Skip to main content

Wielrenners, gravelers en mountainbikers zijn gek op klimmen en dalen. En niet voor niets! Het verandert eigenlijk de hele sport. Plus je kunt waarschijnlijk genieten van een mooie omgeving. Klimmen en dalen voegt wel de nodige complexiteit toe aan je rit. In deze gids geven we je alle info die je nodig hebt om een betere klimmer en daler te worden. Met name gericht op wielrennen en ook wel gravelbiken. In deze gids lees je uitgebreid over veiligheid, materiaal, houdingen op de fiets, pacing, rijlijn bepalen, remmen, daalangst, trainen, voeding, routes en meer!

Artikel gaat verder onder banners 

Gravel, snert, trappist & vuurkorven:

 • Zondag 3 november 2024
 • 65 of 90km prachtig gravel
 • De Kempen en het Vlaamse grensgebied
 • Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

 • Zondag 3 maart 2024
 • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
 • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
 • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Dankwoordje / disclaimer

We willen graag 2moso bedanken voor de kans om dit artikel te schrijven. We hebben deze uitgebreide gids geschreven in het kader van onze samenwerking met hen. Je vindt in deze gids dan ook verwijzingen terug naar andere gesponsorde artikelen met merken van 2moso (Wahoo / 4iii / Purepower, etc). Daarnaast bedanken we Jeffrie Janssen. Hij is wielertrainer en heeft heel veel ervaring met klimmen. Hij geeft daarin ook clinics. Van Jeffrie ontvingen we een boel waardevolle input over klimmen, dalen en veiligheid! En natuurlijk bedankt aan Merlijn Spenkelink Fotografie voor wat mooi beeldmateriaal.

Inhoudsopgave

 1. Veiligheid: pre-climb checklist met 9 tips
 2. Geschikte aandrijving voor klimmen wielrennen: crankstel, cassette, derailleur
 3. Alles over beter leren klimmen
 4. Alles over beter leren dalen
 5. Wahoo ELEMNT Summit Climb fietscomputer features voor beter klimwerk
 6. Trainen voor klimmen: oefeningen voor in de heuvels, Zwift, klimmen trainen op vlak terrein
 7. De juiste kleding
 8. Eten & drinken
 9. Routes: zelf maken, Cobbles klimroutes Nederland
 10. Deel jouw klim-inspiratie in onze Strava Club
 11. Gerelateerd: slapend op hoogtestage in een hoogtetent

Veiligheid: pre-climb checklist met 9 tips

Veiligheid is altijd belangrijk tijdens het fietsen. Wanneer er hoogtemeters in het spel zijn, geldt dit des te meer. Zorg dus dat je deze negen tips ter harte neemt, wanneer je naar de heuvels of bergen gaat met je fiets.

1. Draag een fietshelm

Dit hoeven we eigenlijk niet per se te noemen natuurlijk, want je draagt op de fiets ALTIJD een helm. Maar zeker bij het dalen is dit belangrijk. Voorbeeld: als je met 35 kilometer per uur met een helmloos hoofd tegen een boom aan knalt, ben je dood. In afdalingen haal je vaak snelheden van meer dan 60 of 70 kilometer per uur. Helm op dus.

2. Draag een fietsbril

Draag altijd een fietsbril als je de heuvels of bergen in gaat met je fiets. Niet tenminste voor de zon, als je bijvoorbeeld een Alpencol beklimt. Je krijgt tijdens een afdaling natuurlijk wat meer wind in je ogen dan normaal. Ook kunnen zand en losse steentjes die aan je wiel blijven plakken in de afdaling met hoge snelheid in je gezicht geslingerd worden. Je wil natuurlijk niet blind worden van een fietsritje. Draag dus een fietsbril. Soigneer advies: zet je bril op je hoofd met de pootjes over de helmbandjes. Daarnaast schuift de bril dan wat makkelijker van je hoofd bij een eventuele valpartij. Zo voorkom je schade aan je ogen en gezicht.

3. Draag fietshandschoenen

Als je in de bergen valt, kun je een flinke schuifpartij maken. En je handen genezen slecht en langzaam. Zorg dus voor nét een extra laagje bescherming en draag fietshandschoentjes.

4. Stel je remmen goed af

Dit geldt op twee manieren. Ten eerste moet je de positie van je remmen zo afstellen dat je er goed bij kan. Zorg ook dat je gemakkelijk bij je remmen kan en ze nog goed kan inknijpen, wanneer je ‘in de beugels zit’.

Ten tweede wil je natuurlijk voldoende remkracht hebben, maar je remmen moeten ook niet té strak afgesteld staan. Je wil niet in een afdaling relatief zachtjes in je rem knijpen en dat je al voorover slaat. Zoek hierin een goede balans.

5. Zorg dat je remblokjes nog goed zijn

Voor zowel schijfremmen als velgremmen geldt dat je remblokjes voldoende dik moeten zijn. Met afgesleten remblokjes is je remkracht matig tot slecht en dat is heel gevaarlijk. Bij velgremmen geldt bovendien dat de remrand op je wielen niet te ver ingesleten mag zijn. Ook dit benadeeld het remvermogen. Bovendien moet je met velgremmen je snelheid in afdalingen sowieso wat matigen, aangezien de remkracht hiervan aanzienlijk lager ligt.

6. Pomp je banden goed op

Zorg dat je bandenspanning goed is. Dit is belangrijk voor je grip, rolweerstand en nog veel meer. Wil je weten hoe je hard je je banden moet oppompen? Lees dan onze Racefiets Banden Gids.

7. Zorg dat je banden in goede staat zijn

Een lekke band tijdens een afdaling is niet wat je wil. Gebruik daarom nieuwe binnenbanden als je een bergrit gaat maken. In elk geval geen bijna versleten band; een klapband tijdens de afdaling is niet wat je wil.

Gebruik ook geen geplakte binnenbanden, mocht je dit doen. Door de extra warmte van velgremmen, de zonnewarmte, warmte door frictie met het wegdek, kunnen je banden extra opwarmen. Zo’n plakker kan dan losraken, wat voor een lekke band zorgt.

8. Zet je wielen goed vast

Als je als Nederlander de heuvels in gaat, is de kans heel erg groot dat je je fiets met de auto vervoerd hebt. Vaak gaat dat gepaard met het eruit halen van een of beide wielen. Zorg dat je beide wielen goed vastzet, want je wil niet over een hobbeltje rijden en dat je voorwiel eruit schiet. We hoeven je niet te vertellen hoe je sleutelbeen en gezicht er dan uitzien. Nakijken kost vijf seconden extra, wel zo verstandig.

