Skip to main content

Als mountainbiker is het belangrijk om naast conditie- en krachttraining ook aan je techniek te werken. Maar welke mountainbiketechnieken zijn essentieel om soepel en snel over de singletracks door het bos te knallen? En hoe train je die? Martijn legt het je uit.

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

  • Zondag 9 juni 2024
  • 90/120/150km uitgepijlde route
  • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
  • Optioneel: Cobbles summer jersey twv €59 voor €29
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Bij het mountainbiken en gravelen valt of staat het met je techniek. Letterlijk. Als je je techniek op orde hebt zit je zekerder op je fiets en voorkom je ongelukken. Daarnaast (en dat moet je maar niet aan de grote klok hangen) kun je met minder energie harder rijden. Naast het trainen op duurvermogen of intervallen adviseer ik dan ook eigenlijk altijd om tijdens een van je wekelijkse trainingen een half uurtje aan je mountainbiketechnieken te werken.

Dynamisch rijden

Mountainbikers die bij mij een clinic of mountainbiketraining hebben gedaan weten dat ik altijd hamer op ‘dynamisch rijden’. Daarmee bedoel ik dat je niet (met alle respect) als een zak potgrond op je zadel moet blijven zitten. Jij bent zelf namelijk het zwaarste op/aan je fiets, dus door je gewicht van het zadel te tillen kun je veel makkelijker je fiets laten doen wat je wil. Hieronder beschrijf ik 3 mountainbiketechnieken die je minimaal zou moeten beheersen en geef ik een aantal voorbeelden van oefeningen.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-mountainbiken-3-essentiele-technieken-bochten-2‘Dynamisch rijden’ is de basis van alle essentiële mountainbiketechnieken.

1. Bochten

Niet voor niets staat het rijden van bochten op nummer 1. Dit is met stip de belangrijkste techniek van mountainbiken en gravelen. Je zult zien dat je door het perfectioneren van je bochtentechniek iedere rit leuker maakt, je met minder energie sneller gaat, en je je fietsmaten het vuur aan de schenen kunt leggen.

Kijken, kijken en nog eens kijken

Bij het goed aansnijden van een bocht is het van belang dat je de bocht ‘in’ kijkt. Je wil namelijk weten hoever de bocht doorloopt en hoe scherp hij is. Wanneer je niet goed de bocht in kijkt (of als je aandacht verslapt) zul je merken dat je vaak uit de buitenbocht rijdt, of dat je moet remmen om dat te voorkomen. Als je de bocht goed hebt gezien, verplaats je je focus naar de bocht die daarna komt. Zo voorkom je dat je alleen de eerste bocht van een serie goed aansnijdt.

Als je in het donker fietst merk je dat je met alleen een lamp op je stuur eigenlijk altijd te laat bent. Je kunt de bocht pas zien op het moment dat je gaat sturen. Oplossing hiervoor is het gebruiken van een lamp op je helm, die altijd daar schijnt waar jij kijkt.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-mountainbiken-3-essentiele-technieken-bochten-1Goed vooruit kijken helpt je vloeiend door bochten te rijden.

Lichaamspositie

Vlakke bochten
Er zijn grofweg twee soorten bochten. De ene bocht is gewoon een vlakke bocht, op een kruising bijvoorbeeld. Hier kun je op redelijke snelheid doorheen rijden, maar maak het niet te gek. Let erop dat je je trappers stil houdt waarbij je de buitenste voet naar beneden houdt. Op deze buitenste voet zet je dan druk door wat druk van je zadel te halen (je hoeft niet helemaal te gaan staan). Bij een bocht naar links is je rechter voet dus de buitenste en bij een bocht naar rechts je linkervoet. Bij deze techniek zorg je er voor dat je fiets zo haaks mogelijk op de ondergrond blijft staan.

Kombochten
Het andere type bocht is leuker en is bijvoorbeeld onderdeel van een singletrack in het bos. Idealiter bevat zo’n bocht een kom of opstaande rand aan de buitenkant waardoor je hier lekker in kunt hangen. Je positie is hierbij wel anders dan bij de vlakke bocht van hierboven.

