Skip to main content

Heb jij zin in een tof gravel avontuur? Check dan hier onze aanraders voor gravel toertochten en bikepacking events. We geven tips verdeeld over Nederland, België en over de grens in Duitsland. Van de welkekende – bijna gratis – veldtoertocht van het lokale clubje, tot meerdaagse gravelfestijnen die je halve bankrekening vragen. Voor ieder wat wils!

Onze nieuwe weg toertocht!

 • Zondag 9 juni 2024
 • 90/120/150km uitgepijlde route
 • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
 • EARLY BIRDS: Cobbles summer jersey twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

 • Zondag 3 maart 2024
 • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
 • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
 • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Disclaimer: in dit artikel vind je een paar tochten van onze partner NL Tour Rides terug. Die links zijn affiliate links. Als je daarop klikt en je schrijft je ergens voor in, steun je Cobbles. Bedankt!

Liever op de weg fietsen?

We hebben ook een lijstje met aanraders van wielren toertochten in april, mei & juni 2023.

En als je van kasseien houdt, hebben we ook een lijstje met racefiets kasseientoertochten van april t/m september 2023.

Snel naar:

 1. Zondag 2 april: Kop van Noord-Limburg (Gennep, Limburg)
 2. Zaterdag 15 april: Backroads (Amerongen, Utrecht)
 3. Vrijdag 21 april: Sanglier Gravier Night Ride (Sint-Joris-Weert, België)
 4. Zondag 23 april: Reichswald Classic (Zevenaar, Gelderland)
 5. Zaterdag 29 april: LtD Gravel Fest (Valkenburg, Limburg)
 6. Maandag 5 – woensdag 7 mei: Grinduro Germany (Hellenthal, Duitsland)
 7. Zondag 21 mei: Gravelty Strade Bianchi (Oosterbeek, Gelderland)
 8. Zondag 4 juni: Cobbles Ride (Tilburg, Noord-Brabant)
 9. Vrijdag 9 – zondag 11 juni: Gravel Valley (Ommen, Overijssel)
 10. Zondag 11 juni: Strade Bianche Flevoland (Lelystad, Flevoland)
 11. 15 – vr. 16 juni / za. 17 juni – zo. 18 juni: PlugPlug The Weekend (Eupen, België)
 12. Vrijdag 30 juni – zondag 2 juli: Flanders Gravel Koppenberg (Oudenaarde, België)

Zondag 2 april Kop van Noord-Limburg

Gennep, Limburg €18

De Kop van Noord-Limburg voert je door een aantal mooie plekken in en om Noord-Limburg. Je kunt kiezen uit 50, 75 of 125km. De route is 90% onverhard, met karresporen, gravel en bospaden en zandpaden. Je fietst door de Maas- en Niersvallei, over de Mookerheide, door de Groesbeekse heuvels en langs het Reichswald en de Maasduinen. Heel veel mooie natuur dus! Bij de finish is live muziek en kun je genieten van een buffet bij de Old-Inn. Je kunt je voor €18 vooraf inschrijven via Fietssport.nl.

Naar de website van TC Gennep Naar de NTFU pagina


Zaterdag 15 april Backroads

Amerongen, Utrecht €37,50

De payoff van Backroads is “een ode aan de voorjaarsklassiekers”. Je kunt kiezen tussen 75, 90 en 120 kilometer. De start van Backroads is bij het bekende wielercafé De Proloog, aan de voet van de Amerongse berg. Je neemt een kop koffie en plakt de framesticker met highlights op je fiets. Onderweg zijn er twee verzorgingsposten. Bij de eerste ravitaillering staat er een heerlijke kop koffie voor je klaar. Om de laatste kilometers zonder hongerklop door te komen kom je richting het einde een pannenkoekenkraam tegen. Dat klinkt als perfect voer voor fietsers, nietwaar? De finish is weer bij de Proloog, waarbij je een frietje en een biertje krijgt. Je kunt je online inschrijven op de website van Ploegmaats.cc.

Naar de website van Backroads


Vrijdag 21 april Sanglier Gravier Night Ride

Sint-Joris-Weert, België €25,46

Een bijzondere in het rijtje – en niet alleen omdat deze in Vlaams-Brabant is. Maar ook omdat hij zich niet overdag, maar ’s nachts afspeelt! “Where gravelers meet wild boars”, is het motto. Je kunt kiezen tussen 45 of 65 kilometer. In de editie van vorig jaar zaten ook wat kasseistroken, het is immers Vlaanderen in het voorjaar. Onderweg zijn er maar liefst twee bevoorradingspunten en achteraf is er zo te zien ook volop sfeer, met vettige snacks, een groot vuur, lokale Belgische bieren en live muziek. Je kunt online een ticket kopen via eventbrite voor €25,46.