Gebruik je snelspanner / quick release? Zet ze dan niet overdreven vast. Dan ontstaat er meer druk en dus wat meer slijtage aan je lagers.

9. Kijk van tevoren je fiets na

Of als je minder technisch bent: laat je fiets nakijken, voor een fietsvakantie. Zorg dat je remkabels goed zijn (laat ze desnoods vervangen). Hetzelfde geldt voor je ketting en cassette. Overigens is een nieuwe cassette geen straf als je voor het eerst naar de bergen gaat. Hierover later meer.

Pro tip: als je de principes uit onze ‘Racefiets schoonmaken gids’ aanhoudt, controleer je sowieso regelmatig diverse onderdelen van je fiets. Dan ben je dus altijd op de hoogte van de staat ervan.

Een geschikte aandrijving voor klimmen / bergverzet (crankstel, cassette, derailleur)

Een geslaagde rit in de heuvels of bergen begint thuis. Of bij de fietsenmaker. Of misschien zelfs al bij de fietsenwinkel – crankstellen en derailleurs wil je immers niet onnodig extra hoeven kopen. De ‘vertanding’ van je crankstel en cassette bepalen namelijk hoe licht of zwaar je minimaal en maximaal kunt trappen.

Crankstel

Racefietsen worden meestal afgemonteerd met een ‘dubbel of ‘compact’ crankstel. Dat zijn twee kettingbladen (‘tandwielen’) van verschillende groottes. Heel soms vind je een ‘triple’ crankstel, dan heb je er drie. In alle gevallen geldt: hoe groter de buitenste ring (aangegeven door het aantal tanden) hoe zwaarder je kunt trappen als je hard gaat. En: hoe kleiner de binnenste ring, hoe lichter je kunt trappen als je bergop wil.

Een ‘dubbel’ crankstel heeft 53 tanden op het buitenblad en 39 tanden op het binnenblad. Voor bergritten betekent dit dat je nog lang kunt blijven bijtrappen in de afdaling. Daar staat tegenover dat 39 tanden heel zwaar trappen gaat worden als de stijgingspercentages serieus worden (we verwoorden dit expres vaag, want ‘serieus’ is voor iedereen anders).

Een ‘compact’ crankstel heeft 50 tanden op het buitenblad en 34 tanden op het binnenblad. Dat betekent dat je iets minder kunt bijtrappen in de afdaling. Maar voor 99,9% van de mensen is dat totaal onbelangrijk (zo hard gaan in de afdaling vergt ook SERIEUZE daalvaardigheden en misschien zelfs een autovrije weg). Het belangrijkste is dat het binnenblad kleiner is, met 34 tanden. In combinatie met een ‘bergcassette’ kom je hiermee de meeste korte klimmetjes wel op. Langere klimmen vergen natuurlijk ook conditie. Lees ook verder voor onze trainingstips!

Daarnaast heb je ook nog een ‘semi-compact’ crankstel. Dat zit er, je raad het al, tussenin. Met 52 tanden buiten en 36 binnen.

Natuurlijk zijn crankstellen bepaald niet gratis. Ook het vervangen ervan is een stuk lastiger dan een cassette. Dus maak een weloverwogen beslissing waar je je fiets het meest gaat gebruiken en hoe je graag fietst. Als je graag op lange vlakke stukken heel hard fietst, kun je beter een dubbel nemen dan een compact. Vind je dat minder belangrijk, neem dan een compact. Als je twijfelt, omdat je het nog niet weet, neem dan ook een compact. De kans is dat je een beginner bent, dus dan ga je sowieso weinig aan die 3 tanden extra hebben.

Cassette klimmen wielrennen

Je cassette bepaalt samen met je crankstel hoe licht of zwaar je kunt trappen.

Het eerste waar je op moet letten bij de aankoop van een cassette is hoeveel ‘speed’ deze is. D.w.z.: een cassette heeft een bepaald aantal ‘kransjes’, bijvoorbeeld 11. Dat heet dan 11-speed. Je moet altijd dezelfde kopen als die je al had, want het rest van je schakelmateriaal is gebouwd op datzelfde aantal versnellingen.

Naast het aantal versnellingen, worden cassettes ook aangeduid in de cassetteverhouding. Dat is het aantal tandjes op het kleinste/buitenste kransje (de zwaarste versnelling) en dat op de grootste/binnenste krans (de lichtste versnelling). Bijvoorbeeld: 12/23 of 11/34. Beide hebben voordelen.

Op 12/23 heb je een meer verfijnde keuze in hoe licht/zwaar je trapt. Ofwel: er zit minder verschil in de trapjes (van zwaarte) van de versnellingen. Maar ook het ‘bereik’ is dus kleiner (23-12=11, terwijl 34-11=23). Zo’n 11/25 cassette is uitermate geschikt als je graag hard fietst op vlak terrein. Zeker samen met een ‘dubbel’ crankstel. Fun fact: een 12-speed 12-23 cassette heeft dus iedere vertanding daartussenin (12, 13, 14, etc.). Maar dat terzijde, nu terug naar het klimmen.

Wil je graag alle stijgingspercentages aankunnen? Kies dan voor een zo groot mogelijke krans als lichtste versnelling (let op: lees het stukje ‘derailleur’). Als je bijv. een 11/34 cassette combineert met een ‘compact’ crankstel (50/34), heb je dus zowel voor als achter 34 tanden. Een verhouding 1:1. Dat rijdt lekker licht. Er zijn zelfs racefietscassettes met meer tanden dan 34. 36 zie je ook nog wel eens. Een 11-speed 11/34 cassette van Shimano 105 kost je een dikke 50 euro. Een HELE goede investering als je naar bijv. Zuid-Limburg of de Ardennen gaat. Een absolute must als je naar de bergen gaat. Geef je graag geld uit? Voor eenzelfde cassette in Ultegra kwaliteit betaal je een kleine honderd euro. Maar je bespaard dan wel weer een paar gram.

Derailleur klimmen wielrennen

Je moet zorgen dat je derailleur geschikt is voor je cassette. Je ketting loopt namelijk door de derailleurkooi (het ding wat naar onder uitsteekt). Die moet lang genoeg zijn om onder de grootste krans / lichtste versnelling uit te komen. Voor een 34t cassette zul je een derailleur met een lange kooi nodig hebben. Tot 32t kom je met een korte kooi weg. N.B.: dit komt niet helemaal overeen met de afbeelding hieronder. De informatie op de website van Shimano en bijv. Mantel.com verschilt daarin iets. Klik bij de webshop waar je je derailleur koopt gewoon het aantal tanden aan wat je wil kunnen rijden en dan zit je goed.

