Skip to main content

Als deelnemer aan Duchenne Heroes rijd je een heftige meerdaagse mountainbiketocht en haal je tegelijk geld op voor het goede doel. Bart is onze eigen Duchenne Hero en vertelt je hoe het er aan toe gaat tijdens dit bijzondere evenement, en hoe je goed voorbereid aan de start verschijnt.

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

  • Zondag 9 juni 2024
  • 90/120/150km uitgepijlde route
  • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
  • EARLY BIRDS: Cobbles summer jersey twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Duchenne Heroes

Het principe: geld inzamelen en fietsen

Duchenne Heroes is een 7-daags mountainbike-evenement dat jaarlijks wordt gereden in september. Het is een charity funding evenement dat is gekoppeld aan het Duchenne Parent Project, dat zich inzet voor mensen die de spierziekte Duchenne hebben, en hun families. Duchenne spierdystrofie is een erfelijke aandoening die de spieren in het lichaam langzaam doet uitvallen, totdat de long- of hartspier het begeeft. Elk jaar rijden er zo’n 350 mountainbikers deze geweldige tocht.

Elke deelnemer haalt €2500 op voor het goede doel. Daarbij komen nog de inschrijvingskosten die worden besteed aan campingplaatsen, de logistiek, de dj, de feesttent, de voeding en overige faciliteiten. Oh ja, je kunt ook kiezen voor een driedaagse variant. Je sluit dan na dag 4 bij de groep aan.

Duchenne Heroes is een sportief uitdagend gezellig evenement waar het goede doel centraal staat. Er is geen ranking en er wordt niet gereden en gestreden om te winnen of de snelste te zijn. Zowel het evenement als de weg erheen zijn een mooie uitdaging voor zowel de beginnende als de ervaren mountainbiker.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-mountainbiken-duchenne-heroes-ervaringen-voorbereiding-woutZeven dagen mountainbiken is zwaar, maar het goede doel zorgt voor extra motivatie.

Overdag: stevig fietsen

Elke dag leg je een afstand af van 70 of 100 km. Je rijdt van camping naar camping door prachtige natuur. De tochten zijn uniek en je rijdt ze op GPS, dus niet bewegwijzerd. Je rijdt in kleine groepjes, vaak in eigen teams. De 70 km tochten zijn ook geschikt voor gravelbikers, maar de 100 km tochten kun je alleen met de mountainbike rijden. De beklimmingen zijn soms erg steil en vragen extra inspanningen. Sommige afdalingen zijn zeer technisch en vragen extra skills. Elke dag een nieuw parcours, dus never a dull moment!

In 2021 deed ik voor het eerst mee aan Duchenne Heroes als lid van de “Wout” Rijders, een viermansformatie. We startten aan de Duits-Franse grens en reden in zeven dagen naar de finish in Valkenburg. In totaal kregen we per dag gemiddeld 1500 hoogtemeters voor de wielen. We reden vrijwel alles offroad, waarbij we soms op de plaatselijke MTB tracks belandden die we gedeeltelijk meenamen. Tijdens elke rit zijn er twee controleposten waar je je kunt bevoorraden met je lunchpakket, vers fruit, koffie, sportdrank, soep, snoep, chips en soms een lekkernij van de dag.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-mountainbiken-duchenne-heroes-ervaringen-voorbereiding-wout-rijdersDe “Wout” Rijders fris en fruitig aan het begin van de dag. 

Avondprogramma: leuk en gezellig, maar ook serieus

Elke dag is er een finish ingericht waar de dj jou luid en duidelijk ontvangt en jouw eigen theme song draait zodra je over de finish komt. Een erg leuk ontvangst is dat, waar de sfeer er goed inzit. Na de dagtocht kun je douchen, je fiets schoonmaken (wat echt nodig is) en je laten masseren door een team geweldige sportmasseurs. Het avondeten is in een grote feesttent waar je met alle groepen samenkomt.

Na het eten start de avondetappe. Daar kun je een dagfilm bekijken van de tocht die je die dag hebt gefietst. Een speciaal filmteam reist met Duchenne Heroes mee en maakt geweldige filmpjes en foto’s. Tijdens de avondetappe, in de feesttent, wordt aandacht besteed aan Duchenne spierdystrofie, en wat deze ziekte betekent voor de patiënten en hun families. Ook krijg je informatie over de etappe van de volgende dag, zodat je een idee hebt wat er morgen op het programma staat. Je kunt de dag afsluiten met een lekker biertje in de feesttent of op je campingplaats. Maar maak het niet te gek, want de volgende dag gaat de wekker alweer om half zeven voor de volgende etappe.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-mountainbiken-duchenne-heroes-ervaringen-voorbereiding-massageNa de finish is het tijd voor verzorging van de innerlijke en uiterlijke mens. 

Voorbereiding op Duchenne Heroes

Conditie- en krachttraining

Je kunt niet van de ene op andere dag zeven dagen achter elkaar 100 km gaan mountainbiken. Voorafgaand aan het evenement moet er dus goed getraind worden. Niet alleen het biken, maar ook je voeding voor, tijdens en na de etappe is extreem belangrijk.  Naast wekelijks op de fiets om te trainen heb je veel baat bij extra krachttraining voor je core, en mobiliteitsoefeningen tegen de stijfheid. Verder is het ook geen slecht idee om een trainingsweekend in de Belgische Ardennen te doen. Op deze manier maak je al kennis met het terrein en de hoogtemeters die je gaat afleggen.

Fietstechniek en materiaalkennis

Wat ook nuttig is, is het volgen van een mountainbike-clinic. Hier verbeter je je fietstechniek en krijg je tips mee hoe bochten te rijden of afdalingen te nemen. Niet onbelangrijk is een goede mountainbike die je ook tijdens Duchenne Heroes elke dag moet schoonmaken en onderhouden. Enige technische basiskennis is erg prettig en maakt je minder afhankelijk. Wel zo handig als je midden in de bossen ergens gestrand bent met een lekke band of een ander mankement.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-mountainbiken-duchenne-heroes-ervaringen-voorbereiding-bartJe benen en je materiaal krijgen het zwaar te verduren tijdens Duchenne Heroes.

Duchenne Heroes 2023

Dit jaar vindt Duchenne Heroes plaats van 10 t/m 16 september. Ben jij nieuwsgierig of enthousiast geworden? Wil je zelf meedoen, of wil je de “Wout” Rijders of een ander team sponsoren, of op een andere manier een steentje bijdragen? Check dan de website voor meer informatie. Of neem contact op met Bart voor persoonlijk advies en tips!

Ben jij ook een Duchenne Hero, of heb je andere ervaringen met fietsen voor het goede doel?

Daar mag je trots op zijn, dus deel het in de Cobbles Cycling Strava Club. Dat kost niets, dus het gaat in ieder geval niet ten koste van je sponsorgeld!

Gerelateerd artikel

Bart Sibon is zelfstandig sportzorgmasseur, personal - en hersteltrainer bij Garuda Sport. Hij is soigneur bij VolkerWessels Cycling team. In zijn vrije tijd is hij veelvuldig op de mountainbike te vinden op de parcoursen in de Nederlandse bossen.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×