Skip to main content

Profwielrenners gaan op hoogtestage om aan hun vorm te werken en in koers nog nét iets beter te zijn. Maar wist je dat je ook als gewone sterveling op hoogtestage kunt, en dat je daarvoor niet eens ver weg op een berg hoeft te gaan zitten? Hoe werkt dat, en waarom zou je het doen? Wiebe ging met ondersteuning van Altitude Dream op hoogtestage in zijn eigen slaapkamer.

Artikel gaat verder onder banners 

Gravel, snert, trappist & vuurkorven:

  • Zondag 3 november 2024
  • 65 of 90km prachtig gravel
  • De Kempen en het Vlaamse grensgebied
  • Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Hoe werkt een hoogtestage?

Bergbeklimmers weten uit ervaring dat je moet wennen aan de hoogte door langzaam te acclimatiseren. Klinkt simpel, want je gaat gewoon een paar nachten doorbrengen op een berg en dan kun je er goed tegen. Of toch niet? Het ligt iets genuanceerder. Wanneer je langere tijd, dat wil zeggen meerdere weken, verblijft op een hoogte waar je een verminderde zuurstofdruk hebt, gaat je lichaam zich aanpassen. Dit proces heeft tijd nodig, want als je ineens naar bijvoorbeeld een hoogte van 2500 meter gaat, zul je merken dat je veel minder presteert.

Wat gebeurt er als je op hoogte verblijft?

Door zo’n drie á vier weken te verblijven op hoogte gaan er fysiologische veranderingen plaatsvinden in je lichaam. Logisch eigenlijk, want op een hoogte van 2500 meter is de luchtdruk al zo’n 25% lager dan op zeeniveau, en adem je dus ook 25% minder zuurstof in.  Als je langere tijd verblijft in een omgeving waar je minder zuurstof hebt, gaat je lichaam zichzelf automatisch aanpassen. Je nieren gaan aan het werk om meer van een hormoon aan te maken dat erytropoëtine heet, beter bekend onder de afkorting EPO. Dit hormoon stimuleert de aanmaak van rode bloedcellen, waardoor je meer zuurstof uit de lucht in je bloed kunt opnemen.

EPO? Is dat wel gezond?

Zoals bekend was EPO (in verschillende varianten) ook een populair dopingmiddel in de wielersport en andere duursporten. Ook in dat geval berust de werking op het verhogen van de hoeveelheid rode bloedcellen en de zuurstofopnamecapaciteit. Het bloed van sommige renners bevatte zoveel rode bloedcellen dat het stroperig werd, wat allerlei gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Als je niet onder nauw toezicht staat van een arts, loop je zelfs de kans om aan het gebruik van EPO te overlijden. Maar hoe zit het dan met al die profs op hoogtestage, is dat dan ook niet ongezond?

Het wetenschappelijk bewezen antwoord is: nee, aan een hoogtestage zitten geen nadelige gevolgen, enkel gezondheidsbevorderende gevolgen. Door je verblijf op hoogte maak je meer rode bloedcellen aan en dus heb je meer bloedvolume, wat weer zorgt voor meer kleine bloedvaatjes rondom de spieren. Door de extra rode bloedvellen kun je al meer zuurstof opnemen, en dit vindt dus ook nog eens efficiënter zijn weg naar de spiercellen.

Maak je je toch zorgen over de veiligheid van een hoogtestage, stel jezelf dan één simpele vraag: zijn er gezondheidsredenen waarom ik niet in een vliegtuig kan stappen om op vakantie te gaan? Als je dat mag, mag je van de huisarts ook op hoogtestage.

Hoogtestage voor iedereen

Een echte hoogtestage is praktisch en financieel gezien voor de meeste mensen natuurlijk niet haalbaar. Maar geen nood, met de producten van Altitude Dream kun je eenvoudig op hoogtestage in je eigen huis. Nou ja eenvoudig, je moet er wel iets voor doen, en dat is slapen. In mijn geval bestond de training uit vier weken lang slapen in een hoogtetent. Dit betekent dat er om mijn bed (jawel, mijn vrouw sliep er dus ook in) een tent werd gebouwd. Deze tent had een membraan waardoor er alleen lucht uit kan, en niet erin. Vanuit een hoogtegenerator die op een andere kamer stond werd door een luchtslang zuurstofarme lucht in de tent geblazen. We ademden dus de zuurstofarme lucht in tijdens onze slaap.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-hoogtestage-thuis-altitude-dream-hoogtetentMet een hoogtetent breng je de bergen naar je slaapkamer.