Een 11-speed Shimano 105 derailleur  kost je ongeveer €50 (zowel met korte als lange kooi). Alleen moet je dan ook de versnellingskabel verangen en het derailleur helemaal opnieuw afstellen.

Conclusie materiaalkeuze bergverzet

Wil je zo nu en dan of regelmatig naar de heuvels of bergen? Heb je maar geld voor één aandrijvingsgroep? Of gewoon geen zin om je halve fiets steeds te vervangen? Het aankoopadvies (bij een nieuwe fiets of als de aandrijving vervangen moet worden) luidt dan:

 • Compact crankstel 50/34
 • Cassette 11/34
 • Derailleur met lange kooi

Let daarbij op het aantal versnellingen van je shifter. Of als je dan toch alles aan het vervangen bent: upgrade je shifters ook gelijk. Geld moet rollen, toch?

Beter leren klimmen wielrennen

Dan nu het onderdeel waarvoor de meesten van jullie gekomen zijn: praktische tips om beter te klimmen: schakelen, houding, etc.

Op tijd schakelen

Wanneer je een helling of berg oprijdt, voel je vanzelf de weerstand in je benen oplopen. Je tempo zakt dan geleidelijk aan terug. Zorg dat je op tijd van het buitenblad naar het binnenblad schakelt. Daarna kun je nog verder terugschakelen op de cassette. Voor je materiaal is het het beste om te schakelen met niet al te veel druk op de aandrijving. Als je dit aanhoudt, zul je sowieso een soepeler tempo / cadans houden in de klim.

De juiste cadans

Met een hoge cadans klim je meer ontspannen. Je klimt dan op conditie / uithoudingsvermogen, in plaats van kracht. En die eerste twee dingen kun je gewoon in Nederland trainen!

Een efficiënte krachtoverbrenging / trapbeweging

De juiste trapbeweging zorgt voor een efficiëntere klim. Wanneer je je pedaal naar beneden ‘duwt’, houd je voeten dan mooi vlak (houd je hielen iets naar beneden). Op die manier verdeel je je kracht mooier over de hele omwenteling. In deze beweging werken je quadriceps mooi samen met je hamstrings. Je hebt dan minder last van een dood punt in je trapbeweging (wanneer je crank verticaal staat).

De juiste zadelhoogte (bikefit)

Als je tijdens de trapbeweging je benen voldoende kunt uitstrekken, kun je de meeste kracht leveren. Dit houdt in dat je zadel op de juiste hoogte moet staan. Wanneer je zadel te laag staat, zorgt dat voor extra druk op de knieën, wat kan zorgen voor blessures aan de voorkant van de knie. Wanneer je zadel te hoog staat, kun je een beetje gaan wippen op de fiets; je kunt minder kracht zetten. Ook kan dit zorgen voor blessures aan de achterkant van de knie. Bij het klimmen is het extra belangrijk om op deze zaken te letten, want je levert vaak een lange tijd veel vermogen. Een flinke aanslag op je lichaam, wanneer je fiets niet goed afgesteld is.

Zie ook ‘ DIY bikefit: 3 vuistregels voor een goede fietspositie’. Daar vind je tips voor het vinden van de juiste zadelhoogte. Let op: dit komt best nauw. Bikefitters werken hier vaak met optimalisaties van millimeters. Mocht je zadelhoogte echt verkeerd staan, dan kan ‘centimeters’ natuurlijk ook best voorkomen, als je voor de eerste keer een bikefit doet.

Meer leesvoer rondom bikefitting:

Een goede basishouding voor beter zuurstoftransport naar je spieren

Wil je verzuring voorkomen / verminderen? Zorg dan dat zuurstof makkelijk door je lichaam getransporteerd kan worden. Dit doe je met de juiste houding:

 • Enigszins ontspannen bovenlichaam
 • Armen licht gebogen
 • Handen los op het stuur

Zo heb je een betere controle over je ademhaling. Met een goede ademhaling ondersteun je het zuurstoftransport naar je spieren. Zo kunnen ze beter de noeste arbeid van het klimwerk verrichten.

N.B.: een bikefitter kijkt niet alleen naar je zadelhoogte en stuurpenlengte. Je krijgt ook dit soort tips over je lichaamshouding.

Bergen vs. heuvels

Bij het beklimmen van heuvels (Posbank, Limburg, Ardennen en Eifel) lever je vaak korte, intensieve inspanningen. Je weet dat het niet zo lang is, dus wil je er maar vlug van af zijn. Een mooie inspanning om zelf even te knallen of je fietsmaatjes op af te troeven. Als je een beetje getraind bent, zul je waarschijnlijk snel herstellen, als je dat goed aanpakt.

Een heuvel knal je nog wel even op om je fietsmaten af te troeven. Bij een berg kun je dit beter niet doen. Foto: Emmapiramide Veluwezoom – Merlijns.nl

Als je in de bergen gaat klimmen, wordt het een ander verhaal. Dat zijn vaak lange, serieuze duurinspanningen, die algauw een half uur of meer per klim in beslag nemen. Als je een bergrit hetzelfde aanpakt als een heuvelrit en te lang ‘in het rood’ rijdt, zul je dat moeten bekopen met een bezoek van De Man met de Hamer. Dan zakt je inspanningsvermogen als een pudding in elkaar. Je herstel zal lang duren – als je de rit al weet te voltooien, met de eventuele kramp of vermoeidheid.

In vergelijking met heuvels zul je dus veel zuiniger met je energie moeten omgaan. Bij een dergelijke langere duurinspanning, op een hoger (en wellicht ook intensiever) niveau, moet je je energievoorraad goed managen. Zorg dus dat je voldoende eet en drinkt en dat je tempo op orde is.

Wissel van houding tijdens lange klimmen

Een lange klim kan erg vermoeiend zijn. Denk aan klimmen van vijf tot dertig kilometer. Als je dat in een constante houding doet, kan dat vermoeidheid en kramp veroorzaken. Zelfs als dat een ‘optimale’ houding is, zoals hierboven beschreven. Regelmatig afwisselen is dus belangrijk. Dat zorgt voor wat ‘ontspanning’ in je lichaam – en je hoofd. Met een frisse houding kun je jezelf weer even oppeppen.

Je kunt afwisselen met de positie van je handen op je stuur (in het midden / in de standaardpositie). Maar ook tussen zitten en staan. Daarbij kun je wat schakelen om ook van cadans te wisselen. Zo kun je heel wat variëren. Zorg ervoor dat je cadans niet té laag wordt, waardoor je omhoog aan het stoempen bent. Dat kost te veel energie, waardoor je plezier snel zal afnemen.