Om een kombocht goed te nemen adviseer ik om van tevoren snelheid te maken en voor de bocht uit het zadel te komen. Je kunt bij het aansnijden van de bocht je pedalen vlak houden en je gewicht wat omhoog en naar achteren verplaatsen (je strekt je armen dus iets). Dit zorgt er voor dat je wat druk van je voorwiel haalt waardoor je makkelijker de bocht in stuurt. Door het verplaatsen van je eigen gewicht verklein je de bocht en voorkom je dat je het gevoel hebt uit de bocht te vliegen.

Als je de techniek goed beheerst kun je kombochten op hoge snelheid nemen waardoor je zogenaamde ‘flow’ krijgt. Hoe dat voelt is moeilijk uit te leggen. Als je de flow te pakken hebt dan voelt dat heerlijk, maar als je het (nog) niet hebt weet je eigenlijk ook niet wat je mist.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-mountainbiken-3-essentiele-technieken-bochten-flowBlijf oefenen tot je de flow te pakken hebt.

De juiste lijn

Het is van belang dat je de juiste lijn kiest. Bij een vlakke bocht is de buiten-binnen-buitenlijn een aanrader. Deze techniek houdt in dat je de bocht ruim aansnijdt door aan de buitenkant van de bocht te beginnen, vervolgens naar de binnenkant van de bocht te sturen en aan het einde weer naar de buitenkant te gaan. Door deze lijn te volgen, kun je de bocht soepeler nemen en een betere grip behouden. Bij kombochten kun je meestal de hele lijn van de bocht volgen en wil je juist niet de binnenkant pakken.

Remmen

Het is vanzelfsprekend dat je voor de bocht een snelheid aanneemt waarmee je de bocht goed kunt nemen. Maar je zult merken dat wanneer je bochtentechniek beter wordt, je ook minder hoeft te remmen. Scheelt een hoop verspilde energie.

Oefening baart kunst

Het nemen van bochten vergt oefening en ervaring. Zoek verschillende soorten bochten op verschillende terreinen om je techniek te verbeteren en vertrouwen op te bouwen.

2. Afdalen

Hoewel Nederland natuurlijk redelijk vlak is, zijn er toch wel een aantal mountainbikeroutes te vinden met serieuze afdalingen. Maar ook op korte hellinkjes en drops zijn de onderstaande mountainbiketechnieken prima toe te passen.

Lichaamspositie

Wanneer je naar beneden rijdt is het van belang dat je de juiste positie ten opzichte van je fiets hebt. Sta op de pedalen met lichtjes gebogen knieën en ellebogen en laat je lichaam naar achteren leunen. Dit helpt je om de impact van obstakels op te vangen en geeft je meer controle over de fiets. Gebruik je armen en benen als vering: Buig je armen en benen om schokken op te vangen. Dit helpt je om stabiel te blijven en je banden op de grond te houden bij het raken van kuilen, wortels of stenen.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-mountainbiken-3-essentiele-technieken-afdalen-3Een goede lichaamspositie helpt je stabiel en gecontroleerd af te dalen.

Ook hier: kijken, kijken, kijken

Kijk ver vooruit (verder dan op een vlakke track) en fixeer je niet op het obstakel direct voor je. Door vooruit te kijken, kun je beter anticiperen op wat er komt en de juiste lijn kiezen.

Remmen

Gebruik zowel je voor- als achterrem om snelheid te verminderen. De voorrem is vaak krachtiger doordat daar een grotere remschijf gemonteerd is, en zal op vlakkere stukken dus vaak ook een groter aandeel leveren aan de remkracht. Bij afdalen wil je niet over de kop gaan, maar dat voorkom je ook doordat je je gewicht verder naar achteren hebt verplaatst. Voorkom wel dat je voorwiel gaat glijden, dus probeer daar te doseren.

Je achterrem heeft naast de remfunctie nog een andere functie waardoor je meer controle kunt houden. Je kunt door je achterwiel te blokkeren deze een andere lijn laten volgen. Houd er echter wel rekening mee dat een slippend achterwiel nauwelijks snelheid verminderd.