Naar de website van Sanglier Gravier


Zondag 23 april Reichswald Classic

Zevenaar, Gelderland €4,50 – €5

Deze tocht voert je door het rivierenlandschap Gelderse Poort, de heuvelzone rond Montferland, Eltenberg en het mooie Reichswald gebied. De langste afstand gaat ook nog over de heuvels in het Rijk van Nijmegen. Je kunt kiezen tussen 85km of 125km gravel. De tocht is niet uitgepijld, dus neem je fietscomputer met navigatie mee.

Naar de website van TC de Liemers Naar de NTFU pagina


Zaterdag 29 april LtD Gravel Fest

Valkenburg, Limburg €59,95

Laat je baard maar alvast staan! Over dit hippe gravelfestijn hoeven we eigenlijk niet veel te schrijven, want waarschijnlijk heb je er al van gehoord. Toch willen we hem noemen, want het is niet voor niets populair. De start ligt bij het Shimano Experience Center in Valkenburg. Kies uit 85 of 125km door Zuid-Limburg, met een mix van onverhard en verhard, plat en heuvelachtig. De routes voor 2023 zijn compleet nieuwe routes ten opzichte van het vorige jaar. Achteraf is er een feestje met Limburgse gezelligheid. Op moment van schrijven zijn er volgens de website nog slechts 50 tickets over, dus als je mee wil doen: wees er snel bij. Je kunt je op de website inschrijven voor €59,95.

Naar de website van LtD Gravel Fest


Maandag 5 – woensdag 7 mei Grinduro Germany

Hellenthal, Eifel, Duitsland €229

“Grinduro” is een combinatie van een gravel grinder road race en mountainbike enduro. Met een lange lus over allerlei soorten terrein, met daarin vier getimede segmenten. Je vindt verharde ondergrond, maar natuurlijk ook gravel en singletrack terug in de route. Het is een meerdaags event, met live muziek, kamperen, festivalsfeer en natuurlijk heel veel bikeporn. Op vrijdag is er een proloog met een kortere rit. Op zaterdag vindt de ‘echte rit’ plaats: een 100km lange route (uitgepijld) met ca. 2000 hoogtemeters. Je kunt ook kiezen voor “Grindurito”, een route van 50km. Zondag is er dan nog een social ride. Het speelt zich allemaal af in omgeving Hellenthal, in de Eifel – een omgeving met heel veel mooie gravelwegen door het bos!

Je kunt je online inschrijven voor €229. Je kunt ook je niet-fietsende partner meenemen en achterlaten op de camping tijdens het fietsen. Zo’n ticket kost €139. Wil je het hele gezin meeslepen kan dat zelfs ook (€0 – €49).

Naar de website van Grinduro Germany


Zondag 21 mei Gravelty Strade Bianchi

Oosterbeek, Gelderland €32

Gravelty Strade Bianche is het onverharde zusje van de populaire “Gran Fondo Rosa” toertocht en viert het Italiaanse wielrennen. Deze variant eert uiteraard de witte wegen van Toscane, met een prachtige route vanuit Oosterbeek, over de Utrechtse Heuvelrug en omgeving Veluwe. Op moment van schrijven is er nog weinig bekend. Houdt de wielerkalender van NL Tour Rides in de gaten voor meer info en de start van de inschrijvingen. In Oosterbeek zal in elk geval een groot finish-dorp zijn met volop wielersfeer. Je zal je online inschrijven voor €32 en ontvangt een lekker gevuld deelnemerspakket.

Naar de wielerkalender van NL Tour Rides


Zondag 4 juni Cobbles Ride

Tilburg, Noord-Brabant €32

Met deze smokkelen we een klein beetje, om schaamteloos reclame te maken. De Cobbles Ride is namelijk niet een échte graveltoertocht. Het is meer een ‘Schaal Sels’ achtige rit: een prachtige wielertoertocht met een aantal kasseistroken, maar ook een aantal gravelsegmenten. Dat wil zeggen: gravel waar je met de racefiets overheen kunt. De Cobbles Ride speelt zich af in Midden-Brabant en vlak over de grens in Vlaanderen. De start en finish ligt bij Klooster Nieuwkerk, vlak buiten Tilburg, midden in de natuur. Meteen sfeer dus! Je kunt kiezen uit 80, 120 of 150km – volledig nieuwe en compleet uitgepijlde routes.

Je betaalt altijd €32 voor je inschrijving, maar vroegboekers pikken een graantje extra mee. In maart boek je de Top Deal, waarbij je een Brabants Worstenbroodje en een Cobbles wielerpet cadeau krijgt. In april boek je als Early Bird en krijg je het worstenbroodje. In mei boek je de Regular inschrijving, zonder extra’s. Optioneel voor alle deelnemers is het Cobbles wielershirt voor €24.

