Skip to main content

Dat je in ‘t Gooi prachtig kunt wonen is algemeen bekend. Wandelen en fietsen door de schitterende natuur op de stadfiets en racefiets is ook niet bepaald een straf. Maar kun je in de Gooi- en Vechtstreek ook goed gravelen? En mag je er überhaupt wel gravelen? Edwin, beter bekend als The gravelracer, zocht het uit.

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

  • Zondag 9 juni 2024
  • 90/120/150km uitgepijlde route
  • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
  • Optioneel: Cobbles summer jersey twv €59 voor €29
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Tien jaar geleden kocht ik mijn eerste gravelracer, een Kona Private Jake. In die tijd kon je ten noorden van Utrecht bijna overal wel leuk en ongestoord gravelen. Maar hoe is dat anno 2023 nu er steeds meer leuke paadjes en natuurgebieden afgesloten zijn? Inmiddels heeft de rest van Nederland het gravelen ook ontdekt. Zou het daardoor nu niet veel te druk zijn? The gravelracer gooide zijn fiets (met beleid) in de auto en ging op onderzoek uit!

Gravelroute ’t Gooi (1)

In het Cronebos liepen vroeger schapen te grazen. Nu wonen er de zeldzame dassen. Mede hierdoor mag je hier alleen op de aangegeven lanen rijden. Deze zijn overigens van prima kwaliteit! In het Goois natuurreservaat De Zuid vind je 2.800 hectare heidevelden, zandverstuivingen, bossen en graslanden. Ook hier kun en mag je gravelen, maar ook alleen op de aangegeven wegen.

Vooraf leek dit een makkelijk te rijden route, maar diverse verboden wegen en een paar (te technische) mountainbikepaden van de vaste routes gooiden flink roet in het eten. Verschillende keren was jullie razende reporter (die anders nooit verdwaalt) zelfs de weg kwijt. Vaker dan me lief was moest ik naar de GPS kijken in plaats van naar het prachtige decor. Deze route moet dus duidelijk nog een beetje bijgeschaafd worden!

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-gravel-routes-t-gooi-singletrackDe Gooische slingertracks zijn ook geliefd bij ruiters.

Gravelroute ’t Gooi (2)

Ook de omgeving van Hilversum is voorzien van een prachtige natuur met veel heide en bossen en zo mogelijk nog mooiere gravelpaden. Maar wederom word ik wel vooraf weer gewaarschuwd voor de vele wegen die niet toegankelijk zijn voor fietsers. Dus ook hier even goed je route vooraf (laten) controleren. Maar daarna heb je ook wat!

Vooral ten noordoosten van Hilversum, door de schitterende natuurgebieden De Hoge Vuursche, Laarderwasmeer, Zuiderheide en Westerheide is iedere meter een genot.  Iedereen die het Let de Stigterpad op de Utrechtse Heuvelrug kent, zal hier veel gelijkenissen aantreffen. Het westelijke gedeelte van de route heeft een ander karakter. Minder bos, maar juist veel meer water. Dit geeft het gravelen langs de Loosdrechtse Plassen, Oostelijke Vechtplassen en Kortenhoefse Plassen een heel andere dimensie. Je vindt hier bijvoorbeeld een soort van mini-afsluitdijk met enkel een 1 meter breed gravelpad. Smullen!

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-gravel-routes-t-gooi-laan-bomenVoor mooie gravelplaatjes kun je ook in ‘t Gooi terecht.

Gravelroute ’t Gooi (3)

Deze route is gebaseerd op een oude gravelroute van 85 km uit 2013. Het eerste wat me opviel bij het importeren en controleren van de route is hoeveel stroken er inmiddels verboden zijn voor fietsers! Op maar liefst 11 plaatsen moest ik de route noodgedwongen aanpassen. Daardoor werd hij helaas ook ingekort tot 75 km.

Ter hoogte van Groenekan (net boven Utrecht) parkeer ik de auto op de ruime parkeerplaatsen van recreatiegebied Ruigenhoek, op loopafstand van Fort Blauwkapel. Dit forteiland is interessant om een kijkje te nemen voor of na de tocht. Het eerste en laatste stuk van deze route gaat veel langs weilanden en is niet zo spannend. De regio Groenekan, Bilthoven en Maartensdijk zijn veel van hetzelfde en zijn vooral geschikt om erin te komen en om uit te fietsen.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-gravel-routes-t-gooi-doubletrackEen beetje handigheid met navigeren is geen overbodige luxe als je gaat gravelen in ‘t Gooi.

Maar vanaf Lage Vuursche is het weer superleuk, met vele prachtige en makkelijk (en snel!) te rijden gravelpaadjes. In Huizen wordt je getrakteerd op een leuk stukje langs een paar schitterende villa’s (even doorsparen nog). Ook bijzonder: er lijkt steeds een speciale gravel-overgang over de A1 en A27 te zijn aangelegd voor ons! Dank daarvoor.

Conclusie: eerst goed plannen, dan lekker gravelen

Je kunt in ‘t Gooi prima gravelen, maar je moet je route vooraf wel goed plannen. En dan nog moet je niet vreemd opkijken als je ergens niet in mag. De natuur is het beste te omschrijven als de Posbank-zonder-hoogtemeters, dus noem het gerust de Platte Posbank. De wegen zijn veelal vergelijkbaar met het Let de Stigterpad op de Utrechtse Heuvelrug: hardpack gravel en circa 1 à 2 meter brede paden door veelal bosrijk gebied. Zodoende kan iedere gravelracer (beginnend of ervaren) hier prima uit de voeten met zijn gravelbike. Met een racefiets met 28 mm banden zou je ook alle hierboven genoemde routes prima kunnen fietsen.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-gravel-routes-t-gooi-handlebarVoor dit soort paden hoef je geen extra brede banden te monteren.

Wil je graag zonder goede (route-)planning vooraf in ‘t Gooi gravelen, kies dan voor een georganiseerde tocht, zoals de Gooische Strade Bianche of de Gooische 200.

Wil je de avonturen van The gravelracer volgen? Check dan zijn kanalen op Instagram, Komoot of Youtube.

Wat zijn jouw ervaringen met gravelen in ’t Gooi?

Weet jij nog andere leuke gravelpaden en -routes in ‘t Gooi? Deel ze in de Cobbles Cycling Strava Club en maak er iemand blij mee!

Gerelateerd artikel

cobbles-gravel-routes-t-gooi-gerelateerd

Op de bovenbuis van zijn titanium fiets staat het logo van Parijs-Roubaix (en een kasseienpatroon) geanodiseerd. Na 4 motorongelukken kan The Gravelracer niet alles meer. Maar hij kijkt vooral naar wat nog wel kan. Ieder jaar gaat hij naar Velofollies op zoek naar nieuwe fietsen en gadgets. En ideeën opdoen voor het nieuwe (fiets-)jaar. Routes-op-maat maken (voor gravelbike en racefiets) is zijn specialiteit geworden. Binnen fietsen doet hij nooit.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×