Skip to main content

Tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren, dichtte Willem Elsschot al meer dan een eeuw geleden. Maar Rik laat zich niet tegenhouden en begint volgende week aan zijn droom: een bikepacking van 15 maanden dwars door Europa. Lees hoe hij tot zijn plan kwam en hoe hij zich heeft voorbereid op de grote dag.

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

  • Zondag 9 juni 2024
  • 90/120/150km uitgepijlde route
  • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
  • Optioneel: Cobbles summer jersey twv €59 voor €29
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Goede genen

Mijn ouders zijn voor de geboorte van mijn broer en mij de Atlantische Oceaan over gezeild. Ik geloof graag dat ik hierdoor een genetische aanleg heb voor avontuurlijke reizen. Door de jaren heen werd deze aanleg verder gevoed met boeken van Charley Boorman en Ewan McGregor, die in Long Way Round en Long Way Down met de motor de wereld bereizen. Of Paul van Hoof, die in Man in het Zadel en Van hier tot Tokio zijn motoravonturen beschrijft. En recentelijk Flip van Dyke met Verstand op nul, blik op oneindig, zijn verslag van een fietsreis naar Zuid Afrika en Tamar Valkenier’s Fulltime avonturier. Die titel dekt de lading bijzonder goed en wakkerde mijn enthousiasme verder aan.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-gravel-bikepacking-europa-15-maanden-oceaanzeilersMijn ouders bij terugkomst van hun zeiltocht over de Atlantische Oceaan.

Bij het lezen van deze boeken werd de behoefte om mijn leven aan te vullen met een grootse reis almaar groter. En nu gaat het gebeuren! Vanaf 1 juni ga ik grofweg in 15 maanden langs de randen van Europa fietsen.

Waarom nu (wel)

In het verleden heb ik al plannen gehad voor een wereldreis, een rondreis door Europa met een camper, en de wereld rond op de motor. Om verschillende redenen zijn deze plannen nooit werkelijkheid geworden. Maar nadat ik vorig jaar mijn plan om naar Berlijn te fietsen samen met goede vriend Marco heb voltooid zag ik veel kansen voor een reis op de fiets.

Vanaf dat moment ben ik verder gaan denken, dromen maar vooral ook gaan doen. Ik heb mij georiënteerd op reisfietsen, bagage en kampeeruitrusting. En ik keek ter inspiratie films als Kapp to Cape, The man who wanted to see it all en ON HER OWN – Bikepacking from Hamburg to North Cape.

 

Het bikepacking masterplan

Europa

Omdat Europa zoveel te bieden heeft en vooral er nog veel delen zijn die ik niet heb gezien, richtte ik mij daarop met mijn plan. Daar komt bij dat het relatief dichtbij huis fietsen de mogelijkheid biedt om onderweg met vrienden en familie af te spreken.

De route

In Komoot ben ik begonnen met grofweg een route uitstippelen met landen en plekken die mij leuk lijken. In Google maps sla ik alle tips op en andere points of interest. Zo heb ik ook verwijzingen naar de meest Mythische Fietstochten van Europa van Lonely Planet toegevoegd. Eenmaal onderweg kijk ik van dag tot dag wat ik doe en waar ik zin in heb en staat er niks vast. De huidige route is 22.706 kilometer, 166.890 hoogtemeters en volgens Komoot goed voor 883 uur fietsen.

De duur

De duur van de reis, 15 maanden is niet echt ergens op gebaseerd. Omdat het niet iets is wat je vaker doet, wilde ik een jaar gaan. Omdat Marco graag mee wil naar de Noordkaap werden er nog 2 maanden aan vast geplakt. En om te voorkomen dat ik gehaast aan de terugweg begin heb ik er een maandje extra bij gedaan.

Vanwege mijn werk als freelancer samen met een financiële buffer en een goed verhuurbaar huis bevind ik mij in de fortuinlijke positie dat ik zonder noemenswaardige risico’s aan dit avontuur kan beginnen. Na 15 maanden kan ik mijn huis weer in, en er is dan waarschijnlijk ook nog genoeg werk te vinden. Zo niet? Dan fiets ik misschien wel gewoon verder.