Lange beklimmingen: moraal

Een lange beklimmen is een uitdaging die zowel fysiek als mentaal zwaar kan zijn. Daarom is het slim om jezelf moed in te praten. Of eigenlijk: jezelf afleiden van negatieve gedachtes. Als het erg zwaar wordt, kunnen die nog wel eens de overhand nemen en het plezier uit je klim halen. Dan kun je jezelf afleiden en/of moed inpraten door een bepaalde zin of mantra te herhalen.

Het kan ook helpen om je volledig op je ademhaling te focussen. Dat heeft hetzelfde afleidende effect. Luister naar je ademhaling, let op je tempo. Kijk of je ademhaling kort of oppervlakkig is. Of je longen goed gevuld worden. Je zult merken dat je ademhaling rustiger wordt en je hartslag daalt. Daarmee kun je je inspanning beter controleren en de klim beter volhouden.

Lange beklimmingen: pacing / tempo

Veel wielrenners hebben een hartslagmeter. Sommigen hebben ook een vermogensmeter. Met beide instrumenten kun je ervoor zorgen dat je een lange beklimmen vol kunt houden. Dat wil zeggen, als je er enige ervaring mee hebt.

Met een hartslagmeter kun je zorgen dat je niet boven een bepaalde grens komt, waarvan je weet dat je die lang genoeg kunt volhouden. Denk aan de D2-hartslagzone. Of zo’n hartslag haalbaar is icm het stijgingspercentage hangt ook samen met de cassette die je hebt – je moet wel licht genoeg kunnen fietsen om op een bepaalde harstlag te blijven.

cobbles wielrennen training vermogenszones tijd intensiteit infographic powermeterMet een powermeter kun je redelijk goed bepalen hoe lang je een bepaald vermogen kunt vasthouden, op basis van je FTP testresultaten.

Met een vermogensmeter kun je je pace nog wat beter sturen. Je kunt zorgen dat je, net als Chris Froome in Team Sky, gewoon op jouw tempo/vermogen omhoog rijdt. Dit kun je van tevoren testen. Als je merkt dat je hartslag alsnog te hoog wordt, schroef je je vermogen gewoon wat omlaag.

Met deze handige tool van Bergfreunde kun je ook het benodigde vermogen voor een klim berekenen. Bij een invoer van:

 • een fietser van 80kg
 • met een fiets van 8km,
 • op een klim van 6km lang
 • en 1000 hoogtemeters
 • die je in 60 minuten wil doen

Kom je uit op 3.1w/kg, ofwel 248W.

Hoogteprofiel bestuderen

Bestudeer als je thuis bent het hoogteprofiel van de route. Zo weet je tijdens de rit wat er op je bordje komt. Hierop kun je bijvoorbeeld de innamemomenten van je voeding aanpassen. Ook kun je je snelheid aanpassen. Bijvoorbeeld als je weet dat een afdaling in een dorp of bij een kruispunt eindigt. Dan kun je tijdig je snelheid minderen. Bovendien is het gewoon fijn om te weten waar je aan toe bent. Al dat klimmen en dalen gaat immers niet in je kouwe kleren zitten. Over ‘weten waar je aan toe bent’ gesproken: sommige fietscomputers hebben tegenwoordig mooie dataschermen, die je helpen bij het in beeld brengen van het klim- en daalwerk wat op je bordje komt. Hierover verderop in deze gids meer, bij Wahoo Summit.

Oefening baart kunst

Door vaker klimtrainingen te doen, gaan je spieren ook wennen aan de inspanning. Dat sla je op in je ‘spiergeheugen’. Verder in deze gids geven we je nog uitgebreide tips voor klimtraining (de conditie-kant van het verhaal).

Sneller en veiliger dalen wielrennen

Wie naar boven is gegaan, moet ook weer naar beneden. De een vind dalen geweldig. De ander is angstig. Hoe dan ook: hier vind je allerlei tips om je daaltechniek te verbeteren.

Houd je cranks horizontaal

Houd je voeten/trappers horizontaal in de afdaling. Zo heb je een betere drukverdeling tussen links en rechts. Ook is je zwaartepunt mooier verdeeld tussen voor en achter. Je kunt dan een compactere houding aannemen, wat voor een aerodynamisch voordeel zorgt. Zo heb je een optimale drukverdeling.

Handen in de beugels

Houd je handen altijd onderin de beugels. Op deze manier verlaag je je zwaartepunt en zul je merken dat je stabieler door de afdaling zoeft. Je maakt jezelf op deze manier ook wat kleiner, wat een aerodynamisch voordeel oplevert. In de beugels kun je ook harder en meer gecontroleerd remmen.

Heb je je handen bovenop de remgrepen in een afdaling? Dan kan dat voor minder grip en controle zorgen, wanneer je een gat of een hobbel in het wegdek over het hoofd gezien hebt. Je handen kunnen dan loskomen van het stuur, met alle mogelijke gevolgen van dien.

Ontspannen & aanspannen + goed op je zadel blijven zitten

Probeer te ontspannen in je hele lichaam. Dus ook je schouders, ellebogen en je grip op het stuur. Dit helpt met het gedoseerd kunnen afremmen. Contrasterend, wil je je core / buikspieren juist wat aanspannen, om stevig op het zadel te blijven zitten.

Je wil namelijk netjes op achter je zadel blijven zitten c.q. niet naar voren schuiven. Op deze manier zorg je voor de juiste drukverdeling tussen voor- en achterrem. “Huh?”, denk je dan. Jazeker: bij een normale houding op de fiets (en dus het zadel) heb je iets meer druk op het achterwiel dan op het voorwiel. Als je naar voren zou schuiven, komt er dus meer druk op het voorwiel. Te veel. Dit brengt niet alleen je zwaartepunt uit balans, maar ook de verdeling van je remkracht. Moet je hard remmen in een afdaling? Verplaats je lichaamsgewicht dan juist naar achter, omdat er sowieso al meer druk op je voorwiel komt bij het afremmen.

Bochten maken / rijlijn bepalen

In de afdaling is je rijlijn erg belangrijk. Zorg dat je gefocust bent en vooruitkijkt. Kijk de bocht in om te zien waar je heen wil. Zo bepaal je je rijlijn. Zorg dat je ook goed naar de belijning kijkt, zodat je je te allen tijde aan de verkeersregels kunt houden. Andere verkeersdeelnemers (zoals voetgangers en auto’s) kunnen voorrang hebben en je wil geen botsing.

