Skip to main content

Dit jaar werd het werelduurrecord bij zowel de vrouwen (Ellen van Dijk) als de mannen (Daniel Bigham, Filippo Ganna) weer een stukje scherper gezet. Maar behalve het uurrecord zijn er ook andere tijdrecords op de fiets waar je minder vaak van hoort. Wout dook in de fietsrecords en viel bijna van zijn zadel van de prestaties die hij tegenkwam.

Artikel gaat verder onder banners 

Gravel, snert, trappist & vuurkorven:

  • Zondag 3 november 2024
  • 65 of 90km prachtig gravel
  • De Kempen en het Vlaamse grensgebied
  • Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Werelduurrecord

Het werelduurrecord is een van de meest aansprekende records in de fietswereld. Sinds Henri Desgrange in 1893 ruim 35 kilometer aflegde en daarmee het eerste officiële werelduurrecord op zijn naam bracht, is het vaak aangevallen en verbroken. En niet door de minsten: onder anderen Fausto Coppi, Jacques Anquetil, Miguel Indurain en natuurlijk Eddy Merckx waagden een poging en kroonden zich tot recordhouder.

Superman

Met name het record van Merckx (49,431 km, gereden in 1972) spreekt tot de verbeelding. Dit werd uiteindelijk pas in 2000 uit de boeken gereden door Chris Boardman, die maar liefst 10 hele meters verder kwam dan Merckx 28 jaar eerder. Boardman was sinds 1996 ook al houder van het niet (meer) officiële werelduurrecord gereden op een ‘te aerodynamische’ fiets. Met zijn armen ver vooruit gestoken in de ‘supermanpositie’ reed hij in een uur 56,375 km.

Recordjaar 2022

In 2014 werden enkele aerodynamische verbeteringen weer toegestaan en werd het werelduurrecord binnen een paar jaar over de grenzen van 50 km (Jens Voigt, 2014) en 55 km (Victor Campenaerts, 2019) getild. Op 8 oktober 2022 deed Filippo Ganna er nog een schepje bovenop en zette hij het werelduurrecord op 56,792 km. Een bijzondere prestatie, want hiermee was hij dus ook als eerste sneller dan Chris Boardman op zijn supermanfiets.

Bij de vrouwen is het werelduurrecord in handen van wie anders dan Ellen van Dijk, die eerder dit jaar 49,254 km aftikte. Een dikke verbetering van het vorige record, en de magische grens van 50 km komt dus in zicht!

Hoezo ‘te aerodynamisch’?

Een fiets kan dus te aerodynamisch zijn om een officieel erkend werelduurrecord te rijden. Maar het blijft natuurlijk een uitdaging om in een uur fietsend zoveel mogelijk kilometers af te leggen. Dan maar geen officieel lintje van de UCI. En als je je dan toch niet meer aan de regels van de UCI hoeft te houden, dan kan het natuurlijk nog veel aerodynamischer en sneller. Bijvoorbeeld door een ligfiets te gebruiken.

De Zwitser Francesco Russo heeft dit idee tot het uiterste doorgevoerd en kwam in 2016 op zijn zelfgebouwde racemonster Metastretto tot een duizelingwekkende afstand van 92,439 km. In één uur! Grappig detail is dat Russo erachter kwam dat hij voor het optimaliseren van de aerodynamica beter achterstevoren kon zitten. Hij reed dus een uur lang met meer dan 90 km/uur achteruit!

24 uur

Maar waarom zou je na een uurtje al stoppen als je net lekker bezig bent? Je kunt dan toch net zo goed nog even doortrekken en bijvoorbeeld het 24-uursrecord proberen te verbreken. Je moet dan wel van goeden huize komen, want dit record staat sinds vorig jaar op naam van Christoph Strasser uit Oostenrijk. Hij reed een etmaal lang met een ongelooflijke gemiddelde snelheid van 42,75 km/uur en kwam zo tot een totale afstand van ruim 1026 km. Goedendag (en -nacht)!

Bij de vrouwen is het record in handen van Amanda Coker (onthoud die naam). Zij reed bijna 825 km en was daarmee de eerste vrouw die de grens van 500 mijl passeerde.

1 jaar

Het aantal gefietste kilometers in een jaar is een statistiek waarmee fietsers elkaar graag om de oren slaan. Maar pas op voordat je begint op te scheppen tegen Amanda Coker (ja, zij weer). Vanaf 15 mei 2016 deed zij een jaar lang niets anders dan fietsen en slapen. Elke dag reed ze eindeloos rondjes door Flatwoods Park in Tampa Bay, op een parcours van slechts 11 km. Een jaar later stond de teller op 139.326 kilometer, een gemiddelde afstand van 382 km per dag! Een absoluut record, en het is de vraag wie er gek genoeg is om een poging te wagen om deze prestatie te verbeteren.

Na haar fietsjaar had Coker er nog wel zin in, en ze besloot nog even door te rijden om ook het record ‘100.000 mijl’ mee te pakken. Na 423 dagen was het zover en kon ze eindelijk stoppen met fietsen.

Heb jij ook ambitieuze plannen voor het volgende seizoen?

Laat het weten in de Cobbles Cycling Strava Club. Lid worden is gratis!

Gerelateerd artikel

cobbles-wielrennen-wereldrecords-uur-dag-jaar-gerelateerd

Hij kocht ooit zijn eerste mountainbike om vaker buiten te zijn. Meer dan tien jaar later rijdt Wout nog steeds op dikke banden. Waarom? Hij houdt van de rust in het bos en is niet vies van een mooie singletrack, maar heeft vooral een hekel aan tegenwind.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×