerste echte klim die je tegenkomt is de Lemelerg. Even verderop kom je over de Sanatoriumlaan, een aardige klimkerklim. Daarna rijd je langs Nijverdal, door de oostelijke kant van Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug naar het zuiden, over een paar prachtige fietspaden. Om het aantal kilometers binnen de perken te houden, slaan we de paar hoogtemeters bij Rijssen over en vervolgen we onze weg naar Goor. Daar beklim je de Herikerberg en iets later de Markeloseberg. Iets voor Holten beklim je de klinkers van de Aalpolsweg. Na Holten kom je de steilste klim in het gebied tegen: de Motieweg van 10%. En dan de grand finale: de Sallandse Heuvelrug.

We hebben drie afstanden gemaakt:

 • 110km met 500hm
 • 85km met 410hm
 • 60km met 320hm


Zwolle

74km
380hm
5.13hm/km

We fietsen hier door de meest noordelijke uitschieters van de Veluwe: het Zwolse Bos. Het was even puzzelen en het wordt wat slingeren, maar je haalt hier zo veel mogelijk hoogtemeters uit de paar klimmetjes die in deze omgeving te vinden zijn! De hoogtemeters zijn ook bijna over de hele route aanwezig. Je fietst zo veel mogelijk over rustige wegen en mooie fietspaden door het bos en over de hei. Een groot stuk van de route ben je ook in de buurt van militair oefenterrein. Even bukken als je een kanonskogel ziet vliegen dus. In de route doe je alom legendarische klimmen aan, zoals de ‘Filipsberg’, ‘Burgemeester Honcooplaan’ en ‘De Knobbel’. Wie kent ze niet?


Hollandse duinen

90km
340hm
3.8hm/km

Je zou er misschien niet direct aan denken, maar in ons mooie duingebied kun je opgeteld nog best wat hoogtemeters maken. Je vindt er misschien geen cols, maar vele kleine klimmetjes maken ook 320 hoogtemeters. Verspreid over 90 kilometer weliswaar, maar toch. De route loopt ongeveer van Haarlem naar Noordwijk en weer terug. De route start bij Haarlem, voor een goede bereikbaarheid met te trein.

Je rijdt als eerste een stuk langs de Amsterdamse waterleidingduinen. Daarna kom je nog een paar typische Hollandse aangezichten: prachtig gekleurde bloembollenvelden. In de meest zuidelijke punt van de route slinger je door Noordwijk, om maximaal gebruik te maken van de beschikbare hoogtemeters. Dan fiets je aan de zeekant van de Amsterdamse waterleidingduinen richting Zandvoort en weer door richting IJmuiden. Aan de rand van Santpoort en Bloemendaal vind je de ‘pittigste’ klimmetjes van de route, aldus Climbfinder. Net voor de finish, maak je toch nog even een slinger, om nog een laatste klim door de duinen mee te pakken.


Brabantse Wal

74km
230hm
3hm/km

Zelfs in Noord-Brabant zijn wat hoogtemeters te vinden. In het uiterste puntje van West-Brabant welteverstaan. Daar vind je de Brabantse Wal. We lenen ook nog wat hoogtemeters van onze zuiderburen. In verband met bereikbaarheid (met de trein) starten we deze route in Bergen op Zoom.

Vlak na de start kom je je eerste klimmetje al tegen, de Vossenberg. Weer kort daarna kom je de ster van de show tegen: een kasseienklim. De Bossestraat en daarna de Rijzendeweg. Iets verderop vind je wéér een kort kasseienklimmetje. Daarna wordt het terrein meer glooiend en laten we de ‘cols’ achter ons. Het wordt er niet minder mooi op, want even later fiets je over een mooie verharde weg, dwars over de Kalmthoutse Heide. Daar kun je je even op safari wanen. Iets later komt er nog een klinkerweggetje en het laatste klimmetje, voor je langs het water terugrijdt naar de start.


Col du VAM

7km
100hm
14hm/km

Tot slot een hele korte route, maar hij mag natuurlijk niet ontbreken in dit rijtje: de Col du VAM. Heel kort, omdat er in de hele omgeving verder geen hoogtemeter te bekennen is. En aan vlakke routes doen we niet in dit artikel. Op de VAM-berg heb je drie klimmen en één afdaling. De laatste klim splitst zich halverwege in een asfalt-optie en een keien-optie. De route werkt simpelweg deze vier klimmen af en daalt steeds af over de enige beschikbare afdaling. Per kilometer gezien, levert het wel de meeste ‘heftige’ route van dit artikel op.


Heb jij nog tips?

Zie jij goede verbeterpunten voor deze routes? Laat het dan zeker weten. Plaats een comment in onze Strava Club of stuur ons een mailtje. Daarnaast hebben we niet álle klimmen in Nederland in dit artikel zitten. Zo liggen er in omgeving Apeldoorn ook nog prachtige klimmen. Helaas hadden we daar nog niet genoeg local-expertise om een goede route te bouwen. Heb jij die wel? Laat het ons zeker weten.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Hij begon ooit op de mountainbike, maar uiteindelijk is daar ook een racefiets en een gravelbike bijgekomen. Daan maakt voor iedere rit een nieuwe route en is een rasechte toerder. Genieten staat voorop! Een biertje of een koffietje op het terras misstaat niet in Daans ideale rit.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×