De voorbereiding

Als eerste test reed ik vorige zomer drie dagen alleen van Oostenrijk naar Slovenië en via Italië terug naar Oostenrijk. Ruim driehonderd kilometer, 6600 hoogtemeters, zon en ook regen.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-gravel-bikepacking-europa-15-maanden-slovenieTijdens het bikepacken in Slovenië.

Twee maanden later ben ik een week in Noord-Frankrijk met gehuurde campinguitrusting wezen fietsen. Ik reed in een mini tornado, en in de stortregen, maar ook met een zonnetje over het strand. Na deze twee proefritjes was voor mij duidelijk dat ik dit wel een tijdje vol kon houden.

Nieuwe fiets en spulletjes

De Focus Atlas waarmee ik naar Berlijn ben gefietst is met enige pijn aan ‘t hart verkocht. Voor deze reis heb ik bij Sector2Bikes in Rhenen een oerhollandse Santos samengesteld. De Cross lite in cotton met oranje naven en accenten is extra stevig en de Rohloff naaf met carbon aandrijfriem maakt ketting smeren overbodig. Qua bagage heb ik voor Ortlieb classic back rollers, bikepacking front rollers, framepack en fuelpack gekozen. Als extra’s een waterzak en en drybag, niet te verwisselen. In plaats van bidons heb ik een 3 liter CrankTank. Inmiddels is het al bijna 1 juni mijn uitrusting is gelukkig nagenoeg compleet.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-gravel-bikepacking-europa-15-maanden-santosEerste test met de Santos, nog met bidons.

Generale repetitie

Voor ik daadwerkelijk vertrek heb ik een uitgebreide proefrit staan met Marco, die van de woordgrappen en de rit naar Berlijn. We willen vanuit Bazel naar Utrecht fietsen. Op donderdagavond stappen we in de Night Jet om om 06:20 de volgende ochtend in Bazel aan te komen. De trein komt wegens technische malheur helaas niet verder dan Frankfurt waarna we met de fietsen in de ICE nog tot Mannheim komen en daar besluiten maar te gaan fietsen. Uiteindelijk fietsen we in 5 dagen via Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, weer Duitsland en België bij het Drielandenpunt Nederland weer binnen.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-gravel-bikepacking-europa-15-maanden-generale-repetitieEen geslaagde generale repetitie.

Van de test leren we vooral dat het daggemiddelde met hotelhoppen anders is dan wanneer je in het voorjaar van camping naar camping fietst. De vochtige nachten en extra handelingen snoepen dagelijks wat energie en effectieve fietstijd op. Gaandeweg werd de bagage herverdeeld besloot ik de bikepacking front rollers te vervangen voor de sport rollers. Verder voldoet de fiets aan alle verwachtingen en is er niks wat onderweg niet opgelost of aangepast kan worden.

Insta inspiratie

Ik heb er veel zin en vertrouwen in, inhoewel ik ook steeds meer spanning voel voor wat komen gaat. Gelukkig heb ik met dank aan het algoritme van Instagram al veel geleerd en inspiratie opgedaan. Bijvoorbeeld hongerklopccstephdevery  en cycling.through.life  zijn de afgelopen maanden erg behulpzaam geweest met het beantwoorden van de meest uiteenlopende vragen. Maar vooral ook een inspiratie vanwege de avonturen die zij aangaan.

Desondanks blijft de gezonde spanning toenemen, het voelt alsof ik het onbekende tegemoet ga. Dat was bij Berlijn ook zo, en bij Slovenië en bij Noord-Frankrijk en bij Bazel en dat waren stuk voor stuk geweldige ervaringen. Niet alles zal goed gaan, de zon zal niet altijd schijnen en de omgeving is niet altijd mooi. Maar zonder dalen geen pieken, en die pieken zullen waarschijnlijk hoger zijn dan die ik tot nu toe heb meegemaakt.

Je kunt mijn pieken en dalen volgen via Instagram en rikreist.nl, en ook op Cobbles zal ik nog van me laten horen. Let’s go!

Welk bikepacking avontuur staat er nog op jouw bucketlist?

Of heb je jouw ultieme rit al gemaakt? Laat het weten en inspireer de andere leden van de Cobbles Cycling Strava Club.

Gerelateerd artikel

Lees ook de andere artikelen over bikepacking op Cobbles.

komoot bikepacking route gerelateerd

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×