Met de huur van een hoogtetent en hoogtegenerator komt ook een installateur je thuis helpen met opzetten. Tijdens het opzetten krijg je uitvoerig informatie verstrekt over hoe je het beste je hoogtestage thuis kunt uitvoeren. Via de website is een e-book te downloaden waar meer dan voldoende informatie in staat om zonder zorgen vier weken lang te slapen op de hoogste berg in je eigen slaapkamer.

Is dat alles?

Je zou zeggen van wel, maar er komt toch iets meer bij kijken. Doordat je ‘op hoogte’ slaapt, verbruik je meer energie, want je lichaam moet hard werken om het mindere zuurstof uit de lucht te halen. Je moet ook alert blijven op de zuurstofsaturatie. Daarom kreeg ik bij de tent ook een saturatiemeter meegeleverd en uitleg hoe deze te gebruiken. Na een nacht in de tent, vlak voor ik in de ochtend uit bed stapte was was mijn zuurstofniveau gemiddeld tussen de 90 en de 93%, dus veel lager dan op zeeniveau.

Door het extra energieverbruik was ik ‘s avonds al vroeg moe. Ik sliep daardoor wel als een roosje in de weken dat ik in de hoogtetent sliep. En meer energieverbruik betekent op zijn beurt weer dat je dus meer verbrandt en dus ook wat kilo’s af gaat vallen. Mooi meegenomen om je partner over te halen om mee te doen. Daarnaast is het belangrijk om genoeg water te drinken. Meer bloedcellen betekent dat er ook meer plasma nodig is en dus ook meer vocht (om stroperig bloed te voorkomen).

Niet sneller, wel langer snel fietsen

Laten we voorop stellen dat je van EPO zelf niet sneller gaat fietsen, en van een hoogtestage (dus) ook niet. Waarom zou je dan al die moeite doen? Onderaan de streep willen wij duursporters het gewoon langer volhouden. En dat is precies wat je daadwerkelijk kunt na een hoogtestage. Daardoor heb je aan het eind van de rit of marathon meer over.

Het is dus niet zo dat je plotseling sneller kunt dan een ander, je houdt het gewoonweg langer vol. Waar je normaal vermoeid raakt tijdens een lange beklimming en de laatste 2 kilometer alleen op je tandvlees boven komt, ben jij na een hoogtestage in staat om dit de hele klim op hetzelfde niveau vol te houden. Je herstelt sneller van een inspanning, en bent dus tijdens een lange rit eerder weer klaar voor een volgende demarrage of beklimming.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-hoogtestage-thuis-altitude-dream-hoogtetent-trainingBehalve slapen kun je met een hoogtetent ook trainen op hoogte.

Mijn ervaringen

Om met de conclusie te beginnen: ik zou best vaker thuis op hoogtestage willen met Altitude Dream. Ik merk al sinds week drie in de tent een aantal algemene gezondheidsvoordelen. In mijn geval betekent dit dat ik minder last heb van astma, minder last van pijntjes als gevolg van mijn rugprobleem, en een heerlijke nachtrust.

Het contact met Atitude Dream was prettig, zowel persoonlijk met de installateur als later via mail. Ik had bijvoorbeeld een klein onaangenaam moment toen ik een keer ‘s avonds in bed wilde stappen en één van de tentstokken was geknapt. Van de stress was ik al gaan zoeken op Google wat zo’n stok kost en of ik ze kon vervangen. Via de mail stelde Altitude Dream mij echter snel gerust dat het geen probleem was, en dat dit soms kan voorkomen. Een service dus die me zeer goed is bevallen.

Aan deze voordelen en service hangt natuurlijk wel een prijskaartje. Het is goedkoper dan een echte hoogtestage, maar reken op zo’n €500 om voor vier weken een systeem (tent, generator en saturatiemeter) te huren. Voor ruim €4000 schaf je een eigen systeem aan. Bovendien verbruik je door de apparatuur ook wat meer stroom, waar we in deze tijd toch rekening mee mogen houden. In mijn geval betaalden de zonnepanelen deze schuld overdag gelukkig weer terug.

Marmotte

Het effect op de fiets merk ik aan het feit dat ik langer dezelfde inspanning kan volhouden. Daarnaast merk ik vooral dat ik al wat sneller herstel dan voorheen. ‘Harde’ effecten als een betere FTP of een hogere VO2-max heb ik nog niet ondervonden.

Ik schrijf dit artikel een week na de laatste nacht in de tent. Ik ben momenteel in training om later deze maand de Marmotte te gaan rijden, dus over een paar weken vertel ik jullie graag hoe dat gegaan is!

Is een hoogtestage in je eigen huis ook iets voor jou?

Of heb jij andere manieren om in topvorm te komen? Geef je mening in de Cobbles Cycling Strava Club. Lid worden is gratis!

 Gerelateerd artikel

cobbles-wielrennen-hoogtestage-thuis-altitude-dream-gerelateerd

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×