Voor een maximale snelheid door de bocht, rijd je deze buiten-binnen-buiten. Dwz je neemt de binnenbocht, maar benaderd deze vanuit de buitenkant van het rijoppervlak. Ook wanneer je uit de bocht komt, beland je weer aan de buitenkant. Dit noemt men ook wel de ‘apex’. Belangrijk is wel dat je je altijd aan de verkeersregels houdt (blijf op je eigen weghelft) en dat je tegenliggers ziet aankomen (als bomen het zicht door de bocht blokkeren, neem het zekere voor het onzekere). Een frontale botsing in een afdaling kan dodelijk zijn.

Wanneer je aan de bocht begint, houdt dan je binnenste pedaal omhoog en je buitenste pedaal naar beneden. Dus als je naar rechts gaat, je rechter pedaal omhoog en andersom. Zet druk op het buitenste/onderste pedaal. Dit zorgt voor extra grip in de bocht. In het mountainbiken geldt bovendien dat het binnenste pedaal omhoog houden voorkomt dat je met je pedaal op een wortel of steen botst. Houd je ellebogen gebogen en geef wat druk op het stuur, met name aan de binnenkant (van de bocht).

Wat erg fijn is, is om samen te fietsen met een ervaren afdaler. Daarvan kun je veel leren over rij-lijn en remmen.

Remmen in de afdaling

Remmen doe je altijd vóór de bocht. Op die manier heb je de meeste controle en grip in de bocht. Zorg er dus voor dat je voldoende snelheid geminderd hebt voordat de bocht begint. Beter iets te veel, dan iets te weinig (met een pijnlijk ongeluk tot gevolg). Bepaal altijd voor jezelf wat veilig is / waarbij jij je veilig voelt. Veiligheid gaat boven gemiddelde.

Zorg dat je niet continu remt in de afdaling. Je remmen kunnen dan warm worden. Met een verlies aan remkracht als gevolg (of bij extreme hitte op velgremmen zelfs een klapband). Gedoseerd / pompend / in ‘bursts’ remmen is de oplossing.

Je voor-rem heeft meer remvermogen dan je achterrem. Dit komt omdat bij het remmen met de voor-rem, meer druk op het voorwiel ontstaat. Hierdoor dit verhoogt de remkracht. Dit in tegenstelling tot je achterrem. Als je te hard je achterrem indrukt, gaat je achterwiel slippen. Maar met alleen hard de voor-rem inknijpen, zou je misschien wel voorover kunnen slaan. Je wil daarom ongeveer 70% met je voor-rem remmen en 30% met je achterrem. Zorg bij hard remmen voor een goede lichaamsgewichtverdeling op de fiets (iets naar achter hangen), zodat je niet voorover slaat.

Bij regen geldt dat je minder grip hebt. Dat betekent dat je nog beter gedoseerd en langer/langzamer moet remmen. Je zult misschien ook de 70/30 regel wat moeten aanpassen. Bijvoorbeeld naar 60/40 of zelfs 50/50. Je wil namelijk niet met je voorwiel gaan slippen op een glad wegdek. Zorg in elk geval dat je je banden goed hebt opgepompt: lagere druk = meer grip. Maar daar zit natuurlijk een ondergrens aan. Of kies voor een grotere band; die kun je namelijk met minder bandendruk oppompen. Dus heb je meer grip met een 28mm band, dan met een 25mm band.

Tot slot kun je ook met je lichaam afremmen; wanneer je rechterop gaat zitten, vang je meer wind. Je zult dan automatisch een beetje afremmen. Dat helpt je remmen weer iets dus.

Meetrappen in de afdaling voor ontspanning

Als je een lange klim hebt gedaan en je weer naar beneden gaat, wil je je de doorstroming van het bloed op gang houden. Dat doe je door beheerst mee te trappen. Kies hiervoor het juiste verzet: het buitenblad en dan waarschijnlijk een van de zwaarste versnellingen. Op deze manier kun je in de afdaling herstellen voor de volgende klim.

Wanneer de verkeerssituatie het toelaat, kun je onderaan de klim natuurlijk ook wat harder bijtrappen. Zo ga je met meer snelheid de volgende klim op. Zeker in een heuvelachtige rit kan dit veel schelen; denk aan Zuid-Limburg. Als je het heel slim wil spelen, zorg je dat je op de cassette dan al wat teruggeschakeld hebt. Dan, voordat de druk te hoog wordt in de klim, schakel je voor van het buitenblad terug naar het binnenblad en zit je direct in de juiste versnelling om efficiënt door te klimmen.

Daalangst overwinnen

Heb jij last van daalangst? Bijvoorbeeld door een ongeval in het verleden, of gewoon vanwege de hoge snelheid? Geen nood, je kunt dat gewoon overwinnen. Heel simpel eigenlijk: ken je vaardigheden en ga niet over je eigen grenzen heen. Word niet overmoedig. Houd je aan een snelheid waarbij JIJ je veilig voelt. Zo kun je de controle houden en beperk je de risico’s. Je hebt dan meer tijd om vooruit te kijken om te zien wat er op je pad kan komen (kijk dus niet recht voor je voorwiel naar beneden). Je rij-lijn bepalen (zie de eerder genoemde tips) is dus erg belangrijk. Naarmate je hier meer ervaring in krijgt, kun je de snelheid langzaam opvoeren, waar dat mogelijk is.

Daalangst overwinnen is dus ook een stukje ‘loslaten’ van wat anderen denken. Ga gewoon voor een fietsrit waarvan JIJ geniet. Probeer jezelf ook niet te vergelijken met anderen en stoor je niet aan wat zij allemaal wel kunnen of durven – wat iemand anders doet, is niet per se beter/veiliger.

Verder kun je ook met ademhaling je angst beperken. Focus op een gecontroleerde ademhaling. Dit zorgt voor rust in lichaam en geest. Daardoor kun je beter focussen op de afdaling. Voor je het weet zit je een stuk zekerder op de fiets.

Speed wobble / shimmying

Deze info over de speed wobble werd ons toegestuurd door een van onze kundige fans, Koenraad Blansaer. Enorm bedankt Koen!

Een speed wobble of shimmy is een potentieel gevaarlijk en complex verschijnsel dat optreedt bij het dalen aan hoge snelheid. Over de precieze oorzaken zijn ingenieurs en fysici het niet eens. Bij een speed wobble beweegt (vibreert) de voorkant van de fiets snel en oncontroleerbaar heen en weer, wat kan leiden tot de onmogelijkheid nog te sturen. In deze YouTube Short zie je hoe dat eruit ziet. De spontane reactie om het stuur steviger vast te pakken maakt de zaken juist erger. Het enige wat je kunt doen is je knieën tegen het frame drukken, je gewicht naar voren verplaatsen en een zo laag mogelijke houding aannemen. Ook afremmen heeft niet meteen effect.