Beperk de risico’s

Als je niet bekend bent op een parcours, houd dan je snelheid binnen de perken. Op een lagere snelheid hou je meer controle en ben je in de gelegenheid de juiste lijn te vinden. Neem dus je tijd en probeer een afdaling meerdere keren te rijden om deze te leren kennen en gaandeweg met meer vertrouwen en snelheid naar beneden te komen.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-mountainbiken-3-essentiele-technieken-afdalen-1Gebruik beide remmen, maar houd wel rekening met het verschil in remgedrag tussen je voor- en achterrem.

3. Fietsen door los zand of modder

Fietsen door los zand of juist een hele natte ondergrond kan soms best wel lastig zijn. Veel mensen fietsen om of stappen af als ze een zandbak voor de wielen krijgen. Alleen al het idee dat je stil kunt komen te staan of om kunt vallen is voor velen een reden om het uit de weg te gaan. Maar dat is helemaal nergens voor nodig, want met een paar simpele aandachtspunten fiets je er fluitend doorheen.

Werk aan je balans

Het lastige aan een zandbak is dat je langzamer rijdt en daardoor omvalt. Dat gevoel is eigenlijk al best eenvoudig te voorkomen, ook als je geen zandbak in de buurt hebt. Je kunt dit bijvoorbeeld oefenen in je eigen tuin door te proberen stil te blijven staan of zo langzaam mogelijk te fietsen of om bijvoorbeeld een klein vierkant uit te zetten waarbinnen je rondjes probeert te rijden.

Je zult merken dat je hiermee je balans en evenwicht verbetert en je eigenlijk één wordt met je fiets. Hier heb je baat bij in het losse zand, maar zeker ook bij steilere klimmen of op andere momenten waarbij de snelheid wat lager is.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-mountainbiken-3-essentiele-technieken-bochten-5Bij lagere snelheden zijn balans en ontspanning van groot belang.

Alweer: kijk vooruit

Ook bij het fietsen door een zandbak is het goed om vooruit te kijken. Kijk naar de plek waar je de zandbak weer uit kunt rijden, en niet naar het zand een meter voor je voorwiel. Dan fiets je er waarschijnlijk zo doorheen.

Ontspan!

Om door een zandbak te fietsen is het verder nog van belang om ontspannen op je fiets te zitten. Laat je fiets zelf het spoor zoeken. Dit doe je ook nu weer door dynamisch op je fiets te zitten, je gewicht wat van het zadel en iets naar achteren verplaatsen. Houd het je stuur losjes vast. Als je heel krampachtig gaat (tegen)sturen, dan zul je merken dat je voorwiel zich ingraaft en je dus stil komt te staan.

Wil jij je mountainbiketechnieken verbeteren?

Ik hoop dat je met bovenstaande punten aan de slag gaat. Het is de moeite waard, want je wordt er echt een betere mountainbiker van, en je kunt met nog meer plezier je sport beoefenen. Mocht je nou behoefte hebben aan een stukje begeleiding of wil je jezelf verbeteren tijdens een 1-op-1 clinic of mountainbike training, check dan zeker even onze Full Pack MTB Training waarbij onder andere de bovenstaande mountainbiketechnieken uitvoerig worden behandeld.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-mountainbiken-3-essentiele-technieken-bochten-3Martijn helpt je graag verder bij het verbeteren van jouw mountainbiketechnieken.

Hoe train jij je mountainbiketechnieken?

Ken je nog andere goede oefeningen voor balans, stuur- of remtechniek? Deel ze in de Cobbles Cycling Strava Club en help anderen.

Gerelateerd artikel

cobbles-mountainbiken-3-essentiele-technieken-gerelateerdcobbles-wielrennen-fietstechniek-basis-gerelateerd

Martijn Verhaeg is initiatiefnemer van www.mtbmasters.nl en inmiddels al ruim 30 jaar actief op de mountainbike. Tegenwoordig rijdt hij vooral MTB (ultra)marathons. Daarnaast geeft hij training en begeleidt hij mountainbikers en gravelaars één-op-één bij het behalen van hun doelen.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×