Skip to main content

Levensveranderende gebeurtenissen kunnen starten met slechts één zinnetje. In het geval van Anton was dat zinnetje ‘Fiets gewoon mee de Ventoux op’. Gewoon? Ventoux? En fiets? Hoezo fiets? Maak kennis met een zelfbenoemde janboerenfluitjesfietser en ontdek wat zijn motto ‘gewoon beginnen’ hem allemaal al bracht.

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

  • Zondag 9 juni 2024
  • 90/120/150km uitgepijlde route
  • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
  • Optioneel: Cobbles summer jersey twv €59 voor €29
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Om maar met de deur in huis te vallen: ik ben geen fietser. Tenminste, geen échte fietser. Als ex-voetballer pas op latere leeftijd ermee begonnen. Weinig getalenteerd. Een fietshouding die het midden houdt tussen ‘dun dieje van de Notre Dame’ en een verwrongen versie van de Kromme. Esthetisch gezien onverantwoord.

Daarbij ben ik een heuse nitwit wat het materiaal aangaat. Tandwielverhoudingen, cranklengtes, trapfrequentie, het zegt me weinig. Het beklijft niet. Die cijfers ‘plakken’ domweg niet in mijn hoofd. Op een betamelijke wijze trainen lukt nauwelijks. Kennis, tijd en daadwerkelijk commitment tot brandende longen ontbreekt. En wellicht de grootste dwaling van alles: ik scheer mijn benen niet.

En toch. Toch geniet ik als een malle op dat moeilijk passend aluminium met die dunne bandjes. Ik smul van het buiten zijn. Van de beweging, van het ‘geselen’ van het lijf, de natuur die aan me voorbij flitst, en de persoonlijke prestatie. Het plezier haal ik uit mijn geploeter. Een fietsenthousiasteling in hart en nieren. Niet in de rest van het lijf blijkbaar.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-gewoon-beginnen-anton-fietsDe janboerenfluitjesfietser in zijn natuurlijke habitat.

Een JBF-fietser op de Ventoux

Terug naar dat zinnetje over de Ventoux. Hevig zwetend en hijgend hang ik trillend met mijn ellebogen op het zadel van mijn spinningbike. Wat een heftige les. Wederom. Langzaam dringen de woorden van de vreemde zin tot me door. ‘Fiets gewoon mee de Ventoux op’. Op de vraag aan mijn spinninginstructeur hoe vaak ik dan omhoog zou moeten fietsen was het antwoord “drie keer, er zijn nou eenmaal drie zijden”. “Oh oké, laat ik dat dan maar doen”. Ik was op dat moment tenslotte al zo’n drie maanden aan het spinnen en had al ettelijke keren de Lambooy-brug in Den Bosch bedwongen…

Inmiddels mag ik me trots ‘Malloot van de Kale Berg’ noemen, want ik ben in de jaren erna zo’n twintig keer fietsend naar de top van die afzichtelijke prachtige Ventoux gekropen. Maar ik heb ook de Stelvio klein gekregen, evenals bijvoorbeeld de Mont Aigoual (de berg uit ‘De renner’ van Tim Krabbé), en zo zijn er nog een aantal fraaie fietsoverwinningen behaald. En ik mag dan, nog steeds, geen échte fietser zijn, ik heb gaandeweg mijn eigen categorie onder de fietsers ontdekt: ik ben een janboerenfluitjesfietser. Ik fiets op mijn eigen primitieve dan wel klungelige manier zonder de best passende voorbereiding. En geniet daar hartgrondig van!

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-gewoon-beginnen-optredenWaar ‘gewoon beginnen’ al niet toe kan leiden.

Gewoon Beginnen

De zegetocht op de Ventoux bleek in meerdere opzichten een kantelpunt in mijn leven. Ik ben een man van vele interesses en hobby’s. En geloof me, ik kan best een aantal dingen maar ik ben in weinig ontzettend goed. En hoewel ik eigenlijk het liefst op de achtergrond vertoef produceerde ik sindsdien doodleuk een kinderboek en een theatervoorstelling, stond ik solo en met mijn rockband met mijn eigen muziek op het podium, gaf ik lezingen en kreeg ik op het werk een aantal zaken voor elkaar.

Veel van deze activiteiten liepen gelijk op met de strijd tegen ALS, die ik sinds die eerste keer Ventoux hartgrondig steun. De fiets bleef een rode draad daarin. Het werd een mooie reis die ik graag in een boek wilde vastleggen. Dat boek kwam er. Gewoon Beginnen zag in april 2019 het levenslicht. De boekpresentatie in een zaal gevuld met zo’n 400 mensen was te gek. Het boek is een relaas geworden over hoe je ondanks beperkte talenten en middelen dromen uit kunt laten komen.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-gewoon-beginnen-gitaarFietsen, muziek maken, strijden tegen ALS, Anton kan het allemaal tegelijk.

Boeddha zei het al

Mijn boodschap om gewoon te beginnen is niet nieuw, dat realiseer ik me. Boeddha leefde ruim voor Christus en hij had het er al over dat je maar twee fouten kunt maken in dit leven: er niet vol voor gaan en niet beginnen. Deze JBF-fietser heeft niet de illusie iets toe te voegen aan het rijke oeuvre van deze wijsgeer. Ik kan vooral vaststellen dat het voor mij heeft gewerkt. Het heeft me niet rijk gemaakt, wel rijker doen leven.

Behalve de persoonlijke ontwikkeling en het verwezenlijken van een aantal dromen, zijn alle nieuw opgedane contacten de grootste winst geweest. Zoveel mensen die met hart en ziel leven. Voor zichzelf én voor anderen. Ik heb met mensen gelachen, gehuild, gedanst, gefietst, gewerkt en geploeterd. Er is muziek gemaakt, er zijn waardevolle gesprekken gevoerd, we hebben fouten gemaakt en van elkaar geleerd.

Liefde, vriendschap, waardering, vriendelijkheid, eerlijkheid, doorzettingsvermogen: het zijn ongrijpbare maar levensechte opbrengsten. De beste dingen in het leven zijn geen dingen. En ik durf te beweren dat een groot deel van het zondagse peloton – waaronder ongetwijfeld een omvangrijk gedeelte van de Cobbles-lezers – zich hierin zal herkennen. Want de liefde voor de fiets uit zich niet enkel in extremen, topprestaties of topsnelheden. Het maakt namelijk niet uit hóe je fietst, áls je maar fietst.

Fiets gewoon mee de Ventoux op. Want niet geprobeerd is voor altijd nooit gedaan. Gewoon beginnen levert ongewone effecten op.

Waar wil jij Gewoon aan Beginnen?

Deel jouw ‘Ventoux-zinnetje’, fiets- en/of levensmotto in de Cobbles Cycling Strava club. Ben je nog geen lid? Doe er wat aan!

Wil jij meer lezen over de belevenissen van Anton? Begin dan met Gewoon Beginnen gewoon te bestellen. Kijk voor meer info op www.jbf-fietser.nl. Vermeld ‘Cobbles’ in het vak opmerking en je ontvangt €2,50 korting op het boek.

Gerelateerd artikel

cobbles-wielrennen-gewoon-beginnen-gerelateerd

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×