Naar onze webpagina over de Cobbles Ride


Vrijdag 9 – zondag 11 juni Gravel Valley

Ommen, Overijssel €75 – €150

Dit bikepacking event bestaat uit vier routes in het Vechtdal, dit weekend omgedoopt tot ‘Gravel Valley’. De routes lopen door de regio’s Salland, Vechtdal, Twente, Reestdal en IJsseldelta. Op vrijdag is er ruimte voor rit rondom het evenemententerrein om alvast in de stemming te komen. Op zaterdag en zondag zijn er twee routes van 50 km uitgezet, die steeds weer door start/finish komen. Je rijdt dus 200km in twee dagen. Op het start/finishterrein is er een festival met buffetmaaltijden voor na het fietsen. Er is ook een beurs voor fietsonderdelen en ’s avonds ontspan je met een borrel en live muziek. De website ziet er veelbelovend uit in elk geval!

Een weekendticket kost €150. Je niet-fietsende partner kun je meenemen voor €85. Je kunt je ook apart inschrijven voor de zaterdag of zondag, voor €75.

Naar de website van Gravel Valley


Zondag 11 juni Strade Bianche Flevoland

Lelystad, Flevoland €8

Nog eentje in hetzelfde weekend. Maar voor de variatie wilden we je deze niet laten ontgaan: gravelen in Flevoland! Misschien niet de eerste plek waar je aan denkt bij gravelbiken. Het is een keer wat anders dan de Maasduinen, het Kroondomein of de Veluwe. In een eerder artikel van de Fietsjournalist beschreef hij de tocht als verrassend goed en divers. Bij deze gravelvariant van de Omloop Flevoland kun je kiezen tussen 50 of 75 kilometer, met allerlei ondergronden van asfalt, klinkers en beton tot aan gravel, schelpenpaden, karresporen in de zeeklei en los zand aan toe. De routes zijn bovendien uitgepijld. Je kunt je inschrijven via de NTFU voor €8.

Naar de website van Omloop Flevoland Naar de NTFU pagina


Do. 15 juni – vr. 16 juni / za. 17 juni – zo. 18 juni PlugPlug The Weekend

Eupen, België €135 – €155

Nog een tweedaags bikepacking event. Je rijdt hier wederom door de prachtige Eifel in Duitsland, maar ook door de Hoge Venen in de Belgische Ardennen. Een mooie omgeving om te gravelen! Het wordt voor jou een onbezorgde twee-daagse: op dag 1 drop je je bagage ‘s ochtends nabij Eupen en spring je op de fiets. De route van dag 1 loopt door de Eifel en is voor 70% onverhard. Je kunt kiezen tussen 100km (1500hm) en 135km (2000hm). Aangekomen bij de finish van dag 1 staat je bagage klaar en mag je aanschuiven aan tafel. Na een nachtje (luxueus) kamperen in Möderscheid (ten Zuiden van de Hoge Venen) trek je op dag 2 terug richting Eupen, maar ditmaal door de adembenemende Hoge Venen. Je kunt hier kiezen tussen 75km (800hm) en 100km (1200hm).

Inschrijven kan online en kost €135 voor de donderdag-vrijdag editie en €155 als je op zaterdag en zondag wil rijden.

Naar de website van PlugPlug The Weekend


Vrijdag 30 juni – zondag 2 juli Flanders Gravel Koppenberg

Oudenaarde, België €54,95 – €174,95

Deze graveltoertocht combineert naar eigen zegge het beste van de Ronde van Vlaanderen met gravelbiken. Je kunt kiezen uit drie afstanden: 80, 120 of 160km. Omdat het ‘de klassieker op gravel’ is, ontbreken de bekende kasseistroken natuurlijk niet. Denk aan de Oude Kwaremont, de Koppenberg en de Paterberg. Je klimt 750 tot 1750 hoogtemeters, afhankelijk van de afstand die je kiest. De route bestaat uit twee lussen. Tussendoor ga je terug naar het festivalterrein voor een lekkere lunch.

Je kunt er ook een weekendevent van maken: op vrijdag is er een extra graveltoertocht, een workshop van komoot en Shimano en festivalsfeer; op zaterdag de toertocht; op zag nog een social ride met Laurens ten Dam en een ‘verrassing’.

Tot 3 april kun je je als early bird inschrijven. Je betaalt dan €54,95 voor de zaterdag rit. Daarna betaal je wat extra. En dan kun je natuurlijk de weekend inschrijving doen of een inschrijving met extra goodiepakket.

Naar de website van Flanders Gravel Koppenberg


Heb jij nog toertocht aanraders?

Laat het weten in de Cobbles Strava Club

Gerelateerde artikelen

Wieler toertochten in april, mei & juni 2023

Kasseien toertochten in 2023

Hij begon ooit op de mountainbike, maar uiteindelijk is daar ook een racefiets en een gravelbike bijgekomen. Daan maakt voor iedere rit een nieuwe route en is een rasechte toerder. Genieten staat voorop! Een biertje of een koffietje op het terras misstaat niet in Daans ideale rit.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×