Skip to main content

Wielrennen op de Sallandse Heuvelrug? Dat is toch met 1001 andere recreanten filerijden over die ene asfaltweg naar top van de Holterberg? Edwin ‘The Gravelracer’ mijdt bij voorkeur het asfalt en zoekt de onverharde paden op. Hij trok naar Salland en onderzocht of je daar een beetje leuk (en lekker rustig) kunt gravelen.

Artikel gaat verder onder banners 

Gravel, snert, trappist & vuurkorven:

  • Zondag 3 november 2024
  • 65 of 90km prachtig gravel
  • De Kempen en het Vlaamse grensgebied
  • Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Sallandse Heuvelrug testroute (15 km)

Size doesn’t matter, zei iemand ooit tegen mij. De lengte van 15 km zal wellicht (te) kort zijn voor de gemiddelde gravelaar. Toch is deze afstand erg leuk om eens met de kids te doen (met hun eerste MTB ofzo), of voor de beginnende gravelaar. Of om een (nieuwe) fiets te testen van BikeSuperior (een unieke speciaalzaak met aparte merken), want deze route start daar voor de deur.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-gravel-routes-sallandse-heuvelrug-zandpad-bochtOp de Sallandse Heuvelrug heb je de gravelpaden vaak helemaal voor jezelf.

Een paar honderd meter na de start rijd ik al offroad richting de Nijverdalse Berg (35 m) en Noetselerberg (60 m) via makkelijk te rijden slingerende hardpack gravelpaden. Iets verderop gaan we dan echt over een stuk van de Sallandse Heuvelrug, nog steeds over prima te rijden gravelpaden. In alle windrichtingen waar ik kijk, zie ik magnifiek licht glooiend natuurschoon wat me enigszins aan de Posbank doet denken. Via de Blokkendijk, een leuke brede verharde zandweg, draai ik tussen de weilanden door. Wat een rust, wat een ruimte hier! Deze route smaakte naar meer, net zoals de door mij proefgereden J. Guillem Atalaya!

Salland gravel experience (75 of 110 km)

Bij het ophalen van mijn nieuwe gravelracer bij Bikesuperior in Nijverdal, werd ik meteen uitgenodigd voor de eerste Bikesuperior Gravel Experience. Deze graveltocht (van 75 of 110 km) werd toevallig net dat weekend georganiseerd. Een mooie gelegenheid om de Sallandse Heuvelrug eens uitgebreider te gaan verkennen, met een door locals gemaakte gravelroute. Na de start gravelen we binnen een paar honderd al over de (s)tenen van de Holterberg. Het eerste wat opvalt was een platgereden slang op ons pad. Of was het nou toch een schoenveter? Er stond met kleine witte letters “Adidas” op. Dus was het ongetwijfeld een slang. In sporttenue.

Over prachtige hardpack gravelpaden bedwingen we onder andere de Kleine Koningsbelt (73 m) en de Oasekop (60 m) van nationaal Park de Sallandse Heuvelrug. Opvallend hoe rustig en uitgestrekt deze prachtige omgeving is! De hele route is voor meer dan 80% onverhard. Dat is uiteraard een dik compliment voor de routebouwers.

Deze uitstekende, afwisselende route over prachtige grindpaden, snelle gravelwegen en soms een stukje weiland is prima en snel te doen voor iedereen (met minimaal 32 mm banden). Zelfs een singlespeed zou het hier goed naar de zin hebben, omdat er onderweg nauwelijks tot niet geschakeld hoeft te worden. Dit wil je, dus deze route staat vanaf nu in mijn top 10!

Ten noorden van Nijverdal (55 km)

Wederom start ik in Nijverdal, maar nu wil ik het noordelijke gebied verkennen. Het gebied rond Hellendoorn, Luttenberg, en de Lemelerberg (44 m). Al na een paar honderd meter word ik afgestraft voor mijn iets te enthousiast gekozen stukje paarse MTB-route. Bovenaan de “Wall of Death” van de Klinkenbelt (46 m) zie ik net op tijd een steile afdaling. Die zou nog wel lukken, maar die scherpe kombocht onderaan baart me zorgen: ik zie mezelf daar al gelanceerd worden richting de struikjes een paar kilometer verderop… Toch maar even naar beneden lopen en het tegen niemand vertellen. De volgende keer pak ik het beneden gelegen Goudzoekerspad.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-gravel-routes-sallandse-heuvelrug-groenLekker gravelen in het Sallandse groen.

Gelukkig gaat de volgende puist (Stoepaars, 31 m) veel beter. Via de Hellendoornseweg (31 m) en de Luttenberg (40 m) hobbel ik via een mix van karrensporen, harde gravelpaden, mulle zandstroken, modderpoelen, weilanden en boswegen richting de Lemelerberg (44 m). Deze houd ik steeds in zicht, maar uiteindelijk gaat de route er niet over: een gemiste kans.

De rest van de route blijft zeer wisselvallig en erg avontuurlijk waarbij ik mij aan het einde afvraag: wie zou dit nou super leuk vinden? De racefietser met 28 mm banden en de beginnende gravelaar gaan gillend naar huis en hebben een slechte nacht. Een ervaren gravelaar heeft voor dit avontuur toch wel minimaal 42 mm banden nodig. Ik denk dat deze route het leukst is voor de ex-mountainbiker die recent zijn MTB heeft ingeruild voor een gravelbike. Of je rijdt deze route gewoon lekker op de mountainbike, natuurlijk.

Conclusie

Circa 150.000 jaar geleden ontstonden in Salland 16 leuke bergen/heuveltjes, waar het heerlijk gravelen is! De 60.000 hectare van dit prachtige gebied lijk je bijna altijd nagenoeg voor jezelf te hebben, wat ook niet zo gek is met maar 140.000 inwoners in deze hele regio.

Grofweg zou ik zeggen: de avonturiers fietsen boven Nijverdal, de gravelaars fietsen onder Nijverdal. In beide gebieden heb je de prachtige natuur en de schitterende paden vaak voor jezelf. Routes plannen is relatief makkelijk hier, dus je kunt eindeloos variëren. Op naar de Sallandse Heuvelrug (maar niet allemaal tegelijk graag)!

Wil je de avonturen van The gravelracer volgen? Check dan zijn kanalen op InstagramKomoot of Youtube.

Waar moet je zeker heen als je gaat gravelen op de Sallandse Heuvelrug?

Deel je favoriete highlight, segment of route in de Cobbles Cycling Strava Club. Lid worden is gratis!

Gerelateerd artikel

cobbles-gravel-routes-sallandse-heuvelrug-gerelateerd

Op de bovenbuis van zijn titanium fiets staat het logo van Parijs-Roubaix (en een kasseienpatroon) geanodiseerd. Na 4 motorongelukken kan The Gravelracer niet alles meer. Maar hij kijkt vooral naar wat nog wel kan. Ieder jaar gaat hij naar Velofollies op zoek naar nieuwe fietsen en gadgets. En ideeën opdoen voor het nieuwe (fiets-)jaar. Routes-op-maat maken (voor gravelbike en racefiets) is zijn specialiteit geworden. Binnen fietsen doet hij nooit.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×