Skip to main content

In de Achterhoek, 1.476 vierkante kilometer in het oosten van Gelderland, kun je waanzinnig crossen door de bossen. Sinds 2017 fietst Edwin ‘The Gravelracer’ hier jaarlijks de fenomenale Witte Cross door de mooie omgeving Lochem – Ruurlo – Borculo – Vorden. Hoog tijd om eens te kijken waar je nog meer goed kunt gravelen in de Achterhoek. Alle genoemde routes zijn prima te doen met minimaal 30 mm banden.

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

  • Zondag 9 juni 2024
  • 90/120/150km uitgepijlde route
  • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
  • EARLY BIRDS: Cobbles summer jersey twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Gravelrit Toerclub Zelhem (66 of 90 km)

Vandaag rijd ik de 90 km veld- en graveltoertocht van toerclub Zelhem. Na de start rijden we vrij snel onverhard over leuke boerenwegen, bospaden en echte ouderwetse witte gravelwegen. Nu de rest van Nederland ook het gravelen ontdekt heeft, lijkt het wel alsof ieder klompenpad, ruiterpad, MTB-spoor of mulle zandstrook tot ‘gravelweg’ wordt gebombardeerd. Maar dat is niet zo!

Opvallend is dat hier zoveel keuze is! Gedurende de hele route zie ik overal nog veel meer prachtige paadjes. Een afslag missen is nooit een probleem, vaak is het alternatief minstens zo leuk als de geplande route. Net voor het einde krijgen we aan de Aaltenseweg wat singletracks van de MTB-route van Zelhem voor de wielen. Routes uitzetten is hier een makkie. Wat een route! Mooier wordt het niet. En heerlijk rustig.

Ik heb ook nog een kortere versie gemaakt (66 km), en deze later nogmaals gereden. Hiervan heb ik de volgende beelden gemaakt:

Gravelrit rond Ulft (76 km)

Vandaag start ik in Ulft, om de driehoek Zelhem – Aalten – Gendringen grondig te verkennen. Via mooie slingerende gravelwegen, diverse bospaden en soms een stukje weiland slinger ik richting Zelhem. Iedere meter is weer een genot! Deze regio is ook waanzinnig leuk, met die herkenbare typische Achterhoekse gravelwegen: circa 5 meter brede witte gravelpaden. Of je rijdt in een landschap van links een weiland, rechts een stuk bos en daar tussenin een mooi breed zandpad met ook nog een smaller (en nog leuker!) gravelstrookje van maximaal 1 m breed. Hardpack-gravel waar je ook kijkt, superleuk! Ook in deze route zitten weer wat korte stukjes singletrack, voor wie dat leuk vindt.

Het is bijna oneerlijk dat je hier de meeste gravelpaden per vierkante kilometer van Nederland vindt. Ook leuk zijn de diverse klaphekken. Daar fiets je zachtjes tegenaan, want die scharnieren beide kanten op. Alsof de gravel-hemelpoort zich voor je opent. Als je per se hoogtemeters wilt scoren, dan moet je ‘s avonds thuis nog maar een paar keer op en neer naar de zolder lopen. Wel Strava aanzetten!

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-gravel-gravelen-in-de-achterhoek-witte-strookNiet elk onverhard pad verdient de naam ‘Strade Bianche’, maar in de Achterhoek is er genoeg écht gravel.

Strade Bianche Achterhoek (75, 110 of 150 km)

Zoals gezegd rijd ik al heel wat jaartjes de Witte Cross, oftewel de Strade Bianche Achterhoek. De Lochemse wielerclub De Paaschberg schotelt je ieder jaar weer een oergezellig evenement voor. Start en finish is altijd in het uiterst originele en sfeervolle Openluchttheater in Lochem. Een heus graveldorp(je) biedt een unieke sfeer. Met zo’n originele locatie en ambiance kan je dag al niet meer stuk, en het wordt alleen nog maar beter! Ieder jaar weer hebben de routebouwers de mooiste gravelwegen van de Achterhoek aan elkaar geplakt, tot een schitterende gravelroute van 75, 110 of zelfs 150km.

Overal die voor de Achterhoek zo bekende brede witte gravelstroken, en veel hardpack gravel. Verwacht ook prima te rijden bospaden en af en toe een stuk weiland. En zo tegen het einde, als de tong uit de mond hangt en bijna klem zit tussen je ketting, krijgen we nog een heuse beklimming! De Lochemseberg (49 m) perst net dat laatste beetje lucht uit de longen. Maar dat geeft niet, want hierna volgt snel de afterparty met gratis hamburger, biertje, hot tub, live muziek, en massage. Wat een dag! Wat een evenement!

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-gravel-gravelen-in-de-achterhoek-aspergesGeometrisch genieten tijdens het gravelen in de Achterhoek.

Conclusie: op naar de (pr)Acht(ig)erhoek!

Zoals gezegd vind je in de Achterhoek de meeste gravelwegen per vierkante kilometer. Nergens anders in Nederland vind je tegelijkertijd zoveel rust en ruimte.  Alleen hier maak je met speels gemak een gravelroute die minimaal 80% onverhard is. Politiek Den Haag wil steeds meer asfalt, maar wij willen meer gebieden zoals de Achterhoek!

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-gravel-gravelen-in-de-achterhoek-driebaansTegenliggers of inhalers zijn geen probleem op deze driebaans gravelpaden.

Ik zag op alle routes regelmatig driebaans gravelsnelwegen zoals op de foto hierboven. Ik neem aan dat je in het midden dan 24 km/u gemiddeld moet rijden, rechts daarvan 22 km/u. En Snelle Jelle en Jessica pakken de linkerbaan met minimaal 26 km/u. Omdat ik zelf aan de voet van de Veluwe woon en het daar op mooie dagen wel erg druk wordt, ga ik beslist vaker gravelen in de Achterhoek, vooral in de regio Zelhem en Ulft.

Wil je de avonturen van The gravelracer volgen? Check dan zijn kanalen op InstagramKomoot of Youtube.

Ben jij ook een fan van gravelen in de Achterhoek?

Deel je favoriete gravel hotspots in de Cobbles Cycling Strava Club!

Gerelateerd artikel

cobbles-gravel-gravelen-in-de-achterhoek-gerelateerd

Op de bovenbuis van zijn titanium fiets staat het logo van Parijs-Roubaix (en een kasseienpatroon) geanodiseerd. Na 4 motorongelukken kan The Gravelracer niet alles meer. Maar hij kijkt vooral naar wat nog wel kan. Ieder jaar gaat hij naar Velofollies op zoek naar nieuwe fietsen en gadgets. En ideeën opdoen voor het nieuwe (fiets-)jaar. Routes-op-maat maken (voor gravelbike en racefiets) is zijn specialiteit geworden. Binnen fietsen doet hij nooit.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×