De oorzaken van een speed wobble zijn onder andere gyroscopische krachten en de geometrie en elasticiteit (stijfheid) van het frame en de wielen. (Sterke) zijwind kan ook een rol spelen. Andere factoren die bijdragen tot het ontstaan van een speed wobble zijn onder andere de houding op de fiets, de constructie van de fiets en de wielen en de snelheid. Er zijn verschillende visies en discussies over de exacte oorzaken van en mechanismen die een rol spelen bij een speed wobble. Het fenomeen kan ernstige gevolgen hebben (val bij hoge snelheid) en het is daarom belangrijk om op de hoogte te zijn van tips om ermee om te gaan en in elk geval weet te hebben van het bestaan ervan. Er zijn verschillende artikelen en bronnen beschikbaar die het fenomeen verder uitleggen.

Wil jij nog meer weten over de speed wobble? Het is een enorm uitgebreid onderwerp. Koen heeft allerlei handige info voor je verzameld en op een rij gezet. Dus heb je hier last van of wil je gewoon meer weten en je goed voorbereiden? Download dan hier de PDF over speed wobble.

Wahoo ELMENT Summit

Dit onderdeel over Wahoo Elemnt Summit is een review van onze schrijver Wiebe de Jong, die de Summit feature testte tijdens La Marmotte 2023 en de training voor het event.

Tijdens de rit kun je het jezelf makkelijk maken door je klimwerk te ondersteunen met Wahoo ELEMNT Summit. Dit is de nieuwste klim feature van Wahoo ELEMNT fietscomputers. Wanneer je een klim nadert, krijg je onderaan in het scherm meldingen te zien die je waarschuwen voor de afstand, lengte en gemiddelde hellingsgraad. Tijdens de klim zie je nog meer data zoals de tijd van de verstreken klim, de verticale afstand te gaan, huidige graad, de geschatte tijd om de klim te voltooien en het hoogteprofiel van de volgende 2 mijl/km.

Allereerst de legenda van het Wahoo Summit datascherm:

Ik testte de Summit feature tijdens La Marmotte 2023. Op de foto zie je de beklimming van de Col du Galibier. Op dit datascherm vind je:

 • Vermogen (3 sec gem.)
 • Huidige snelheid & huidig hellingspercentage
 • Geklommen meters & gedaalde meters
 • Gemiddelde snelheid op de klim & huidige hoogte
 • Grafiek van het hoogteprofiel

In het grafiekje onderaan is goed te zien in kleur wanneer het dus zwaarder gaat worden, hoe hoog je op dat moment zit en hoe het er uit gaat zien in de komende twee kilometer. Tijdens de Marmotte kwam ik erachter dat je echt veel aan deze gegevens hebt tijdens het klimmen. Niet alleen wist ik zo precies waar ik aan toe was. Het werd ook gemakkelijker om te blijven vechten om de top van de berg te halen. Het blijft natuurlijk maar data en het is geen EPO. Maar tijdens een lange klim (of meerdere lange klimmen) ben je toch bezig met overleven. Met uitrekenen hoe lang je nog behouden moet rijden, voordat je je fietsmaten de genadeklap geeft vlak voor de finish bovenop de col. Als jij dan degene bent die net iets eerder/beter weet waar je aan toe bent, kun je jezelf en je medefietsers overtreffen. Afgezien van dat, is het ook gewoon heel fijn om te weten wanneer je weer kunt gaan dalen en het eventjes minder zwaar wordt. Wahoo Summit helpt bij al deze dingen, zeker een meerwaarde tijdens je klim!

Notabene: de Wahoo Element Summit features zijn beschikbaar voor de ELEMNT, BOLT en ROAM fietscomputers van Wahoo. Niet alle dataschermen worden hetzelfde ondersteund over alle drie de fietscomputers. Check hier de lijst met functies van Wahoo Element Summit en met welke fietscomputers ze compatible zijn.

Trainen voor klimmen

Oefeningen voor in de heuvels

Wil je zelf aan de slag met je vaardigheden als klimmer op de racefiets (of gravelbike)? Dan kun je tijdens je klimtraining / heuvelrit verschillende oefeningen doen. Dit levert je nieuwe technieken op, die misschien wel van pas gaan komen tijdens die lange bergrit waarvoor je traint.

De oefeningen:

 1. Fiets op souplesse omhoog. Dus handjes los op het stuur, een hoge cadans en een relatief lichte versnelling.
 2. Fiets op kracht omhoog. Daarbij houd je een lage cadans aan van ca. 50rpm. Dit kun je natuurlijk niet eeuwig volhouden. Dus hierna fiets je weer op souplesse verder.
 3. Ga eens staan in plaats van zitten. Hierbij kun je ook met je cadans en je versnelling variëren. Je kunt ook eens een hele klim staand doen, bij wijze van oefening.
 4. Wissel heel vaak af tussen zitten en staan.
 5. Vaak begin je vol moed aan een klim en moet je steeds verder terugschakelen, naarmate je meer afziet. Nu pak je het eens andersom aan: begin onderaan licht en schakel telkens een tandje bij, tot je bij een cadans van ca. 50rpm komt en je dat niet meer volhoudt. Hoe ver kom jij? Fun fact: dit lijkt een béétje op een ramp test, hoe je FTP gemeten wordt (daarbij fiets je iedere minuut een hoger vermogen).
 6. Ga eens sprintend het laatste stuk van de klim omhoog. Dat is goede training! Vanaf waar kun jij dat aan?
 7. Sprint de hele klim omhoog (dit gaat natuurlijk alleen bij onze Nederlandse ‘bultjes’ en waarschijnlijk al niet op langere heuvelklimmen).
 8. Trap afwisselend alleen met links of met rechts tijdens de klim. Zo leer je heel goed hoe het voelt om een efficiënte trapbeweging te maken (het belang hiervan hebben we eerder uitgelegd).
 9. Op het gemakje de beklimming doen en kijken of je wat van elkaars techniek, cadans, houding, ademhaling, etc wat kunt leren. Of hoe je elkaar kunt motiveren. Een klim hoeft niet ALTIJD een ultieme inspanning te zijn om een training te zijn.
 10. Rijd met een vlotte cadans de klim op, tot de top. Bovenop, als het terrein vlak wordt, schakel je dan flink op en zet je aan naar een hoger tempo. Het is niet fijn, maar je leert hiermee wel je beenspieren om te gaan met verzuring.
 11. Je kunt de vorige oefening nog zwaarder maken door de klim niet rustig aan te beginnen. In plaats daarvan ga je hem zo zwaar mogelijk in. Als je benen ‘vollopen’, schakel je terug en trap je door totdat dit weer gebeurt. Enzovoorts, tot je bij de top bent. Daar schakel je weer flink op en trap je op het vlakke terrein door de verzuring heen. Dit is een flinke krachttraining op de fiets, die je gaat helpen om beter met verzuring om te gaan.
 12. Ben je met z’n tweeën? Ga kop over kop omhoog.
 13. Of doe een race naar boven in een zo licht mogelijk verzet. Of juist in een heel zwaar verzet. Jut elkaar vooral flink op! Haantjes gedrag is hier toegestaan.

