Skip to main content

Als je begint met fietsen leer je snel genoeg hoe ‘het’ werkt en hoe ‘het’ hoort. Maar waarschijnlijk vraag je je van een aantal zaken nog steeds af: is het normaal om dit te hebben/doen, hebben anderen dit ook? Het antwoord op deze vragen is: ja, waarschijnlijk wel. Faya behandelt vijf onderwerpen die (beginnende) wielrenners bezighouden.

Artikel gaat verder onder banners 

Gravel, snert, trappist & vuurkorven:

  • Zondag 3 november 2024
  • 65 of 90km prachtig gravel
  • De Kempen en het Vlaamse grensgebied
  • Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Wielrennen is eigenlijk een modeshow

Stellig als je bent praat je jezelf aan dat die oude fietsjersey nog prima kan. Het zal toch geen invloed hebben op je snelheid? Maar als je jouw fietsvrienden ziet aankomen in de nieuwste Maap kleding begint het toch te kriebelen. Je staat jezelf toe een fietsshirt te kopen dat mooi kleurt bij je fiets, en voor je het weet rijd je in een compleet nieuwe outfit met bijpassende bidon. Geeft niet, dat doet iedereen.

Je wil alleen het allerbeste voor je fiets

Je fiets kost al een rib uit je lijf, maar daar blijft het niet bij. Want je fiets moet verzorgd worden, en versleten onderdelen vervangen. En misschien wil je toch liever een andere kleur stuurlint (zie punt 1)? Eén keer lekrijden kost je al gauw €10 voor een nieuwe binnenband, en voor een complete set met schoonmaakbenodigdheden zit je zo op €60. Het kan wel voor minder maar je fiets is als je kind, daar heb je alles voor over.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-wat-je-had-willen-weten-kleur-fiets-outfitBidons en sokken kleurend bij het frame, zo zien we het graag!

Alleen een fietsbroek is niet voldoende

De eerste keer dat je een fietsbroek met zeem aan had moest je vast even wennen. Zodra je de eerste kilometers had gemaakt merkte je al verschil. Totdat je langere afstanden gaat rijden en het wéér begint te schuren. Waar heb ik dan zo’n zeem voor? Het is geen populair onderwerp voor tijdens de koffiepauze, maar iedereen smeert zijn/haar zitvlak in met een chamois crème. Het is net dat extra laagje wat het schuren vermindert, zodat je het fietsen langer volhoudt. Vergeet niet je bips (en je broek) goed schoon te maken na het fietsen, zo kan je er de volgende rit weer tegen aan!

Je hebt chronisch trek

Een mooie, lange route op een gemiddeld tempo lijkt een lage inspanning, maar je verbrandt veel calorieën. Zeker bij een lage temperatuur of wind tegen kan het snel gaan, dus vul je lichaam geregeld aan met energie. Neem ieder uur iets te eten en elke 25 minuten een paar slokken water. Zo houd je een balans tussen verbranden en aanvullen. Het enthousiasme kan het soms winnen van het verstand, dus plan een pauze in voordat je moe wordt, dan heb je het langste fietsplezier. En bij dat koffietje mag dan best een puntje gebak!

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-wat-je-had-willen-weten-fietsers-rugCrème in je broek en gelletjes in je achterzak, dan kom je er wel.

Je rit telt niet als hij niet op Strava staat

Mocht je echt een totale beginner zijn: Strava is een app waarop je jouw fietsritten kunt bijhouden zodat je weet hoeveel kilometers je hebt gemaakt, wat je gemiddelde snelheid was, en nog veel meer. Je kunt ook de activiteiten van je fietsvrienden bekijken. Met een premium account kun je bovendien je trainingsstatistieken bijhouden en strijden met andere fietsers om de snelste tijd op segmenten. Ik hoor je zeggen: Ik heb dat niet nodig, ik heb toch een kilometerteller? Een week later ben je kudo’s (likes) aan het uitdelen zoals Oprah Winfrey dat met auto’s deed: “You get a kudo, and you get a kudo, everyone gets a kudo!”. Het is een mooi platform om te zien wat je hebt gereden en wat je vrienden doen, maar laat je niet (te veel) opjagen door de sportieve activiteiten van de concullega’s.

Wat had jij willen weten toen je begon met fietsen?

Het eerste dat je sowieso moet doen als je begint met fietsen is natuurlijk lid worden van de Cobbles Cycling Strava Club!

Gerelateerd artikel

cobbles-wielrennen-wat-je-had-willen-weten-gerelateerd

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×