Verder kun je natuurlijk zelf creatief zijn en extra ‘narigheid’ verzinnen tijdens je heuvelrit, om meer af te zien en meer te trainen. Dat ga je merken wanneer je met je fietsvrienden een Alpencol bedwingt!

Volg een klim clinic

Wil je meer informatie over klimmen en dalen? De bovenstaande oefeningen doen onder leiding van een gecertificeerd wielertrainer met veel ervaring? Volg dan een Klim Clinic, gegeven door Jeffrie Janssen, die een enorme bijdrage gedaan heeft aan deze gids. Die kun je volgen bij NLTR Personal, een zusterbedrijf van onze partner NL Tour Rides. Voor €69 ontvang je ca. 3,5 uur aan persoonlijke uitleg over klimmen en dalen. Dat allemaal in de prachtige omgeving van de Posbank. Daarbij krijg je een arrangement met koffie en gebak tijdens de uitleg vooraf EN een lunch met hamburger en biertje/frisje na het fietsen. In die prijs van €69 zit dan óók nog eens een voucher voor een GRATIS TOERTOCHT van NL Tour Rides á €32 inbegrepen.

Bekijk hier de kalender met klim clinics van NLTR Personal, gegeven door Jeffrie Janssen.

Trainen op Zwift

In Nederland hebben we natuurlijk weinig hoogtemeters. Wil je als Nederland een rit in de heuvels maken? Dan is de kans groot dat je de auto moet pakken. Voor bergritten is die kans 100% natuurlijk. Een oplossing zou dan kunnen zijn om op Zwift te trainen. Dat is natuurlijk minder leuk en avontuurlijk dan buiten fietsen. Maar de juiste smarttrainer kan vrij goed de weerstand van hellingspercentages simuleren. De Wahoo KICKR Climb tilt zelfs de voorkant van je fiets op, om niet alleen de weerstand, maar echt de hellingshoek te simuleren.

Er zijn diverse werelden in Zwift en bijna allemaal hebben ze heuvels en/of bergen. Sommige echte bergen zijn zelfs vitueel nagemaakt in Zwift! Zo kun je bijvoorbeeld in Zwift de Alpe d’Huez en de Mont Ventoux beklimmen. Als je dat de spanning niet vindt bederven, kun je dus de Alpe du Zwift beklimmen, om te kijken of dat lukt, voordat je naar Frankrijk rijdt om de Alpe d’Huez te beklimmen. Je kunt bergroutes rijden wil trainen voor een alpenrit. Of intervalletjes op heuvels als je een weekend in Limburg of de Ardennen gepland hebt staan.

alpe du zwiftDe Alpe du Zwift: een kans om thuis al de Alpe d’Huez te proberen

Naast Zwift routes uitkiezen en die rijden, kun je natuurlijk ook een Zwift Training Plan volgen. Je volgt dan een programma van een aantal weken, met enkele trainingen per week. Zo wordt je bijvoorbeeld klaargestoomd voor een Gran Fondo. Een groot deel van klimtraining voor gevorden is immers conditie.

Wil je klimtraining op Zwift proberen? Lees dan eens onze relevante artikelen:

Klimmen wielrennen trainen op vlak terrein

Je hebt niet per se heuvels of bergen nodig om te oefenen voor klimmen. Je kunt het ook een beetje simuleren. Niet alleen met Zwift, zoals we hiervoor uitlegden. Ook buiten is dat goed mogelijk.

Staat er harde wind? Sla dan eens de regels van routebouwen in de wind (pun intended) en fiets op de heenweg tégen de wind in en terug met de wind in je rug. Harde tegenwind kan zorgen voor die extra weerstand die een berg je ook oplevert. Hoe harder de wind, hoe steiler de klim! De meewind op de terugweg is dan je ‘afdaling’.

Je kunt ook blokjestraining gaan doen. Denk aan een kort rondje waarbij je dus steeds van de tegenwind gebruik maakt. Naast tegenwind kun je natuurlijk ook tunnels, viaducten en bruggen in je route opnemen. Probeer bijvoorbeeld eens een rondje van 5 tot 15 kilometer te maken, met zo veel mogelijk van die elementen erin. Dat rondje kun je dan een aantal keer fietsen voor een goede training voor een rit in Zuid-Limburg.

Trainingsschema klimmen wielrennen

Momenteel hebben we nog geen specifiek trainingsschema om klimmen te oefenen. Kijk gerust eens op onze training pagina. Daar vind je wellicht een passend schema, of anders de info om zelf een geschikt schema voor jouw doel te maken. Een trainingsschema voor een Ardennenweekend is immers anders dan wanneer je voor het eerst de Mont Ventoux wil beklimmen.

Kleding

De juiste kleding is belangrijk voor een comfortabele rit. Dit geldt met name voor bergen of ritten met hoge heuvels. Waarbij je dus lange klimmen en afdalingen maakt. Tijdens de klim zul je dan, zeker in warm weer, flink gaan zweten. Je wordt immers goed warm. In de afdaling zul je juist afkoelen, omdat je je minder inspant. Maar vooral door de flinke rijwind die je zweet afkoelt. Dit kan erg koud zijn. Het is daarom slim om een dunne windbody en arm- en/of beenstukken mee te nemen. Zo voorkom je dat je zweet al te veel afkoelt en je zit te rillen in een afdaling.

Mocht je zo’n rit doen in koud weer, is het misschien zelfs verstandig om een mutsje, handschoentjes of zelfs dunne overschoenen mee te nemen naar boven.

De stijlvolle Cobbles windbody shop je nu voordelig voor slechts €24,- via Grupetto.
Check snel of jouw maat beschikbaar is.

Eten & drinken (klimmen wielrennen)

De juiste voeding is altijd belangrijk in duursporten zoals wielrennen, gravelbiken of mountainbiken. Bij korte intense ritten is voeding weer een ander verhaal dan bij lange duurtrainingen. En berg- of heuvelritten kunnen natuurlijk zowel intens als lang zijn.

Houd regelmaat en zorg voor de juiste voeding

Zorg dat je regelmatig drinkt en eet, zodat je energievoorraad op peil blijft. Door zweten verlies je veel vocht met zouten en mineralen. Die moeten aangevuld blijven om zowel concentratie, energieomzetting en afkoeling (door zweten) op peil te kunnen houden. Meer algemene informatie over het aanvullen van energie, mineralen en vocht lees je in onze uitgebreide sportvoedinggids. Denk aan welke voedingsstoffen je nodig hebt en wat je wanneer moet nemen.

Vul je energie aan na een lange klim

Wanneer je een kilometerslange beklimming achter de rug hebt, heb je aardig wat spierarbeid verricht en flink wat energie verbruikt. Het is verstandig om bovenop kort te pauzeren met wat eten en drinken. Pauzeer niet te lang, dan koel je te veel af. Zeker als je in de wind staat, kan dat voor flinke kou zorgen als je bezweet bent.

Ontdek tijdens training wat werkt

Het is ook belangrijk om te ontdekken welke (sport)voeding de juist voor jou is. Wat goed werkt, wat je lekker vindt en wat je goed verteert en verdraagt. Zowel qua sportdrank als qua voeding. Dat doe je tijdens trainingsritten. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan in een lange bergrit.

Routes klimmen wielrennen

Een route maken is een hele kunst. Er is van alles waarmee je rekening moet houden: de juiste ondergrond, mooie omgeving, een pauzeplek op het juiste punt, geschikt voor een groep, etc. Dat beschrijven allemaal in onze Route plannen met Komoot gids. Als je hoogtemeters toevoegt aan de route, komt het allemaal nog net wat nauwer. Je hebt immers iets extra’s om rekening mee te houden.

Plan welke klimmen je beklimt en welke afdalingen je afdaalt

Als Nederlander is het alleen waarschijnlijk niet “iets extra’s”, maar juist het belangrijkste. Je bent immers in de auto gestapt om te gaan klimmen met de fiets. Doe daarom wat vooronderzoek over welke klimmen je wil gaan rijden. Dat kun je met Komoot Highlights doen (zie de hiervoor genoemde gids). Als je liever Strava gebruikt, kun je daar ook kijken naar segmenten (zie ons artikel). Belangrijk is hier de rijrichting. Normaal zal het je misschien niet zoveel uitmaken of een route met de klok mee, of tegen de klok in rijdt. Bij routes met klimmen erin, ligt de rijrichting vaak wat meer vast. Je wil namelijk niet die superbekende klim afdalen. Je wil die pittige klim trotseren en daarna de mooie glooiende afdaling af zoeven.

Ook hier komt veiligheid weer om de hoek kijken: de Cauberg is beter om te beklimmen, dan af te dalen. Anders kom je wellicht met hoge snelheid Valkenburg in gevlogen. Kijk dus waar je afdaling eindigt, zodat je in de rit weet waarmee je rekening moet houden.

Kijk naar tijd, niet naar afstand

Als je je route met Komoot bouwt, kun je je niveau instellen. Je moet dan een beetje ervaring hebben met hoe jouw niveau overeenkomt met die van Komoot. Dan weet je bijvoorbeeld dat jij vaak gemiddeld tussen ‘Goed in vorm’ en ‘Atletisch’ in zit.

Met die inschatting in je achterhoofd bouw je de route. Afstand is namelijk niet meer leidend als je een route door heuvels of bergen plant. Een vlakke route van 50km is immers makkelijker dan een route van 50km met 1000 hoogtemeters. Kijk dus naar hoeveel uur je wil rijden, niet naar de afstand. Of als je een echte klimgeit bent: negeer zowel tijd als afstand en kijk naar de hoogtemeters.

Gebruik Climbfinder

Een makkelijk hulpmiddel voor het bouwen van klimroutes is Climbfinder. Op hun kaart zie je precies alle klimmetjes liggen. Zo krijg je snel een indruk van hoe de heuvels liggen. De klimmen worden bovendien mooi met kleurtjes aangegeven, zodat je ook een idee krijgt van de hellingsgraad. Kies er een aantal uit, zoek deze op in je favoriete routebouw app en lus ze aan elkaar.

Als je een bergrit plant, heeft Komoot trouwens ook een handige feature: de 3D kaart. In Nederland niet zo nuttig, omdat hier nauwelijks wat zichtbaar is. Maar bijvoorbeeld in de Alpen erg handig. Zo zie je heel snel hoe je route over de bergen heen loopt. In 3D!

Beklimmingen afvinken met MyCols

Met de ‘MyCols’ app kun je afvinken welke beklimmingen je allemaal al gedaan hebt. Handig voor als je bijvoorbeeld alle bergen in de Alpen wil sparen!

Cobbles routes met klimmen wielrennen

Wij hebben zelf ook al wat mooie routes gemaakt met het nodige klimwerk.

Nederland is natuurlijk vrij vlak. Maar wij hebben ons bewapend met Climbfinder en Komoot. Daarmee zijn we aan de slag gegaan om alle hoogtemeters uit ons platte landje te halen, die erin zitten. We hebben 11 ultieme klimroutes in Nederland opgesteld. Meer ga je nergens vinden! Lees dus Racefiets klimmen in Nederland: routes met hoogtemeters. Of check gelijk de Komoot collectie:

Wil je een trip naar de Ardennen plannen? Check dan ons lijstje met klimmen die je in de Ardennen kunt doen.

Houd de Cobbles route pagina in de gaten voor meer routes met klimmen!

Wat is jouw klimdoel?

Laat het weten in de Strava Club! Wij zijn namelijk wel heel benieuwd. En je kunt er andere fietsers weer mee inspireren!

Gerelateerd: slapen in een hoogtetent

Wil jij ECHT als een pro je bergrit beginnen? Wiebe heeft wekenlang in een ‘hoogtetent’ geslapen, zodat je al slapend op hoogtestage gaat. Check hier zijn eerste testresultaten en zijn verslag van Le Marmotte 2023.

Hij begon ooit op de mountainbike, maar uiteindelijk is daar ook een racefiets en een gravelbike bijgekomen. Daan maakt voor iedere rit een nieuwe route en is een rasechte toerder. Genieten staat voorop! Een biertje of een koffietje op het terras misstaat niet in Daans ideale rit.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×